Λαϊκός Καλλιτέχνης

 

1. Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική;

Καταρχάς να σας αναφέρω ότι στην οικογένειά μου είμαστε αυτή τη στιγμή εικοσιπέντε μέλη που παίζουμε διάφορα όργανα, ενώ το γενεαλογικό μας δέντρο δείχνει ότι από το 1830 όλοι οι συγγενείς ασχολούνται με τη μουσική.

Προσωπικά, ξεκίνησα από το 1969 και από τότε δεν έπαψα να παίζω μπουζούκι και να τραγουδώ.

 

2. Μιλήστε μας για το τραγούδι που γράψατε για τη Λεμεσό;

Έγραψα τους στίχους και τη μουσική του τραγουδιού «Λεμεσός μου» εμπνευσμένος από την πόλη που λατρεύω και ειδικά το καρναβάλι μας. Είμαι μέλος της «Ρεμπέτικης Παρέας» και τις μέρες της Απόκριας γυρνάμε στις ταβέρνες και παίζουμε μουσική, γλεντώντας και διασκεδάζοντας με τον κόσμο.

 

3. Από πού αντλείτε έμπνευση;

Στη μουσική εμπνέομαι από όλες τις εκφάνσεις των ανθρώπινων συναισθημάτων. Η φτώχεια, η χαρά, η λύπη, ο πόνος, η αγάπη, μετατρέπονται σε τραγούδια. Στη ζωγραφική, μου αρέσουν οι παλιές γειτονιές της Λεμεσού, τα ιστορικά κτήρια και η θαλασσογραφία.

 

4. Υπάρχουν προσωπικά βιώματα μέσα από τα τραγούδια σας;

Όπως προανέφερα ο πόνος είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Από τον καιρό που γεννήθηκα, περνάω δύσκολα. Οι στιγμές που με σημάδεψαν ήταν κατά την τούρκικη εισβολή. Άνηκα στο 251ο τάγμα και υπηρέτησα εκεί που έκαναν απόβαση οι Τούρκοι στην Κερύνεια. Ήμουν και αιχμάλωτος στην Μερσίνα, έπειτα στα Άδανα και ακολούθως στην Αντιγιάμα, πού θεωρείται η όγδοη χειρότερη φυλακή στον κόσμο.

 

5. Τι είναι ο θεσμός του «Φιλοξενούμενου Καλλιτέχνη», που εγκαινιάσατε πρόσφατα;

Είναι μια υπέροχη πρωτοβουλία που εφαρμόζεται στο Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, από τον επιστημονικό του διευθυντή, Μίμη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, καλλιτέχνες από κάθε φάσμα φιλοξενούνται, σε μια προσπάθεια στήριξης του πολιτισμού, ο οποίος υποφέρει λόγω πανδημίας.

Το σκεπτικό που κρύβεται πίσω απ’ αυτή τη δράση, είναι να προσφέρεται στους καλλιτέχνες στέγη και μια τεράστια γκάμα από οπτικοακουστικό υλικό. Η μόνη προϋπόθεση είναι πως πηγή έμπνευσης, πρέπει να είναι αποκλειστικά η Λεμεσός.

Με μεγάλη μου χαρά, ήμουν ο πρώτος καλλιτέχνης που φιλοξενήθηκε σε ειδική αίθουσα εντός του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου. Μου παραχώρησαν εικόνες του παρελθόντος της πόλης μας και προσπάθησα να τις αποτυπώσω στους πίνακές μου, κάνοντας αρχή με το σύμβολο της πόλης που είναι ο Υδατόπυργος. Θα βρίσκομαι για αρκετό καιρό εκεί, για να συνεχίσω το έργο μου.

Διαβάστηκε 838 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top