Εμπειρογνώμονας Τουρισμού και Επιμόρφωσης

 

1. Τα δύο προηγούμενα παγκύπρια πολιτιστικά συνέδρια στο Φοινί άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων. Σε τι θα αφορά το φετινό;
Σας προσκαλούμε μαζί με τον κοινοτάρχη και το Κοινοτικό Συμβούλιο στο συνέδριο «Η ζωή και η συνέχιση της παρουσίας των νέων στις ορεινές περιοχές και οι ανάγκες τους». Θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Φοινιού, το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης η ώρα 9:30. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του έντιμου υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομου Προδρόμου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λεμεσού.


2. Ποια ήταν η ανάγκη που σας οδήγησε να επιλέξετε το συγκεκριμένο θέμα για το πολιτιστικό συνέδριο;
Αρχικά ξεκινήσαμε με συνέδρια που αφορούσαν την αγγειοπλαστική τέχνη. Στο τρίτο, επιλέξαμε ένα πολύ ουσιώδες θέμα που απασχολεί πραγματικά πολύ κόσμο. Το Φοινί αποτελεί ένα ορεινό χωριό, που επιθυμεί να θέσει προβληματισμούς και αποτελεί το μοναδικό χωριό στο Τρόοδος που διοργανώνει τέτοιου είδους συνέδρια. Κατορθώσαμε να έχουμε μεγάλη ποικιλία στους αναλυτές μας, καθώς επίσης θα έχουμε και τρεις νέους από διαφορετικά σημεία της ορεινής Λεμεσού, όπου θα σταθούν στο βήμα, για να τους δώσουμε φωνή.

 

3. Ποιοι θα αποτελέσουν τους ομιλητές για φέτος;
Αρχή κάνουμε με τη Γεωργία Έκτωρος του Κέντρου Νεότητας Φοινιού, που θα μας μιλήσει για τις ίσες ευκαιρίες μάθησης ψυχαγωγίας και ποιότητας ζωής με τους κατοίκους της πόλης. Επίσης έχουμε τις μαθήτριες Στυλιάνα Κουτσουλάκη και Σταύρια Σοφοκλέους, για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις από την παρουσία των νέων στα ορεινά χωριά. Έπειτα, θα μας απασχολήσει η ψυχαγωγία των νέων στις ορεινές περιοχές, από μέλη του μαθητικού συμβουλίου της Σχολής Λεμύθου, ενώ τον λόγο θα πάρει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Νεάπολις Δρ. Γιώργος Γεωργή, με το «Φοινί στα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας». Ο Δρ. Λουκάς Δημητρίου, θα μας αναλύσει την προσβασιμότητα των κατοίκων των ορεινών περιοχών της Κύπρου από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Συνεχίζουμε με τα προνόμια και τις δυσκολίες των νέων στην ύπαιθρο, από τον Εφραίμ Χρήστου. Το σχέδιο χορηγιών ενίσχυσης της νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας θα αναλυθεί από τον Χρήστο Φωτιάδη, λειτουργό του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας. «Το Φοινί ως μέλος του δικτύου όμορφα χωριά της Κύπρου και η συγχρηματοδότηση επενδύσεων», από τον λειτουργό αναπτυξιακής εταιρείας επαρχίας Λεμεσού, Μάκη Παπαμιχαήλ. Επιπρόσθετα, ο ρόλος των επιστημόνων στις ορεινές περιοχές από τον Δρ. Ανδρέα Σαββίδη, γραμματέα του συμβουλίου γεωπόνων. Τέλος η πρόεδρος του συνδέσμου γεωκαλλιεργητών Κύπρου Χριστίνα Χριστοδούλου, θα μας μιλήσει για τη βιολογική γεωργία και την προοπτική ανάπτυξης στις ορεινές περιοχές.


4. Πού αποσκοπεί το συνέδριο;
Θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση, για να εξάγουμε ένα δυνατό πόρισμα, που δε θα μείνει απλά στο φάκελο, αλλά θα σταλεί στα αρμόδια υπουργεία και θα παρακολουθούμε την εξέλιξή του και εάν οι αρμόδιοι θα μας βοηθήσουν. Το πόρισμα, ίσως φτάσει μέχρι και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί έχω τις ικανότητες να κάνω το ειδικό μάρκετινγκ, ώστε να βγει το σωστό αποτέλεσμα.


5. Είδατε τα τελευταία χρόνια μία θέληση για ανάπτυξη των ορεινών περιοχών;
Για την ώρα όχι ακόμα. Ως άνθρωπος που ερευνά την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων που συνάμα να συμβαδίζει με τη διακίνηση ντόπιων και ξένων επισκεπτών, δεν βλέπω καθόλου καλή οργάνωση ακόμα.

Διαβάστηκε 361 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top