Κοινοτάρχης Αρακαπά

 

1. Ποια η σημασία του μανταρινιού για την κοινότητα του Αρακαπά;

Τα μανταρίνια του Αρακαπά είναι ξακουστά σε ολόκληρη την Κύπρο και ξεχωρίζουν από αυτά των υπόλοιπων περιοχών για τη πλούσια γεύση τους. Η καλλιέργειά τους απασχολεί τους περισσότερους από τους κατοίκους του χωριού μας, είτε ως κύρια δουλειά είτε ως δευτερεύουσα, για προσωπική χρήση.

 

2. Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή;

Δυστυχώς οι παραγωγοί μανταρινιού πλήγηκαν από τις θεομηνίες σε μεγάλο βαθμό. Περίπου το 80% της καλλιέργειας τους έχει αχρηστευθεί, με αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση παραγωγής του μανταρινιού. Έχουν ήδη συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα του ΟΓΑ, ώστε να πάρουν τις αποζημιώσεις τους. Ο Υπουργός Γεωργίας μας υποσχέθηκε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις.

 

3. Ποιοι είναι οι στόχοι που έθεσε το Κοινοτικό Συμβούλιο για το 2020;

Εκτός από τα αναπτυξιακά έργα, ένας από τους μεγαλύτερους στόχους που θέσαμε είναι η ολοκλήρωση του αποχετευτικού συστήματος, για το οποίο αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια. Είμαστε στο τελικό στάδιο ώστε να εξασφαλίσουμε το κονδύλι για το τερματικό. Ήδη ο αγωγός ολοκληρώθηκε, οπότε είμαστε κοντά στο να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στο 2020. Επίσης κάποιοι δρόμοι είναι αρκετά δύσβατοι για τους γεωργούς που πηγαίνουν στα χωράφια τους, έτσι με τη νέα χρονιά βάλαμε ένα σοβαρό κονδύλι στον προϋπολογισμό, ώστε να δίνεται εκεί που χρειάζεται. Ακόμα ένα έργο που έχουμε στα σκαριά, είναι η μετατροπή του παλαιού ελαιοτριβείου σε μουσείου και να δημιουργήσουμε επίσης μια καφετέρια δίπλα. Είναι ένα ώριμο έργο με όλα τα απαιτούμενα σχέδια και άδειες.

 

4. Ερχόμενοι στην κοινότητα ποια αξιοθέατα μπορούμε να απολαύσουμε;

O Αρακαπάς είναι ένας πανέμορφο χωριό κτισμένο στην περιφέρεια της Πιτσιλιάς, σε μια περιοχή με ξεχωριστή μορφολογία. Έχουμε τον υπέροχο ναό της Παναγίας της Ιαματικής, που αποτελεί το καθολικό του μοναστηριού και είναι το μόνο κτίσμα από το μοναστήρι που σώζεται μέχρι σήμερα. Η παράδοση όμως λέει ότι κτίστηκε μετά από παρέμβαση της Παναγίας. Ο Αροκόπος ή Αρακαπάς που κατοικούσε στην περιοχή, βρήκε το αγίασμα της Παναγίας και έκτισε ναό προς τιμή της.

 

5. Tι έχετε ετοιμάσει για εμάς στη φετινή χοροεσπερίδα του μανταρινιού;

Προσκαλούμε όλο τον κόσμο το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, να μας τιμήσει με την παρουσία του στην Ετήσια Χοροεσπερίδα Μανταρινιού, που θα πραγματοποιηθεί η ώρα 19:30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του χωριού. Επιπρόσθετα, η ορχήστρα «Ανεπανάληπτοι», θα μας ξεσηκώσουν στους ρυθμούς τους και θα μας κάνουν να περάσουμε αξέχαστες στιγμές με χορό και τραγούδια. Η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του έπαρχου Λεμεσού Μάριου Αλεξάνδρου, ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθούν βουλευτές της Λεμεσού, κοινοτάρχες των γύρω περιοχών, αλλά και σύσσωμος ο κόσμος του Αρακαπά.

Διαβάστηκε 1729 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top