Δρ. Ευγένιος Μεταξάς MD, MSc, DSc, Πνευμονολόγος. Αν. Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

1. Σε ποιες ηλικίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η προστατευτική μάσκα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως όριο την ηλικία των 6 ετών, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ θέτει ως όριο τα 2 έτη και η Ελληνική Πνευμονολογική Eταιρεία τα 3 έτη.

 

2. Η χρήση της μάσκας δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή;

Η χρήση μάσκας μπορεί σε κάποια άτομα να προκαλέσει ένα αίσθημα δυσφορίας και ανεπαρκούς αναπνοής, αλλά δεν προκαλεί πρόβλημα. Εξαίρεση, ίσως αποτελούν τα άτομα με πολύ σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία. Τα άτομα αυτά όμως θα πρέπει να αξιολογούνται από τον πνευμονολόγο τους.

 

3. Ισχύει ότι η μάσκα παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων στα παιδιά;

Σε καμία περίπτωση δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να συνδέουν τη χρήση μάσκας με προβλήματα στην ανάπτυξη. Οι μάσκες στις διάφορες μορφές τους χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για να μην πούμε αιώνες και είναι ασφαλείς στη χρήση τους.

 

4. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να εξασθενήσει το αμυντικό σύστημα του παιδιού;

Όχι. Έχετε δει, ελπίζω να μην το ζήσατε και εύχομαι να μην το ζήσετε ποτέ, παιδάκια με λευχαιμία ή με κακοήθεια που φοράνε μάσκες για να προστατευτούν από λοιμώξεις; Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή έχουν πολύ χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και θέλουμε να τα προστατεύσουμε.

 

5. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που η μάσκα αποτελεί κίνδυνο και για πόσο χρόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το μικρό ποσοστό ατόμων με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια ίσως παρουσιάσει κάποια προβλήματα με τη χρήση μάσκας. Τα άτομα αυτά όμως, είναι κατά κύριο λόγο περιορισμένα στο σπίτι λόγω της πάθησής τους. Ο ηλικιακός περιορισμός που επίσης αναφέρθηκε, δεν σχετίζεται με συνέπειες στον οργανισμό. Σχετίζεται απλά με την ικανότητα διαχείρισης της μάσκας, να τη βάλουν και να τη βγάλουν σωστά, να τη διατηρούν καθαρή και να την αλλάζουν όταν χρειάζεται. Οι μάσκες πρέπει να αλλάζονται αρκετά συχνά, αν είναι δυνατό κάθε μέρα. Αυτό βέβαια διαφέρει ανάλογα με το είδος και το περιβάλλον που χρησιμοποιείται.

Διαβάστηκε 3710 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top