Αιματολόγος - Ογκολόγος


1. Ποια η σημασία της αιμοδοσίας;
Οι αιματολογικοί ασθενείς χωρίς τη χορήγηση μεταγγίσεων, δεν μπορούν να κάνουν καμία θεραπεία. Στην Κύπρο υπάρχει ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο μεταξύ της Τράπεζας Αίματος και των αιμοδοτών, όμως πρέπει να το υποστηρίξουμε και να το ενισχύσουμε, με την ενημέρωση του κόσμου. Η προσέλευση των αιμοδοτών έχει επηρεαστεί όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας, αφού μεσολαβεί ένα χρονικό πλαίσιο από τη στιγμή που εμβολιάζεται κάποιος
μέχρι να του επιτραπεί να δώσει αίμα.

2. Υπάρχουν κίνδυνοι για έναν αιμοδότη;
Είναι πολύ ασφαλής διαδικασία, καθώς η πίεση όλων των αιμοδοτών ελέγχεται. Καλό είναι κάποιος που θέλει και επιθυμεί να συμμετέχει σε αιμοδοσία, να έχει το στομάχι του γεμάτο, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και αρτηριακή πίεση. Η ποσότητα του αίματος δεν είναι τόσο μεγάλη που να μας κάνει να ζαλιστούμε, όμως ακόμη και στις περιπτώσεις που κάποιος νιώσει αδιαθεσία με το να πιει λίγο νερό ή πορτοκαλάδα επανέρχεται.


3. Οι αναίμακτες εγχειρήσεις θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της έλλειψης αιμοδοτών;
Είναι αλήθεια ότι αν υπάρχει προγραμματισμένο χειρουργείο, αποφεύγουμε τη μετάγγιση αίματος, εφόσον μπορούμε εκ των προτέρων να γνωρίζουμε πόση θα είναι η ποσότητα του αίματος που θα χάσουμε και μπορούμε από πριν να κρατήσουμε το δικό μας αίμα, ώστε να μας χορηγήσουν το αίμα κάποιου άλλου. Προφανώς στις περιπτώσεις που μπορούμε να έχουμε μία αναίμακτη εγχείρηση το προτιμούμε.

4. Ποια είναι η διαδικασία με τους δότες αιμοπεταλίων;
Όταν κάποιος δίνει μία μονάδα αίμα, γίνεται αμέσως διαχωρισμός των συστατικών του. Όταν φτάσει στην Τράπεζα Αίματος γίνεται διαχωρισμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων και του πλάσματος, τα οποία δίνονται χωριστά στον κάθε ασθενή, ανάλογα με τις ανάγκες του. Όμως, τα αιμοπετάλια επειδή είναι πολύ λιγότερα σε ποσότητα απ’ ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια, συνήθως για να χρησιμοποιηθούν σαν μετάγγιση σε έναν συγκεκριμένο ασθενή, χρειάζονται τα αιμοπετάλια τεσσάρων ή πέντε δοτών, για δημιουργηθεί μια ικανοποιητική ποσότητα. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αιματολογικοί ασθενείς και συνήθως αυτοί που έχουν κακοήθειες όπως λευχαιμία, χρειάζονται αιμοπετάλια από έναν συγκεκριμένο δότη. Τότε αυτά τα άτομα που έχουν καταχωρηθεί ως αιμοπεταλιοδότες μπορεί να κληθούν ξεχωριστά, ώστε να δώσουν αιμοπετάλια προς έναν λήπτη. Σε αντίθεση με την αιμοδοσία που διαρκεί 5 - 10 λεπτά, ο αιμοπεταλιοδότης δε χάνει αίμα, αλλά μέσα από μια διαδικασία αφαιρούνται αιμοπετάλια και η όλη διαδικασία διαρκεί μία ώρα περίπου.


5. Δώστε μας λεπτομέρειες για την αιμοδοσία που θα διοργανώσετε.

Το ιατρείο μου βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την εκκλησία της Αγίας Ζώνης στη Λεμεσό. Ο ιερός ναός, μας παραχώρησε τον χώρο εκδηλώσεων ώστε να πραγματοποιήσουμε αιμοδοσία. Μάλιστα θα έχουμε κάποια δωράκια για όσους προσέλθουν, ώστε να τους ευχαριστήσουμε για τον κόπο τους, που θα αφιερώσουν χρόνο μέσα στη ζέστη για να έρθουν. Φυσικά, θα είμαι διαθέσιμη για ερωτήσεις και ενημέρωση σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της αιμοδοσία. Σας περιμένω την Παρασκευή 16 Ιουλίου από τις 4:00 το απόγευμα μέχρι τις 6:00.
 

Διαβάστηκε 876 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top