Έξι νέοι, τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες, έθεσαν σήμερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Cyprus Forum», έξι διαφορετικά θέματα που τους απασχολούν, ζητώντας από την ΕΕ να πάρει θέση, να προωθήσει, να συνδράμει και να λύσει τα προβλήματα που οι ίδιοι θεωρούν σημαντικά.
 
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, με θέμα «Θέτοντας σε τροχιά έναν νέο βιώσιμο ορίζοντα για την Κύπρο του 2040», οι έξι Κύπριοι νέοι, ο Θεόδουλος, η Βασιλική, ο Ανδρέας, η Πωλίνα, ο Παρασκευάς και η Ελένη, έθεσαν θέματα για την ψηφιοποίηση, την οικονομία, τη δημόσια υγεία, την άμυνα και ασφάλεια, την ισότητα των φύλων και την περιβαλλοντική κρίση.

 

cyprus-forum-

 

cyprusforum-1-

 
Αν θέλουμε κοινωνική συνοχή θα πρέπει να περάσουμε σε ένα βήμα που δεν θα επικεντρώνεται μόνο σε οικονομικούς δείκτες αλλά και σε κοινωνιολογικούς, ανέφερε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης, μέλος της αντιπροσωπείας του ΕΚ στην συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης. Δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις θέσεις των νεαρών που είναι πιο τεκμηριωμένες από ότι πολλοί συνάδελφοί του στο ΕΚ.

 

cyprusforum-1


 cyprusforum-10

 

Οι υψηλές προσδοκίες από την ΕΕ, είπε, δείχνουν ότι υπάρχει εμπιστοσύνη προς την Ένωση. Μίλησε για ανάγκη αναθεώρησης του καταμερισμού της εξουσίας στα ευρωπαϊκά όργανα αλλά και την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Η Κύπρος είναι, είπε, το πιο εκτεθειμένο κράτος στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει τις συνθήκες λειτουργίας της Ένωσης και πρωτίστως τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

 

cyprusforum--

 

cyprusforum-5
 

 

cyprusforum12

 

Οι νέοι προσδοκούν σε απαντήσεις από την ΕΕ, δήλωσε ο Stephen Clark, Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στις χώρες μέλη, προσθέτοντας ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια ευκαιρία για τις κοινωνίες να εκφραστούν για το τι θέλουν για την Ευρώπη.
 

cyprusforum-6

 

cyprusforum-7


Η Καλλιόπη Αγαπίου – Ιωσηφίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κάτοχος διπλωματικής έδρας Ζαν Μονέ ανέφερε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα συμβάλλει συστηματικά παρακολουθώντας τη διαδικασία από τα πρώτα στάδια της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που είναι ένα ιδεατό πρότυπο συμβίωσης λαών, σε μια ήπειρο η οποία δοκιμάστηκε πολλές φορές από πολέμους.
 

Αναφερόμενη στις παρεμβάσεις των Κύπριων νέων, είπε ότι όλα αυτά που έθεσαν είναι και τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη.
 

cyprusforum-8

 

cyprusforum-

 

cyprusforum9


Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε ότι αυτή η διαδικασία είναι μια ευκαιρία να ασκηθούν οι πολιτικοί περισσότερο στην ακοή και την κατανόηση του τι θέλουν οι πολίτες, οι νέοι.

 

cyprusforum11

 

cyprusforum-11


Αναφέρθηκε στις μετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου, μηνιαία σε όλα τα κράτη μέλη, που δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι η μεγάλη πλειοψηφία θέλει εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη στην καθημερινή ζωή. Ανέφερε επίσης ότι ο κορωνοϊός ανάγκασε την ΕΕ να προχωρήσει σε βήματα ευρωπαϊκού συντονισμού, ανέδειξε την αξία της δημόσιας υγείας, ενώ για την ισότητα των φύλων είπε ότι «πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητες», σημειώνοντας πως και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕ σημειώνουν οπισθοδρόμηση σε κάποιες χώρες.

 

ΚΥΠΕ

 

Διαβάστηκε 345 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top