Κοινοτάρχης Παλώδιας

 

1. Μετά από πολλά χρόνια επιλέξατε να επαναφέρετε το Φεστιβάλ Κυπριακού Θεάτρου. Τι κρύβεται πίσω από αυτή την απόφαση;
Το 2009 στα «αλώνια της Παλώδιας», άρχισε το 1ο Φεστιβάλ Κυπριακού Θεάτρου στο νησί και λειτούργησε για τρία χρόνια. Έπειτα από 10 χρόνια αποχής, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι με ιδιαίτερη χαρά που επαναλειτουργούμε τον θεσμό. Θεωρούμε πως εν έτει 2021 είναι επάναγκες οι πολιτιστικές δραστηριότητες να ανθούν στον τόπο μας.


2. Γιατί επιλέξατε αυτή τη θεματολογία για το φεστιβάλ της κοινότητάς σας;
Καθώς είμαστε Κύπριοι, θελήσαμε να τιμήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε την κουλτούρα, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά μας στις νέες γενιές. Επιπρόσθετα, θέλουμε οι άνθρωποι του θεάτρου να νιώσουν μια ηθική ικανοποίηση, ότι το έργο δε χάνεται, αλλά συνεχίζει και παρουσιάζεται στις εκδηλώσεις αυτές.


3. Τι θα περιλαμβάνει η έναρξη του φεστιβάλ;
Επιλέξαμε να αρχίσουμε πανηγυρικά το φεστιβάλ μας, με την προβολή της πρώτης παράστασης που έγινε το 2009. Ονομάζεται «Τα αλώνια της Παλώδιας», της Βασιλικής Φωτίου η οποία το έγραψε αποκλειστικά για την κοινότητά μας, σε σκηνοθεσία Χρύσανθου Χρυσάνθου. Τότε, θέλαμε να παρουσιάσουμε την πραγματική εικόνα της Παλώδιας και ο μόνος τρόπος για να το μεταφέρουμε επί σκηνής, ήταν καταγράψουμε διάφορα τοπία, αλλά και να δείξουμε τη δράση του κάθε χώρου. Έτσι αποφασίσαμε να τα κινηματογραφήσουμε και τα παρουσιάσουμε παράλληλα, παντρεύοντας με αυτό τον τρόπο θέατρο και σινεμά. Η ημερομηνία έναρξης του φεστιβάλ είναι 27 Ιουλίου στις 20:00, πίσω από το Κοινοτικό Συμβούλιο. Επιπρόσθετα, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορευτική ομάδα της κοινότητας, έτσι ώστε ο κόσμος που θα έρθει να απολαύσει όλο το φάσμα της κυπριακής παράδοσης.


4. Ποιο είναι το πρόγραμμα του φεστιβάλ;
Δυστυχώς, λόγω της κατάστασης δε θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε πολλά θεατρικά έργα όπως στο παρελθόν, παρ’ όλα αυτά κάναμε τρεις εξαιρετικές επιλογές με θεατρικές ομάδες από διαφορετικές πόλεις της Κύπρου. Οι Λεμεσιανοί «Φώσηθοι», θα μας παρουσιάσουν το έργο «Η παπαθκιά η πολλοπάητη», στις 29 Ιουλίου. Ακολούθως, από τη Λευκωσία θα μας έρθει η θεατρική ομάδα «Το Παρασκήνιο» με τις «Πάνωχωρίτισσες» του Γιώργου του Θεοδοσίου στις 3 Αυγούστου. Τέλος, το Θέατρο «Σκάλα» από τη Λάρνακα θα κλείσει το φεστιβάλ με την «Αγάπη της Μαρικκούς» του Κυριάκου Ακαθιώτη στις 6 Αυγούστου.


5. Θα υπάρχουν εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους;
Όπως προανέφερα, προτιμήσαμε ναι μεν να έχουμε λιγότερα έργα, αλλά η προσέγγισή μας ήταν να αγγίξουν όλες τις πτυχές και όλες τις ηλικίες. Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε επί σκηνής και ένα θέατρο σκιών για τα παιδιά και όχι μόνο, το οποίο εντάσσουμε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ. Στις 25 Ιουλίου σας καλούμε να απολαύσετε τον «Καραγκιόζη γιατρό», της Λένας Σπανού.

 

Διαβάστηκε 637 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top