Ψυχολόγος

 

1. Πόσο επηρεάζεται η ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου από τις αιφνίδιες αλλαγές των συνθηκών ζωής;

Γενικά οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπου συμβαίνει ένα σοβαρό γεγονός, είναι δυνατόν να προκαλέσουν στους ανθρώπους ποικίλες αντιδράσεις ανεξαρτήτου ηλικίας. Μπορεί να βιώσουμε συναισθήματα θλίψης, ενοχής, οργής, φόβου, σύγχυσης και άγχους, και για το κρίσιμο γεγονός που αντιμετωπίζουμε αλλά και ως συνέπεια της παρατεταμένης κοινωνικής απομόνωσης και της αναστάτωσης της καθημερινής μας ρουτίνας. Αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν νέες και σημαντικές αλλαγές στην πραγματικότητά μας.

Στην περίπτωση του κορωνοϊού δεν απειλείται μόνο η υγεία και η ζωή εμάς και των αγαπημένων προσώπων μας, αλλά καλούμαστε να μείνουμε σπίτι επ’ αόριστον. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πρωτόγνωρους φόβους και συναισθήματα, καθώς είδαμε την πραγματικότητα στην οποία ζούμε να αλλάζει ολοένα και περισσότερο κι επιπλέον βιώνουμε και την κόπωση της πανδημίας. Επομένως, η ανάγκη για τη φροντίδα της ψυχικής μας υγείας με τρόπο ενεργό και προληπτικό, ίσως είναι πιο σημαντική από ποτέ.

 

2. Λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων δημιουργείται μοναξιά. Πως μπορούμε πρακτικά να αντιμετωπίσουμε την απομόνωση και το άγχος;

Το φαινόμενο της μοναξιάς είναι δυστυχώς ένα αυξημένο φαινόμενο αυτό τον καιρό, αφού είναι πολλοί ανάμεσά μας που έχουν αναγκαστεί να απομονωθούν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Όλοι έχουμε επηρεαστεί είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό και για να το διαχειριστούμε, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε το συναίσθημα της μοναξιάς και του στρες που δημιουργεί η απομόνωση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να βυθιστεί πολύ μέσα σ’ αυτό. Βοηθητικό είναι να θέσουμε στόχο να κάνουμε check in με άλλους ανθρώπους είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω διαδικτύου αν δεν μπορούμε να συναντηθούμε δια ζώσης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

Το να μένει κανείς απασχολημένος, είναι εξίσου χρήσιμο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με απλούς τρόπους, απολαμβάνοντας αγαπημένες μας ασχολίες όπως το διάβασμα, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, τη μουσική ακρόαση, τη ζωγραφική, το πλέξιμο, τη μαγειρική κ.α. Γενικά ένα απασχολημένο μυαλό είναι λιγότερο πιθανό να παραμείνει κολλημένο στο βίωμα του συναισθήματος της μοναξιάς. Σημαντικό επίσης να κάνουμε αρκετή προσπάθεια να ασχοληθούμε με τη φροντίδα του εαυτού μας, να βεβαιωνόμαστε ότι ξεκουραζόμαστε ικανοποιητικά και δεν εργαζόμαστε υπερβολικά από τον υπολογιστή, ότι τρώμε θρεπτικά γεύματα και ότι δημιουργούμε ευκαιρίες για εκγύμναση είτε στο σπίτι είτε έξω. Θα πρέπει επίσης να αποφύγουμε να κάνουμε καταχρήσεις στο φαγητό και στο ποτό γιατί αυτό απλά ενισχύει τα συναισθήματα άγχους, ανησυχίας, θλίψης και μελαγχολίας.

 

3. Έχουμε πάψει να αγγίζουμε μέρη του προσώπου μας, αντικείμενα, άλλους ανθρώπους κλπ. Ποιες επιπτώσεις έχει επιφέρει αυτό;

Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς μέσα από απλή παρατήρηση ότι οι άνθρωποι έχουν γίνει περισσότερο επιφυλακτικοί και συνεσταλμένοι κατά την επαφή τους με άλλους ανθρώπους, κι ότι επίσης διακατέχονται από αρκετό στρες. Πολλοί αναφέρουν ακόμη ότι οι ίδιοι δεν φοβούνται τόσο τον ιό, όσο την αντίδραση των άλλων ανθρώπων. Αυτή την εποχή παρατηρείται επίσης από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας ιδιαίτερη έξαρση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και της υποχονδρίας.

 

4. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η πλειοψηφία του πληθυσμού, αυξάνουν τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους;

Οτιδήποτε απειλεί την φυσική και ηθική επιβίωσή μας, είναι δυνατόν να προκαλέσει στρες και θλίψη. Όταν δεν έχουμε εισοδήματα δεν μπορούμε να καλύψουμε τις πιο βασικές μας ανάγκες, δηλαδή τις φυσικές μας ανάγκες για φαγητό, νερό και στέγη επομένως η οικονομική αβεβαιότητα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς παράγοντες άγχους και κατάθλιψης.

Επικρατεί τεράστιο αίσθημα ανασφάλειας, καθώς και συναισθήματα άγχους και θυμού ανάμεσα στους εργαζόμενους, αλλά και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με τους περισσότερους να αγχώνονται για την κατάσταση που θα βρίσκονται οικονομικά μέσα στους επόμενους μήνες.

 

5. Μετά το πέρας της πανδημίας, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η συμπεριφορά μας κατά την επανένταξη μας στην κανονικότητα;

Τα σοβαρά συμβάντα, όπως αυτό της πανδημίας του κορωνοϊού, δημιουργούν συνήθως συλλογικά μια εσωτερική κατάσταση υψηλής ευαισθησίας. Αυτό έχει αποτέλεσμα να προκαλούνται ιδιαίτερα έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις που για ορισμένους ενδέχεται να διαρκέσουν. Γενικά, κρίσιμα γεγονότα όπως πόλεμοι, φυσικές καταστροφές και πανδημίες, προκαλούν αναπόφευκτα αλλαγές στην καθημερινότητα όλων και μπορεί ακόμη να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες ψυχολογικές επιπτώσεις (π.χ., αυξημένη επαγρύπνηση, φόβος και προκλήσεις για την ατομική και συλλογική ταυτότητα) τις οποίες μοιράζεται μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων.

Ο κάθε άνθρωπος είναι βέβαια ξεχωριστός, διαθέτει διαφορετικό σετ δεξιοτήτων και τους δικούς του προσωπικούς μηχανισμούς άμυνας. Όσοι είμαστε περισσότερο ανθεκτικοί θα ανακάμψουμε γρηγορότερα από άλλους. Ορισμένοι από εμάς θα φέρουμε δυστυχώς μια βαθιά ουλή, ενώ άλλοι που διατηρούμε μια πιο αισιόδοξη στάση μπορεί να εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο τη ζωή και όσα θεωρούσαμε δεδομένα.

Διαβάστηκε 1081 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top