Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου

 

1. Τι ετοιμάζει ο Δήμος Αγίου Αθανασίου;

Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου στις 26 Νοεμβρίου, θα διοργάνωσει  διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Ευκαιρίες Εθελοντισμού Ενηλίκων, η αξία και η συμβολή του εθελοντισμού στην κοινότητα», σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο CARDET και σ’ αυτή θα συμμετέχουν:

Μαρίνος Κυριάκου - Δήμαρχος Αγ. Αθανασίου

Γιάννης Γιαννάκης - Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ

Ηλίας Δημητρίου - Πρόεδρος ΠΣΕΕ

Σταύρος Ολύμπιος - Πρόεδρος ΕΣΣΕ

 

Συντονίζει η δημοσιογράφος της εφημερίδας Λεμεσός Παναγιώτα Καψούλη

 

Η διαδικτυακή συζήτηση διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «EVOLVE- Providing key skills and compEtences to low-skilled adult VOLunteers for the implementation of social welfare activities at local level» (https://www.evolveproject.eu/?page_id=705&lang=el).

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει την αξία της συμμετοχής στον εθελοντισμό και να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών, εστιάζοντας όχι μόνο σε άτομα αλλά και στους φορείς με χάραξης πολιτικής σε όλα τα  επίπεδα. Παράλληλα, θα επιδιώξει να αναδείξει και να προωθήσει πρακτικές και μεθόδους για την καλύτερη διαχείριση και συντονισμό δράσεων κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, συμβάλλοντας στην ενεργοποίηση των πολιτών, δια μέσω της συμμετοχής τους σε εθελοντικές δραστηριότητες.

Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για να γίνει με φυσική παρουσία πολιτών, αλλά λόγω της πανδημίας αναγκαστήκαμε να την κάνουμε διαδικτυακά, λίγες μέρες πριν την εβδομάδα εθελοντισμού.

Προσκαλούμε όλους όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στην συζήτηση να δηλώσουν συμμετοχή ΕΔΩ

 

2. Γιατί επιλέξατε αυτό το θέμα συζήτησης;

Η δραστηριοποίηση και οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αγίου Αθανασίου στον εθελοντισμό, αποτελούν καίριο στοιχείο για την κοινότητα. Πιστεύουμε ότι η εθελοντική δραστηριότητα των πολιτών σε πολιτιστικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, συμβάλουν στη διαμόρφωση και μετεξέλιξη της κοινωνίας. Επιπλέον, με αφορμή τη συμμετοχή μας στις δράσεις του προγράμματος EVOLVE, ως εταίροι και ως τοπική αρχή, έχουμε υποχρέωση να παρουσιάσουμε την ικανότητα τόσο του δήμου όσο και των εθελοντικών οργανώσεων,  να συνεργάζονται αποτελεσματικά στην υλοποίηση εθελοντικών δραστηριοτήτων, αλλά και να τους ευαισθητοποιήσουμε ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα των εθελοντικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της ανάπτυξης δεξιοτήτων των ενήλικων εθελοντών .

 

3. Σε ποιους απευθύνεται;

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για όλους όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν. Ενθαρρύνουμε όλες τις εθελοντικές οργανώσεις και τα μέλη τους, τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, τους εκπροσώπους δήμων και κοινοτήτων και όλους τους εθελοντές να συνδεθούν και να συνεισφέρουν ενεργά στη συζήτηση.

Να τονίσω ότι όσοι συμμετέχουν στην συζήτηση θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του έργου και να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα σεμινάρια που θα ακολουθήσουν με κύριο άξονα τη συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες που θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες στο Δήμο Αγίου Αθανασίου.

Να αναφέρω ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε μέσα από το πρόγραμμα EVOLVE, θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ηλεκτρονικής μάθησης για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ενηλίκων, όπου οι «υποψήφιοι εθελοντές» θα μπορέσουν να αποκτήσουν και καλύτερη κατανόηση της έννοιας του εθελοντισμού.

 

4. Πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός στις μέρες μας;

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, κάτι που πηγάζει μέσα από τον άνθρωπο που επιθυμεί να συμβάλλει στο κοινωνικό σύνολο, προσφέροντας αφιλοκερδώς και αξιοποιώντας τον ελεύθερο του χρόνο. Είναι καθημερινές πράξεις αγάπης, φροντίδας και αλληλεγγύης. Ο εθελοντισμός εξυψώνει τις αξίες και τα ιδανικά της ανθρώπινης ζωής αναπτύσσοντας την έννοια της αλληλεγγύης και της προσφοράς, γεμίζει τον άνθρωπο με αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπό του και συμβάλλει στη συνολική ευημερία της κοινωνίας.

Επιπρόσθετα, είναι δείκτης πολιτισμού και το μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής μιας κοινωνίας και έχει στραφεί περισσότερο σε πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο, τα παιδιά, το περιβάλλον, την παιδεία, τον πολιτισμό, ανθρώπινα δικαιώματα, τον αθλητισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη, την υγεία  κ.α.

Πραγματικά, είναι απερίγραπτο το συναίσθημα της προσφοράς όποια και αν είναι μικρή ή μεγάλη, που ο κάθε εθελοντής βιώνει μέσα από τα χαρούμενα πρόσωπα και την ευγνωμοσύνη που λαμβάνει μέσα από την προσφορά του.

Παράλληλα, ο εθελοντισμός αποτελεί ένα μοχλό πίεσης προς τις κυβερνήσεις, ώστε να αλλάξουν πολιτικές σε ζωτικά θέματα. Για τους πολίτες είναι ένας ενεργός τρόπος παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι, που αναπτύσσεται πέρα από κάθε είδους σκοπιμότητες.

 

5. Ποιες δράσεις έκανε ο Δήμος Αγίου Αθανασίου σε επίπεδο εθελοντισμού, το διάστημα της πανδημίας;

Οι δήμοι ήταν και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, μαζί με τις εθελοντικές οργανώσεις ως εντεταλμένοι που βοηθούν άμεσα στις έκτακτες ανάγκες των πολιτών, στο πλαίσιο πάντοτε των οικονομικών τους δυνατοτήτων. 

Εν μέσω της κατάστασης του κορωνοϊού, ο δήμος μας αντέδρασε άμεσα απευθύνοντας έκκληση σε εθελοντές για να βοηθήσουν τα άτομα της 3ης ηλικίας  και τις ευπαθείς ομάδες του δήμου, όπως η προμήθεια φαρμάκων και τρόφιμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη λόγω της πανδημίας.  

Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, οι δημότες είχαν και έχουν άμεση επικοινωνία με τον  δήμο και την ομάδα εθελοντών και συνεχίζουμε ακόμα να ανταποκρινόμαστε και να προσφέρουμε για τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών αυτών.

Διαβάστηκε 487 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top