Η ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης, η ψηφιακή μεταρρύθμιση, η πράσινη πολιτική, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και η ανάγκη συνεχούς ενασχόλησης με την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, για να την κάνουμε καλύτερη, τονίστηκαν σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Σπίτι της ΕΕ για τη βράβευση μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στον 5ο Διαγωνισμό παραγωγής γραπτού λόγου για θέματα ΕΕ. Στην τελετή βραβεύθηκαν και διακριθέντες του περσινού διαγωνισμού καθώς λόγω πανδημίας δεν έγινε εκδήλωση με φυσική παρουσία.
 
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης και εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας.
 
Ο φετινός διαγωνισμός είχε θέμα: «Η πανδημία έχει επιταχύνει τους ρυθμούς της ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης, ενώ, παράλληλα, άρχισαν να τίθενται οι βάσεις του μελλοντικού ψηφιακού σχολείου».

Στο διαγωνισμό διακρίθηκαν οι Γεωργία Ονισηφόρου του Λυκείου Κολοσσίου, η Μαρία Χαραλάμπους της Γ` Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λεμεσού, η Αναστασία Μιχαηλίδου του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας, η Σώτια Παπαπέτρου του Λυκείου Αποστόλου Πέτρου και Παύλου Λεμεσού, η Ελισάβετ Ηλία του Περιφερειακού Λυκείου Λιβαδιών, η Γεωργία Παπαθεοχάρους του Λυκείου Αγία Χαραλάμπους Εμπας, η Πηνελόπη Γκανούρη της Ελληνικής Σχολής Πασκάλ Λευκωσίας, ο Αντρέας Αντωνίου του Λυκείου Αγίου Νικολάου Λεμεσού, ο Αδαμάντιος Χριστοφόρου του Λυκείου Εθνομάρτυρα Κυπριανού Λευκωσίας, η Αθηνά Μίλλερ του Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων, ο Νικόλας Μεταξάς του Λυκείου Αρχ. Μακαρίου Γ` Λευκωσίας και ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους της Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πάφου.

Oι διακριθέντες στον 4ο διαγωνισμό είναι η Αντριάνα Παντελή του Λυκείου Παραλιμνίου, η Ιωάννα Καραβέλλα του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως και η Κατερίνα Κωνσταντινίδου του Λυκείου Λινόπετρας.

43368
 

 

Συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο, η Βουλή θα είναι δίπλα σας, είπε η Αννίτα Δημητρίου

Η προεδρεύουσα της Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου στο χαιρετισμό της τόνισε ότι αισθάνεται χαρά, τιμή και περηφάνια γιατί παρευρίσκεται σε αυτή την τελετή λέγοντας ότι τα παιδιά κλήθηκαν να αναδείξουν το ταλέντο τους στον γραπτό λόγο, γράφοντας για θέματα που αφορούν άμεσα, όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλη την υφήλιο, όπως είναι η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση και ο ρόλος των νέων στην αντιμετώπισή της στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της ΕΕ για ένα αναγκαίο πράσινο μέλλον. 
 
«Φέτος ειδικότερα κληθήκατε να αναπτύξετε τις ιδέες σας σχετικά με τις ιδιαίτερες προκλήσεις που έχει θέσει η πανδημία στην ψηφιακή τεχνολογία και πώς οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε έθεσαν τις βάσεις για το μελλοντικό ψηφιακό σχολείο.  Ο κορωνοϊός, αυτός ο αόρατος εχθρός, πλήττει καθημερινά και παγκοσμίως την υγεία και τη ζωή των συμπολιτών μας.  Ωστόσο, οι νέες συνθήκες στις οποίες ζούμε ανέδειξαν την ανάγκη για τεχνολογική και ψηφιακή ανάπτυξη, προκειμένου να διευκολυνθεί, ανάμεσα σε άλλα, και η τηλεκπαίδευση», ανέφερε.

43372
 

 

Η κ. Δημητρίου είπε πως ο κορωνοϊός έπληξε ιδιαίτερα τους νέους μας αφού ο σωματικός και ψυχολογικός περιορισμός σε μια ευαίσθητη ηλικία επέφερε σαφές και πολλαπλό αντίκτυπο αλλά τόνισε πως είναι επιτεύγματα όπως τα δικά τους που αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος είναι σε θέση να καταφέρει πολλά πράγματα, ακόμη και αν οι συνθήκες γύρω του δε βοηθούν.

Κάλεσε τους νέους να συνεχίσουν τον αγώνα με τον ίδιο ζήλο, την ίδια επιμονή και υπομονή και διαβεβαίωσε ότι η Βουλή ενθαρρύνει τέτοιου είδους διαγωνισμούς που στοχεύουν στην ανάπτυξη της πνευματικής καλλιέργειας των μαθητών και που αναδεικνύουν αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου τα οποία πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

43373


«Να είστε σίγουροι ότι θα έχετε την αμέριστη υποστήριξή μου στις προσπάθειές σας και, ως Βουλή, θα στηρίξουμε τον αγώνα σας προς κατάκτηση της γνώσης.  Είναι άλλωστε χρέος δικό μου, αλλά και όλης της πολιτείας, να είμαστε αρωγός σε τέτοιου είδους δημιουργικές πρωτοβουλίες και να στηρίζουμε και να επαινούμε τους αρίστους. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και πολλές άλλες ευκαιρίες διάκρισης και να μην ξεχνάτε “να αγαπάτε την ευθύνη… να νιώθετε ότι αν δεν σωθεί ο κόσμος, εσείς θα φταίτε, μοναχά εσείς…” , κατέληξε η κ. Δημητρίου.
 43383

 

43382
 

Παπαδάκης: Οι Κύπριοι νέοι ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης στη δική του σύντομη παρέμβαση ανέφερε ότι ο διαγωνισμός που κατέστη θεσμός αποδεικνύει και προτάσσει ότι και τα δικά μας παιδιά είναι ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες της ΕΕ που είναι η οικογένειά μας με τα καλά και τα κακά της, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα.

«Αυτή η κατεύθυνση να γίνει συνείδηση σε όλη την κυπριακή νεολαία, είμαστε ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες και συμμετέχουμε γιατί μας νοιάζει το σπίτι μας , για να το κάνουμε καλύτερο», ανέφερε και απευθυνόμενους στους μαθητές και μαθήτριες είπε ότι «εσείς είστε το μέλλον της Ευρώπης, για το ψηφιακό μετασχηματισμό και την εφαρμογή της πράσινης συμφωνίας που είναι κορυφαία στοιχήματα για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια».
 
Ο κ. Παπαδάκης συνεχάρη όλα τα παιδιά και τους καθηγητές τους που τους ωθούν ώστε να γίνουν χρήσιμοι πολίτες στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
 
Ορθή ενημέρωση των νέων συμβάλλει στη δημιουργία δημοκρατικών πολιτών λέει ο Κεττής

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντρέας Κεττής ανέφερε ότι έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα του γραφείου του ΕΚ την  μεταλαμπάδευση στη μαθητιώσα νεολαία της χώρας μας των αρχών και αξιών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι συμβάλλοντας στην ορθή ενημέρωση των μαθητών μας για το τι είναι και το τι πρεσβεύει η ΕΕ πρωτίστως προβάλλοντας τη μείζονα αποστολή της Ένωσης, που δεν είναι άλλη από τη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των κρατών μελών, δημιουργούμε ενεργούς και δημοκρατικούς Ευρωπαίους Πολίτες και κατ’ επέκταση βεβαίως, ενεργούς και δημοκρατικούς Κύπριους πολίτες.
 
Αναφέρθηκε στη στενή και άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας στον συγκεκριμένο παγκύπριο διαγωνισμό για μαθητές που φοιτούν στη Β΄ Λυκείου ή στη Β΄ τάξη Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών της χώρας μας και απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Ιωάννη Σαββίδη, προϊστάμενο του Γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου καθώς επίσης την Επιθεωρήτρια φιλολογικών μαθημάτων Ειρήνη Ροδοσθένους και τη Λειτουργό του Γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαρίλια Γιορδαμλή.
 
Ο κ. Κεττής κάλεσε την Πρόεδρο της Βουλής να συμπορευθεί μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην προσπάθεια για εμπλουτισμό και εμβολιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των σχολείων της χώρας μας με περισσότερες θεματικές από την ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και κυρίως για τη μεταφορά στους μαθητές και τις μαθήτριες της Κύπρου της απαραίτητης εκείνης γνώσης για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης.

«Οι νέοι και οι νέες της Κύπρου σήμερα έχουν πολύ περισσότερα δικαιώματα και ευκαιρίες στο πλαίσιο της ΕΕ από ό,τι οι προηγούμενες γενιές και πρέπει αυτά τα πλεονεκτήματα να γίνουν κτήμα του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας», τόνισε.
 43381

43378
 

Υπουργείο Παιδείας: Κριτική σκέψη, στοχευμένη ενασχόληση με θέματα προτεραιοτήτων για την ΕΕ

H Επιθεωρήτρια φιλολογικών μαθημάτων Ειρήνη Ροδοσθένους αφού συνεχάρη τους βραβευθέντες και όλους τους συμμετέχοντες για τον άριστο συναγωνισμό αλλά και τους εκπαιδευτικούς τους, τόνισε πως βασικός στόχος της εκπαίδευσης αποτελεί για πολλά χρόνια η ευρωπαϊκή διάσταση γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος της παιδείας των μελλοντικών πολιτών της Ευρώπης. Αυτή, είπε, προωθείται μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα και άλλες δράσεις με στόχο την παροχή πληροφόρησης και την καλλιέργεια ευρωπαϊκής συνείδησης και θετικών στάσεων για την ευρωπαϊκή κοινότητα.
 
Η κ. Ροδοσθένους ανέφερε ότι τα σχολεία ανέπτυξαν μια πλούσια δραστηριότητα για θέματα ΕΕ και σε συνεργασία με το γραφείο του ΕΚ προωθείται ο συγκεκριμένος θεσμός, ο οποίος αγκαλιάστηκε με θέρμη από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 
«Επενδύουμε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των νέων μας και στη στοχευμένη ενασχόλησή τους με θέματα που αποτελούν προτεραιότητες της ΕΕ αλλά και στην υλοποίηση του προγράμματος ‘Σχολείο Πρεσβευτής’ του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι γνώσεις και εμπειρίες δεν περατώνονται στα θρανία, θέλουμε να εμπλέξουμε τους μαθητές μας και αυτό αποκτά ένα χαρακτήρα δια βίου παιδείας», σημείωσε.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)

43369

 
Διαβάστηκε 480 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top