Στιχουργός

 

1. Γιατί επιλέξατε την πόλη της Λεμεσού για να κάνετε το νέο σας επαγγελματικό βήμα;

Μετά τον επαναπατρισμό μου από τη Νέα Υόρκη, πήρα την πρωτοβουλία να δημιουργήσω ένα εργαστήρι στιχουργικής στην Κύπρο. Ξεκίνησα λοιπόν από τη Λευκωσία απ’ όπου κατάγομαι. Αυτό το εργαστήρι αγκαλιάστηκε από τους μαθητές μου και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα πώς θέλω να προσφέρω τις γνώσεις μου στη Λεμεσό, σε ένα χαρισματικό τόπο, ο οποίος έχει γεννήσει τόσους σπουδαίους μουσικούς, ερμηνευτές και ποιητές. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα βρίσκομαι στην πόλη σας μια φορά τη βδομάδα, για να μοιραστούμε την τέχνη της στιχουργικής.

 

2. Αποκαλύψτε μας μερικά από τα μυστικά που θα μοιραστείτε με τους μαθητές σας στο εργαστήρι;

Ας μην τα ονομάσουμε «μυστικά», ας τα ονομάσουμε «εργαλεία». Η τέχνη της στιχουργικής εμπεριέχει πολλές λεπτομέρειες τις οποίες εάν κάποιος έμπειρος στιχουργός δεν τις μοιραστεί, ίσως χρειαστεί χρόνια να τις ανακαλύψει κάποιος μόνος του. Λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την τεχνική, τις εικόνες, τη θεματική, την ευηχεία του λόγου, τη μουσικότητα των λέξεων, το πάντρεμα του λόγου με τη μουσική και πολλές άλλες. Πιστεύω ακράδαντα ότι η λεπτομέρεια στην τέχνη είναι αυτό που μάς κάνει να ξεχωρίζουμε και να καταθέτουμε την προσωπικότητά μας.

 

3. Οι νέοι σήμερα έχουν έντονα συναισθήματα, αρκετό ρομαντισμό και ζωηρή φαντασία ώστε να γίνουν επιτυχημένοι στιχουργοί;

Η κάθε γενιά κουβαλά το δικό της «χρώμα». Ο ρομαντισμός λοιπόν, είναι δυνατόν να μην κυκλοφορεί και στον κόσμο των νέων παιδιών; Αυτά τα παιδιά δυστυχώς ζουν στην εποχή του instagram. Πίσω όμως από τη σύγχρονη εποχή, ζει και βασιλεύει ο έρωτας και το συναίσθημα. Με τη διαφορά ότι τα λόγια, η έκφραση της νεολαίας θα εκφραστεί με άλλο τρόπο. Κι αυτό ίσως κάποτε μας ξαφνιάσει πολύ ευχάριστα.

Η απάντησή μου λοιπόν είναι θετική: Ναι, η κάθε γενιά έχει τους επιτυχημένους στιχουργούς της. Και κάθε γενιά έχει να δώσει το δικό της στίγμα!

 

4. Τι αποτελεί για εσάς πηγή έμπνευσης;

Οτιδήποτε αγγίζει την ευαισθησία μου, τη ψυχή μου, οτιδήποτε αγαπώ ή αντιπαθώ ή  οτιδήποτε με εκνευρίζει. Έμπνευση είναι ο έρωτας! Η πατρίδα. Η αδικία. Η λύπη, η χαρά, η μοναξιά. Η στιχουργική είναι ένας υπέροχος τρόπος να επικοινωνήσει κανείς με την κοινωνία. Διότι ο στίχος έχει το πλεονέκτημα να γίνεται τραγούδι και το τραγούδι παίζει παντού. Στα ραδιόφωνα, στις μουσικές σκηνές. Το τραγούδι μπαίνει μέσα στα σπίτια μας, μέσα στα αυτοκίνητα μας. Με το τραγούδι ταυτιζόμαστε...

 

5. Το lockdown έχει επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη δημιουργικότητά σας;

Προσωπικά ποτέ δεν περίμενα το lockdown να με «στρώσει» στη δουλειά, οπότε δεν με επηρέασε ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Όταν θέλω να γράψω, θα γράψω και κάτω από την πιο επικίνδυνη καταιγίδα. Θα γράψω και καθώς οδηγώ με κίνδυνο να σκοτωθώ. Η έμπνευση λειτουργεί διαφορετικά για τον καθένα μας. Η δημιουργία έχει δικούς της κανόνες και δικές της σειρήνες.

Διαβάστηκε 398 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top