Συγγραφέας

1. Περιγράψτε μας τη διαδρομή που διανύσατε, ώστε να γράψετε το βιβλίο Αμίαντος.

Μου ζητήθηκε εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβούλιου από τον κοινοτάρχη Κρίτωνα Κυριακίδη, να γράψω ένα βιβλίο που να αφορά τον Αμίαντο. Η μελέτη, μου πήρε περίπου ενάμιση χρόνο και μέσα από πληροφορίες, εγκυκλοπαίδειες, εφημερίδες, συνεντεύξεις και φωτογραφίες, άντλησα το υλικό που χρειαζόμουν. Συνέθεσα τον μεγάλο πλούτο πληροφοριών για την κοινότητα και θα μπορούσα να πω πως με βάση τα ιστορικά δεδομένα, θα μπορούσε το βιβλίο να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Έχει μια τόσο πλούσια ιστορία ο Αμίαντος, αν και υπάρχει μόλις τα τελευταία 100 χρόνια.

 

2. Ποιες οι ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης κοινότητας;

Αρχικά δημιουργήθηκαν δύο χωριά και μετέπειτα, τo 2005, ενοποιήθηκαν, κάτι που είναι μοναδικό. Ο Πάνω Αμίαντος, ενώ είχε μία τεράστια εξέλιξη λόγω του μεταλλείου,  εγκαταλείφθηκε εντελώς. Ο Κάτω Αμίαντος αρχικά ξεκίνησε, με τη δημιουργία ενός καφενείου και πανδοχείου, ώστε να εξυπηρετεί τους περαστικούς, αλλά και τους εργαζομένους στο μεταλλείο. Ο Πελενδρίτης ιδιοκτήτης της εν λόγω επιχείρησης ονομαζόταν Χατζηκτωρής, ο οποίος ήταν και ο πρώτος κάτοικος, αλλά και ο πρώτος κοινοτάρχης του Κάτω Αμιάντου. Ο Αμίαντος  απαριθμούσε περίπου 10.000 κατοίκους, που προέρχονταν απ’ όλη την Κύπρο, με σκοπό να εργαστούν στο μεταλλείο και αποτελούσε μια πραγματική πρωτεύουσα για την περιοχή.  

 

3. Πολλοί επισκέπτονται τον Αμίαντο για την ιδιαίτερη ομορφιά του. Ποια η δική σας οπτική;

Ειδικότερα η περιοχή του Πάνω Αμιάντου υπέστη μεγάλες καταστροφές, ένεκα των εργασιών του μεταλλίου, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν ακόμη σημεία που θυμίζουν σεληνιακό τοπίο. Όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται για την αναδάσωση και την επαναφορά του περιβάλλοντος στην πρότερη του κατάσταση, είναι ένα μεγάλο έργο και ευτυχώς αρχίζει αυτή η ομορφιά να επανέρχεται. Μάλιστα, εκεί που ήταν παλιά η βάση του ορυχείου, έχει δημιουργηθεί μία τεχνητή λίμνη, η οποία είναι πραγματικά πανέμορφη. Το περιβάλλον μαζί με τα κτίρια συνθέτουν μια ειδική ιστορική ομορφιά.

 

4. Ποιο το μέλλον και οι δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής;

Αν μοιάζει να είναι πολύπλοκο, το μέλλον της περιοχής χρειάζεται να μελετηθεί περαιτέρω, ώστε να προωθηθεί η κοινότητα και να φέρει πίσω το πολυπόθητο αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο να τη δούμε να σφύζει και πάλι από ζωή. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, όμως μαζί με τις προσπάθειες που γίνονται τόσο από τον κοινοτάρχη, όσο και από άλλους παράγοντες στης περιοχής, χρειάζονται και τη βοήθεια από το κράτος, που ναι μεν τη δίνει, αλλά δυστυχώς δεν είναι ακόμη αρκετή.

 

5. Πότε θα πραγματοποιηθεί η βιβλιοπαρουσίαση;

Η εκδήλωση θα γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου η ώρα 10:00, στο Πολυδύναμο Κέντρο Αμιάντου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ενώ παράλληλα θα παραστεί και ο έπαρχος Λεμεσού Μάριος Αλεξάνδρου, βουλευτές και κοινοτάρχες που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους. Αξίζει να παρευρεθείτε γιατί το βιβλίο αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Κύπρου.

Διαβάστηκε 573 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top