Οινοπαραγωγός

 

1. Ποια είναι η πρώτη σου ανάμνηση όσον αφορά την κουμανταρία;

Θυμάμαι ξεκάθαρα να είμαι μπροστά σε μια τεράστια έκταση γεμάτη από απλωμένα δίχτυα με αποξηραμένα σταφύλια σε ηλικία 13 ετών, έτσι άρχισα να απλώνω και εγώ σταφύλια στα δίχτυα. Εκεί ήρθα σε επαφή με την παραγωγή της κουμανταρίας για πρώτη φορά, αφού ο πατέρας μου είχε δημιουργήσει το πρώτο ανεξάρτητο οινοποιείο παραγωγής κουμανταρίας το 1998.

 

2. Εκτιμούν οι Κύπριοι την κουμανταρία όσο της αξίζει;

Την τελευταία πενταετία φαίνεται να αναβαθμίστηκε στην συνείδηση των Κυπρίων η κουμανταρία, αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό και κατά κάποιο ανεξήγητο λόγο την εκτιμούν περισσότερο οι ηλικίες κάτω των 40.

 

3. Εξηγήστε μας γιατί η κουμανταρία είναι πιο γλυκιά από το κρασί.

Ο λόγος είναι πολύ απλός και περιορίζεται σε 2 παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι αφήνουμε τα σταφύλια να ωριμάσουν περισσότερο στο αμπέλι, άρα καθυστερούμε τον τρύγο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι απλώνουμε τα σταφύλια για περίπου 10 με 15 μέρες στον ήλιο, έτσι αυτά αφυδατώνονται και παράλληλα αυξάνεται η περιεκτικότητα σε σάκχαρο.

 

4. Το κράτος στηρίζει τους ντόπιους οινοπαραγωγούς;

Υπάρχουν κάποια ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία δίνονται για αγορά μηχανημάτων και για αναβαθμίσεις εγκαταστάσεων. Παρόλα αυτά θα μπορούσε να δοθεί περισσότερη έμφαση στην κουμανταρία, γιατί αποτελεί τεράστια πολιτιστική κληρονομιά με 5500 χρόνια ιστορίας, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να προβληθεί πολύ περισσότερο.

 

5. Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος που μας προτείνετε για να συνοδεύσουμε το «βασιλικό κρασί»;

Με οπουδήποτε γλυκό επιδόρπιο, ενώ για τους ποιο «ψαγμένους» με την γεύση της κουμανταρίας, μπορούν να το συνοδέψουν με κάποιες σαλάτες. Ο απόλυτος συνδυασμός για εμένα βέβαια είναι με καλό κυπριακό χαλούμι, όμως περί ορέξεως...κουμανταρία!

Διαβάστηκε 2378 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top