Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης φιλοδοξεί να ανοίξει ένα νέο χώρο για συζήτηση με τους πολίτες επί των προκλήσεων και των προτεραιοτήτων της Ευρώπης. «Είναι μια άσκηση εστιασμένη στους πολίτες, από τη βάση προς την κορυφή, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με το τι αναμένουν από την ΕΕ», τονίζει ο Ανδρέας Κεττής, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Λεμεσός και στο Europe Today.

 


Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και συζητήσεις σε ολόκληρη την Ένωση, σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μέσω μιας διαδραστικής πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας.
 


Πείτε μας για τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Περί τίνος πρόκειται;
Καταρχάς να πούμε ότι διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης είναι ένα φαινόμενο που έχει ξαναγίνει. Η πιο γνωστή ήταν αυτή που οδήγησε στις αρχές του 2000 στην Συνταγματική Συνθήκη (γνωστότερο ως Σύνταγμα της Ε.Ε) το οποίο απερρίφθη σε δημοψηφίσματα από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας και οδηγηθήκαμε στη συνθήκη της Λισαβόνας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου του 2009 (ισχύει μέχρι σήμερα).  
 


Σε τι διαφέρει η φετινή με τις προηγούμενες;
Για πρώτη φορά συμβαίνει στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης πρωταγωνιστικό ρόλο στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης να έχουν οι πολίτες και όχι οι ευρωπαίοι ηγέτες. Η κοινωνία των πολιτών μέσω της πλατφόρμας που δημιουργήθηκε θα έχει ενεργό λόγο και θα προτείνουν λύσεις ως προς το πως θα λειτουργεί η Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες. 
 


Στα διάφορα ευρωβαρόμετρα οι Κύπριοι εκφράζουν πολλές φορές την αποξένωση τους από την Ε.Ε. 
Αυτό είναι αλήθεια και είναι εν μέρει λογικό. Η Κύπρος αλλά και τα μικρότερα κράτη εκφράζουν απογοήτευση γιατί θεωρούν ότι η φωνή τους δεν ακούγεται τόσο δυνατά από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες. Ακριβώς επειδή είμαστε λίγοι αριθμητικά, δεν έχουμε αυτό το ειδικό βάρος που χρειάζεται για να επηρεάσει καταλυτικά τη λήψη αποφάσεων. Λοιπόν, ήρθε η στιγμή σε αυτή την πανευρωπαϊκή άσκηση Δημοκρατίας, να ρωτηθούν οι πολίτες να πουν την άποψή τους, να υποβάλουν εισηγήσεις γραπτώς, να δημιουργήσουν εκδηλώσεις και να πουν ποια Ευρώπη θέλουν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ θεσμικά στην Κύπρο, έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα γιατί επιμένει να πάμε στην κοινωνία των πολιτών και να ρωτήσουμε την άποψή τους. 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κομισιόν έχει δημιουργήσει μία ρηξικέλευθη διαδικτυακή πλατφόρμα και στις 24 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. στην ηλεκτρονική διεύθυνση futureu.europa.eu και εκεί μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν γραπτώς τις απόψεις και εισηγήσεις τους.


 
Με ποιο τρόπο μπορούμε να συμμετέχουμε;
Ο κάθε πολίτης με μια απλή εγγραφή 2 λεπτών στο σύστημα έχει πρόσβαση σε μία δική του προσωπική σελίδα εντός της διάσκεψης όπου μπορεί να καταγράφει τις απόψεις του. 


 
Δώστε μας μερικά παραδείγματα…
Για παράδειγμα αν θεωρείτε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να κινηθεί τα επόμενα χρόνια σε μία πολιτική κοινής άμυνας γιατί θεωρείτε ότι «πρέπει να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα όχι μόνο με την ακτοφυλακή που υπάρχει σήμερα αλλά με hardpower, με στρατιωτική δηλαδή δύναμη», τότε μπορείτε να υποβάλετε αυτή την εισήγηση στην ειδική διαδραστική πλατφόρμα. Αν ένας Έλληνας πολίτης υποβάλλει την ίδια πρόταση ή ένας Πορτογάλος, τότε χρησιμοποιείται ένα εξελιγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που κωδικοποιεί παρόμοιες εισηγήσεις και τις υποβάλλει ως κοινές προτάσεις/ \εισηγήσεις αυτών των πολιτών στη γραμματεία που δημιουργήθηκε επί τούτου με λειτουργούς των τριών θεσμικών οργάνων που εμπλέκονται άμεσα στη Διάσκεψη δηλαδή το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν). 


 
Ποιες είναι θεματικές της Διάσκεψης; 
Τα θέματα που θα συζητηθούν θα έ
χουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, την υγειονομική περίθαλψη και τις ιατρικές υπηρεσίες, την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τις θέσεις εργασίας, τη θέση της ΕΕ στο κόσμο, τις αξίες, τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την ασφάλεια, την εκπαίδευση, την μετανάστευση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και άλλες προκλήσεις που έρχεται αντιμέτωπη η Ένωση και η κοινωνία των πολιτών.
  


Εκτός από τους πολίτες ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν ενεργά από το νησί μας στην Ολομέλεια; 
Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ορίσει τέσσερα μέλη της, επίσης από πλευράς της κυβέρνησης θα συμμετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μαζί με τον πρόεδρο του συμβουλίου νεολαίας Κύπρου, ενώ στην επίσημη αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν επιλεγεί από τις πολιτικές τους ομάδες να συμμετέχουν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου και Κώστας Μαυρίδης. 
Να σημειωθεί επίσης ότι για κάθε ένα από τα λεγόμενα citizen panels που θα συζητήσουν συγκεκριμένες θεματικές της Διάσκεψης θα συμμετέχουν κατόπιν τυχαίας επιλογής, και δύο Κύπριοι πολίτες. 


 
Μπορεί κάποιος να υποβάλει τις προτάσεις του στα ελληνικά;
Φυσικά, δεκτές προτάσεις γίνονται σε όλες τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
 
Για ποιο χρονικό διάστημα θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα για την υποβολή ιδεών;
Η Διάσκεψη θα καταλήξει σε συμπεράσματα έως την άνοιξη του 2022, έτσι ώστε να υπάρξει καθοδήγηση προς τα τρία άμεσα εμπλεκόμενα θεσμικά όργανα για το μέλλον της Ευρώπης. 
Συνεπώς, προβλέπεται να μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα έως την άνοιξη του 2022.

 

Διαβάστηκε 246 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top