Υπεύθυνη Project – Καθηγήτρια Οικονομικών Περιφερειακού Λυκείου Απ. Λουκά Κολοσσίου

 

1. Μιλήστε μας για το Πρόγραμμα Μαθητικής Επιχείρησης του Junior Achievement, που θα λάβουν μέρος οι μαθητές σας.

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την εφημερίδα Λεμεσός που μας προσφέρει τη δυνατότητα να μιλήσουμε για αυτή την προσπάθεια των μαθητών του Περιφερειακού Λυκείου Απ. Λουκά Κολοσσίου.

Ο οργανισμός Junior Achievement Κύπρου, είναι μέλος του Junior Achievement Worldwide, ενός από τους μεγαλύτερους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς ανά το παγκόσμιο. Τα προγράμματα του JA Κύπρου απευθύνονται σε μαθητές όλων των ηλικιών. Στόχος είναι μέσα από την βιωματική μάθηση, τα παιδιά να κατανοήσουν τις συνθήκες που επικρατούν στον πραγματικό κόσμο και να προετοιμαστούν προκειμένου να πετύχουν τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά. Το  πρόγραμμα Μαθητική Επιχείρηση απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15 έως 18 ετών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας νέων στην Κύπρο.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η ομάδα του λυκείου μας (9 παιδιά Β’ & Γ’ Λυκείου) συμμετέχει με την δική της επιχείρηση, την «Golden Skin Beauty Products» η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή προϊόντων ομορφιάς με βιολογικά προϊόντα.

 

2. Ποιες οι αντιδράσεις των μαθητών όταν τους ανακοινώθηκε η ιδέα για το όλο εγχείρημα;

Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφό μου Μάριο Πραστίτη, ο οποίος μαςενημέρωσε για το διαγωνισμό. Τα παιδιά μετά από παρουσίαση που τους έγινε, έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό για την ιδέα. Δεν σας κρύβω πως παρά τον ενθουσιασμό τους, διέκρινα στο βλέμμα τους αγωνία και διστακτικότητα. Γρήγορα όμως αυτά ξεπεράστηκαν και έπιασαν δουλειά.

 

3. Γιατί επέλεξαν τη δημιουργία προϊόντων ομορφιάς;

Η επιλογή των συγκεκριμένων προϊόντων, δεν ήταν εύκολη γιατί είχαν διάφορες σκέψεις σε σχέση με το προϊόν που θα παρήγαγε η εταιρία μας. Γνωρίζαμε έπρεπε να είναι καινοτόμο, να καλύπτει μια ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την πανδημία. Έγιναν πολλές προσπάθειες μας προκαλούσαν απογοήτευση. Αυτό όμως που παρατήρησα, ήταν όταν κάποιο μέλος της ομάδας ένιωθε πως θέλει να τα παρατήσει, τα υπόλοιπα παιδιά κατάφερναν να τον επαναφέρουν και η προσπάθεια επανεκκινούσε. Σε συζητήσεις που είχαμε, ερχόταν συνεχώς στην επιφάνεια το θέμα των απορριμμάτων, μέχρι που έγινε αναφορά στην κυκλική οικονομία. Έτσι, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε το κατακάθι του καφέ για την ετοιμασία ενός προϊόντος απολέπισης σώματος (body scub). Τα παιδιά έκαναν διάφορα «πειράματα» μέχρι να καταλήξουν στο τελικό προϊόν, για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι. 

 

4. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την επιχείρηση που έφτιαξαν;

Η μαθητική μας επιχείρηση έχει το δικό της καταστατικό και έχει προχωρήσει με την έκδοση του αρχικού της κεφαλαίου. Είναι καταρτισμένη με Διοικητικό Συμβούλιο και προσλάβαμε προσωπικό. Η παραγωγή του προϊόντος βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη άρχισαν οι πωλήσεις. Με σκοπό την προώθηση του προϊόντας μας, δημιουργήσαμε την δική μας ιστοσελίδα και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή την στιγμή, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για την ολοκλήρωση του διαφημιστικού μας βίντεο κλιπ. Θέλω να συγχαρώ όλα τα παιδιά που εργάζονται στην «Golden Skin Beauty Products», για τον ζήλο που επιδεικνύουν, αλλά και τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν.

 

5. Ποια οφέλη θα αποκομίσουν οι μαθητές μέσα από αυτή την εμπειρία;

Τα παιδιά αποκτούν πρακτική εμπειρία στην διαχείριση μιας πραγματικής επιχείρησης. Από το σχηματισμό ομάδας, την άντληση κεφαλαίων, την ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου, την ανάπτυξη προϊόντων, το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις, μέχρι και την οικονομική ρευστοποίηση της εταιρείας. Δεν είναι όμως μόνο αυτά, αφού τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες, ενώ αναπτύσσουν δεξιότητες που θα τους συνοδεύουν μετά το σχολείο.

Διαβάστηκε 999 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top