Διεθνολόγος

 

1. Τρία χρονιά πάγωμα διαπραγματεύσεων. Θεωρείτε ότι έχουμε πισωγύρισμα στο Κυπριακό;

Η στασιμότητα στο Κυπριακό τα τελευταία τρία χρονιά έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να προβεί σε νέα αρνητικά τετελεσμένα.

Πρώτον, ο Ερντογάν προχώρησε σε παραβιάσεις με παράνομες γεωτρήσεις στα οριοθετημένα και αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, για εντοπισμό κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου.

Δεύτερον, με απροκάλυπτη παρέμβασή της στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, η Τουρκία αλλοίωσε το αποτέλεσμα των παρανομών εκλογών στα κατεχόμενα.  Εξέλεγξε τον πλήρως ελεγχόμενο διχοτομιστή Ερσίν Τατάρ, παραμερίζοντας τον Μουσταφά Ακκιντζί. Η παρουσία Ακκιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδια της Τουρκίας.

Και τρίτον η Τουρκία προχώρησε στο «άνοιγμα» του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, της μοναδικής περιοχής στην κατεχόμενη γη που δεν έχει ακόμα εποικιστεί πλήρως  διαμορφώνοντας νέας αρνητικά τετελεσμένα επί του εδάφους.

 

2. Οι Τριμερείς Συνεργασίες έφεραν αποτέλεσμα;

Μπορεί να είναι σημαντικές στην ανάπτυξη ενεργειακής συνεργασίας με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα, αλλά δεν είναι όμως από μόνες τους ικανές να θωρακίσουν, ούτε την κυπριακή ΑΟΖ, ούτε την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

3. Κάναμε λάθος εκτιμήσεις στην εξωτερική μας πολιτική; 

Τα γεγονότα κατέδειξαν τη διάψευση προσδοκιών ή και ψευδαισθήσεων της εξωτερικής μας πολιτικής

α) ότι η Τουρκία δεν διέθετε τεχνογνωσία και γεωτρύπανα και ότι δεν θα προχωρούσε σε παράνομες  γεωτρήσεις,

β) ότι οι Τούρκοι μπλοφάραν στην Αμμόχωστο και ότι η απειλή εποικισμού ήταν προεκλογικά κόλπα,

δ) ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ήταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία.

Εκ των πράγματων τίποτε από τα πιο πάνω δεν επιβεβαιώθηκε.

 

4. Θα είναι καθοριστικό το πρώτο τρίμηνο του ‘21 για το Κυπριακό;

Το πρώτο τρίμηνο που διανύουμε θα είναι απολύτως καθοριστικό για το ξεκαθάρισμα και την πορεία του κυπριακού προβλήματος. Τουρκία και Ερσίν Τατάρ βάζουν απρόκλητα τη θέση για αλλαγή της συμφωνημένης βάσης με τη λύση των δυο κρατών. Δυστυχώς και από την δική μας πλευρά οι αναφορές για χαλαρή Ομοσπονδία, νέων ιδεών στη βάση του νεοφανούς όρου «Νέος Ρεαλισμός», το μόνο που κατορθώνουν είναι να δώσουν άλλοθι στην Τουρκία, στην προσπάθεια να αλλάξει τη βάση των συνομιλίων.  

 

5. Τι σημαίνει νέα αποτυχία στις διαπραγματεύσεις;

Από την έκβαση της επιτυχίας επανέναρξης των συνομιλιών με την άτυπη πενταμερή θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό το ξεκαθάρισμα του πλαισίου λύσης του Κυπριακού. Η επόμενη μέρα στο Κυπριακό θα είναι εντελώς διαφορετική. Αποτυχία επανέναρξης συνομιλιών και νέο ναυάγιο σημαίνει οριστικό τέλος του Κυπριακού όπως το γνωρίσαμε τα τελευταία 45 χρόνια. Η Τουρκία μετά από αυτό θα επιδιώξει να προχωρήσει σε πλήρη εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, θα επιχειρήσει διχοτόμηση της ΑΟΖ δια των οπλών και θα επιδοθεί σε μία προσπάθεια, είτε αναγνώρισης του ψευδοκράτους είτε της παρουσίας του, ως μη αναγνωρισμένη οντότητα σε οργανισμούς. Αυτό θα σημάνει ακόμα ένα βήμα προς την ολοκληρωτική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Διαβάστηκε 606 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top