Πρόεδρος Alliance Française Λεμεσού

 

1. Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής, θα ήθελα να μας πείτε για την ιστορία της και την ιδιαίτερη σύνδεση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας;

Το 1982, την 21η Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου– με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου υπουργού Πολιτισμού Jack Lang, καθιερώθηκε στη Γαλλία η Γιορτή της Μουσικής. Εξαπλώθηκε γρήγορα εκτός των γαλλικών συνόρων. Με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας, στην οποία εορτάστηκε η συγκεκριμένη μέρα, το 1985.


2. Ποια η σημασία της για τον γαλλικό λαό, που την τιμά ιδιαίτερα;

Είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές καλλιτεχνικό ετήσιο ραντεβού, με στόχο να ενθαρρύνει ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να βγουν στους δρόμους και να μοιραστούν τη μουσική τους με το κοινό.

 


3. Πώς συνηθίζουν να τη γιορτάζουν;

Συμμετέχουν χιλιάδες μουσικοί κάθε είδους, όπου με τη στήριξη των τοπικών αρχών, κατακλύζουν πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες, παρουσιάζοντας χιλιάδες συναυλίες. Κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό.


4. Πώς σκοπεύετε να τιμήσετε τη συγκεκριμένη ημέρα;

Η Alliance Française Λεμεσού συμμετέχει από το 2005 στη Γιορτή της Μουσικής, συνεργαζόμενη με κυπριακά καλλιτεχνικά σχήματα σε πλατείες και πάρκα. Σε πείσμα των καιρών και της πανδημίας, διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, το Θέατρο Ριάλτο, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Κύπρο, κονσέρτο στο θέατρο Ριάλτο στις 21 Ιουνίου στις 8.30μ.μ. Συμμετέχει η Κύπρια με διεθνή ταυτότητα και καριέρα ερμηνεύτρια Βάκια Σταύρου «Φωνή χωρίς σύνορα», συνοδευόμενη από τον διακεκριμένο πιανίστα Μανώλη Νεοφύτου, με ένα ρεπερτόριο αγαπημένων τραγουδιών από πολλά μέρη του κόσμου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


5. Τι είναι η Alliance Française Λεμεσού και ποιοι οι στόχοι της;

Είναι μη - κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εδρεύει στη Λεμεσό από το 1963 και ανήκει στο διεθνές δίκτυο των 800 Alliances Françaises από 132 χώρες. Συνεργάζεται με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, είναι μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού και συνεργάζεται με τον Δήμο Λεμεσού, το Θέατρο Ριάλτο, την Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, το ΤΕΠΑΚ και άλλους πολιτιστικούς φορείς. Συμμετέχει ενεργά στην πολιτιστική ζωή της πόλης διοργανώνοντας σε τακτική βάση κονσέρτα, παραστάσεις, εκθέσεις, διαλέξεις, κινηματογραφικές προβολές, εκδρομές στην Κύπρο και τη Γαλλία.
Στόχοι:
• Η προώθηση της γαλλικής γλώσσας στην Κύπρο και προσφορά μαθημάτων γαλλικής γλώσσας σε όλα τα επίπεδα και για όλες τις ηλικίες.
• Η ευαισθητοποίηση στον γαλλικό και γαλλόφωνο πολιτισμό με τη διοργάνωση τακτικών πολιτιστικών δρώμενων.
• Η προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας.

 

Διαβάστηκε 737 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top