Ποιήτρια

 

1. Ποιο ήταν το έναυσμα που σας έκανε να «πιάσετε μολύβι και χαρτί»;
Από πολύ μικρή, θυμάμαι τον εαυτό μου να φτιάχνει αυτοσχέδια ποιηματάκια,σκετσάκια και τραγουδάκια στο πλαίσιο κυρίως του παιχνιδιού και του σχολείου. Η ποίηση με γοήτευε, συμμετείχα συχνά σε σχολικές γιορτές απαγγέλλωντας και ονειρευόμουν να γράψω κάποτε δικά μου βιβλία. Σε οικογενειακές γιορτές, έπιανα τον εαυτό μου να σκαρώνει αυθόρμητα «τσιατιστά», τα οποία ψιθύριζα στο αυτί των γονιών μου γιατί ντρεπόμουν. Στο Λύκειο, ένα πράσινο τετράδιο στολισμένο με λουλουδάκια, με συνόδευε παντού. Γραπτώς πλέον, άρχισα να αποτυπώνω εκεί σε στίχους, συναισθήματα, σκέψεις, προβληματισμούς. Για χρόνια έγραφα, συχνά δεν τα κρατούσα καν, γιατί δεν υπολόγιζα την αξία τους. Ιδιαίτερα τα κυπριακά επειδή μου βγαίνουν πάντα τόσο αυθόρμητα.

 

2. Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;
Η σχέση ενός δημιουργού με το έργο του είναι για μένα τουλάχιστον, σαν σχέση γονιού – παιδιού. Το αγαπάς, το νοιάζεσαι, το διορθώνεις, θέλεις να του δώσεις την πιο όμορφη εσωτερικά και εξωτερικά μορφή, όπως κάνεις και με τη φροντίδα των παιδιών σου. Με την κυκλοφορία του στον κόσμο, δε σταματά αυτή η φροντίδα. Παρακολουθείς την εξέλιξή του, χαίρεσαι και συμμετέχεις κι εσύ, παίρνεις ανατροφοδότηση και εξελίσσεσαι. Είναι πολύ χρήσιμο να ψάχνεις και να ακούς τα μηνύματα που δίνει στον κάθε αναγνώστη ξεχωριστά. Ίσως ξαφνιαστείς, μαθαίνοντας και κάποιες οπτικές που δεν πέρασαν από το δικό σου μυαλό όταν έγραφες, αλλά πέρασαν σαν μηνύματα σε κάποιον από τους αναγνώστες σου.


3. Μιλήστε μας για την πρώτη ποιητική σας συλλογή «Χαρταετού Ανάβαση».
Η ποιητική συλλογή «Χαρταετού Ανάβαση» ανθολογεί 67 ποιήματα και στιχουργήματα. Είναι η πρώτη μου εκδοτική προσπάθεια να βγουν απ’ το συρτάρι και να μοιραστώ με το κοινό τα σημαντικότερα μου ποιήματα μέχρι σήμερα. Διαβάζοντας την ανθολογία αυτή ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στον εσωτερικό μου κόσμο, έναν κόσμο γεμάτο όνειρα, προβληματισμούς, προσδοκίες, συναισθήματα που εκφράζονται μέσω της ποίησης. Γιατί, όπως λέει κι ο μεγάλος Καβάφης «η ποίηση είναι φάρμακο της ψυχής». Αυτό είναι και για μένα. Σε ιδιαίτερα δύσκολες και στενάχωρες για μένα καταστάσεις, η ποίηση και η στιχουργική στάθηκε η ψυχοθεραπεία μου.


4. Σε αρκετά ποιήματά σας χρησιμοποιείτε την κυπριακή διάλεκτο και μάλιστα με πολύ χιούμορ. Σας εκφράζει καλύτερα;
Για κάποιο ανεξήγητο λόγο η ποίηση στην κυπριακή με γοητεύει αφάνταστα, μου βγαίνει εντελώς αβίαστα και με προκαλεί να την ανακαλύψω. Ακούσια τσακώνω τον εαυτό μου, να χρησιμοποιεί στα ποίηματά μου βαριές λέξεις της κυπριακής διαλέκτου που δεν υπάρχουν στην καθημερινότητά μου και που ακόμα κι εγώ αναρωτιέμαι πώς μου ήρθαν στο μυαλό. Φυσικά δεν απορρρίπτω τον παραδοσιακό και τον ελεύθερο στίχο και πειραματίζομαι εξίσου.


5. Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;
Παράλληλα με την ποίηση που δεν παύει να είναι η αδυναμία μου, ξεκίνησα να γράφω παραμύθια και διηγήματα τα οποία εμπεριέχουν μηνύματα κυρίως από πάσχουσες καθημερινές καταστάσεις, π.χ ανακύκλωση, κακομεταχείριση των παιχνιδιών, ανάπτυξη ενσυναίσθησης και αποδοχής της διαφορετικότητας. Υπάρχουν ήδη δύο παραμύθια και δύο διηγήματα τα οποία άμεσα θα αναζητήσουν την εκδοτική τους στέγη. Είναι εμπνευσμένα από αληθινές ιστορίες, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους μικρούς μας αναγνώστες.

 

Διαβάστηκε 1406 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top