vlassidis.jpg

Οινολόγος - οινοποιός

 

1. Γιατί επιλέξατε το Κοιλάνι για τους αμπελώνες του Κτήματος Βλασίδη;

Ο παππούς μου στο Κοιλάνι, Σοφοκλής Μεταξάς έφτιαχνε παραδοσιακά κρασί, όπως έκαναν όλοι οι άνθρωποι στα χωριά, την εποχή εκείνη. Ο πατέρας μου είναι χημικός μηχανικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης. Δούλεψε ως τεχνικός διευθυντής για κάποια χρόνια στην ΚΕΟ και για πολλά άλλα στην ΕΤΚΟ. Η αγάπη του για τη γη και το κρασί τον ώθησε να πειραματιστεί με τα αμπέλια που κληρονόμησε η μητέρα μου στο Κοιλάνι. Η πείρα του πατέρα μου και η κλη- ρονομιά των αμπελιών με βοήθησαν να ξεκινήσω την επαγγελματική μου πορεία με στέρεα βήματα.

 

2. Τι χρειάζεται να γνωρίζει κανείς σχετικά με το κρασί «για να το εκτιμήσει»;
Από τη στιγμή που ένα κρασί τηρεί κάποιες προδιαγραφές και έχει σταθερή ποιότητα δεν υπάρχει λόγος να του δώσεις την ταμπέλα του καλού, πολύ καλού ή εξαιρετικού. Ένα κρασί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο χρόνος, ο τρόπος ή ο τόπος κατανάλωσης του κρασιού, η διάθεση του καταναλωτή κατά τη συγκεκριμένη στιγμή, η αντίληψη του και άλλα. Το κρασί πρέπει να έχει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, απ’ εκεί και πέρα όμως ο καθένας το προσεγγίζει διαφορετικά και επιλέγει με βάση τις προσωπικές του προτιμήσεις.

 

3. Οι Κύπριοι καταναλωτές εκτιμούν όσο θα έπρεπε το κυπριακό κρασί;
Οι Κύπριοι καταναλωτές εκτιμούν και στηρίζουν το κυπριακό κρασί, γιατί τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από πάρα πολλούς οινοποιούς, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας. Πιο παλιά, δυστυχώς για εμάς, οι οινοβιομηχανίες παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες, που στέλνονταν σαν χύμα κρασί στο εξωτερικό. Σήμερα, ευτυχώς, στην πλειοψηφία του το κυπριακό κρασί είναι εμφιαλωμένο, έχει όνομα και βελτιώνεται αισθητά μέρα με τη μέρα.
Το βασικότερο πλεονέκτημα του κυπριακού κρασιού είναι ότι ο καταναλωτής γνωρίζει ποιος βρίσκεται «πίσω από το μπουκάλι». Ανά πάσα στιγμή μπορεί να επισκεφτεί το χωριό και να βρει τον άνθρωπο που παράγει αυτή τη φιάλη κρασιού.
Μπορεί να τον γνωρίσει, να συζητήσει μαζί του, να δει τους αμπελώνες και να βεβαιωθεί ότι όντως εκείνο που διαβάζει στην ετικέτα είναι αληθινό, γιατί το είδε με τα ίδια του τα μάτια. Πράγμα που δύσκολα μπορεί να κάνει κανείς με τα εισαγόμενα κρασιά.

 

4. Τα wine bars κι εστιατόρια συμβάλλουν στην αναβάθμιση του επώνυμου κυπριακού κρασιού;

Τα εστιατόρια και τα wine bar είναι οι χώροι στους οποίους καταναλώνεται το περισσότερο κρασί οποιασδήποτε προέλευσης. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης έχουν αντιληφθεί τη μεγάλη στροφή των καταναλωτών προς το κυπριακό κρασί γι’ αυτό και το υποστηρίζουν θερμά.

 

5. Ποια τα δικά σας σχέδια, εντός και εκτός συνόρων;

Εδώ και δέκα χρόνια γίνεται μεγάλος πειραματισμός με γηγενείς ποικιλίες, οι οποίες δεν είναι όλες ιδιαίτερα γνωστές στο ευρύτερο κοινό. Για να καταφέρουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί πρέπει να βασιστούμε στις κυπριακές ποικιλίες, με τις ο-ποίες μπορούμε να διαφοροποιηθούμε στην παγκόσμια αγορά. Η λευκή, γηγενής ποικιλία υπάρχει και είναι με βεβαιότητα το Ξυνιστέρι.
Όσον αφορά τις ερυθρές γηγενείς ποικιλίες αυτές που ξεχωρίζουν είναι το Μαραθεύτικο και το Γιαννούδι.

Διαβάστηκε 469 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top