Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού

 

1. Σε ποιες περιοχές της Λεμεσού εντοπίζετε περισσότερο το πρόβλημα με τα κουνούπια;

Τα κουνούπια πολλαπλασιάζονται εκεί όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, ποταμοί, οχετοί, λίμνες κλπ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λεμεσού, παρουσιάζεται στη δυτική πλευρά της πόλης, λόγω γειτνίασης με την Αλυκή Ακρωτηρίου.

 

2. Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για καταπολέμησή τους;

Η Ομάδα Ελέγχου των Κουνουπιών της Δυτικής Λεμεσού, απαρτίζεται από εκπροσώπους των  υπηρεσιών υγείας των Βρετανικών Βάσεων, των Υγειονομικών του Υπουργείου Υγείας και των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού. Στην ομάδα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι κοινοτήτων, του Τμήματος Δασών και της Επαρχιακής Διοίκησης. Συνεδριάζουμε κάθε μήνα και στις αρχές κάθε χρόνου ετοιμάζουμε Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Το σχέδιο προβλέπει παρακολούθηση και χαρτογράφηση τόπων αναπαραγωγής, έλεγχο προνυμφοκτονίας με το βιολογικό σκεύασμα Bti, εγκατάσταση εννέα μηχανών παγίδευσης κουνουπιών κατά μήκος της Αλυκής και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα κουνούπια και προστατευτικά μέτρα.

Από πλευράς των Υγειονομικών Υπηρεσιών του δήμου, θα προχωρήσουμε εντός Μαρτίου με διανομή σχετικών ενημερωτικών φυλλαδίων στην περιοχή που εντοπίζεται εντονότερα το πρόβλημα, καθαρισμό της περιοχής που ανήκει στα όριά μας, δυτικά της Λεμεσού προς το Lady’s Mile και το ευκαλυπτόδασος, από τα άχρηστα αντικείμενα που απορρίπτονται παράνομα. Επιπρόσθετα, θα γίνουν ψεκασμοί των στάσιμων νερών σε ολόκληρη την επικράτεια του δήμου.

Πέραν αυτών ο δήμος ετοιμάζεται να προχωρήσει σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ για εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης, με στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού των κουνουπιών σε όλη την πόλη.

 

3. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αεροψεκασμοί με drones;

Πέρσι προχωρήσαμε το θέμα με τα drones, όμως λόγω της πανδημίας παγοποιήθηκε. Προσωπικά, πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί επειδή οι ΒΒ θα φέρνουν ένσταση, καθώς επίσης και λόγω του δύσβατου της περιοχής, δε θα μπορεί ο χειριστής να το ελέγξει σωστά.

 

4. Κάποιοι υποστηρίζουν πως εάν αποξηρανθούν λίμνες της Δυτικής Λεμεσού, θα επιλυθεί το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό. Τι τους απαντάτε;

Η λίμνη είναι προστατευμένος βιότοπος και απαγορεύονται αυστηρά οι ανθρώπινες δραστηριότητες, που πιθανόν να αλλάξουν τη «φυσιογνωμία» της. Έγιναν λάθη στο παρελθόν, όπως η διοχέτευση όμβριων νερών στη λίμνη «Μακριά», που είχε ως  αποτέλεσμα της υπερβλάστηση χλωρίδας (καλαμιώνες), που δυστυχώς δυσκολεύει την καταπολέμηση των κουνουπιών.

 

5. Πώς μπορεί το κοινό να συνδράμει σε αυτή τη «μάχη»;

Με απλές ενέργειες που περιγράφονται στα φυλλάδια που κυκλοφορούν, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες καλούν το κοινό σε:

  • Απομάκρυνση ή καταστροφή  των άδειων δοχείων που μπορούν να συγκεντρώσουν νερό
  • Αντικατάσταση ή συντήρηση κατεστραμμένων καλυμμάτων των αποχετεύσεων
  • Επιδιόρθωση ή αντικατάσταση κατεστραμμένων ντεπόζιτων νερού
  • Τοποθέτηση δικτυωτών πλεγμάτων προστασίας από έντομα
  • Σωστή χρήση εντομοκτόνων

Διαβάστηκε 891 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top