O Σταύρος Φούτρος είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Με το που τον γνωρίσει κάποιος δεν αργεί να αντιληφθεί πως «έφαγε» τη ζωή με το κουτάλι, ταξίδεψε, γνώρισε κόσμο, κάνοντάς τον να σκέφτεται πολύ πιο μπροστά από την εποχή του ή τουλάχιστον από την κυπριακή νοοτροπία. Αν τον δείτε σε κάποιο καφενείο στο Κοιλάνι, είναι σίγουρο πως θα τον ξεχωρίσετε αμέσως. Η διαφορετική του νοοτροπία, δένει με την αντίθεσή του στην καταπίεση της κυπριακής οικογένειας. Τέλος, προτρέπει τους νέους να σπάσουν τα δεσμά τους και να ζήσουν τη ζωή τους έτσι ακριβώς όπως εκείνοι το θέλουν, χωρίς περιορισμούς και πρέπει από την κοινωνία.

 

Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;

Μεγάλωσα Λεμεσό και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο. Τότε η περιοχή δεν είχε καμιά σχέση με το πώς είναι σήμερα. Έχω ωραίες αναμνήσεις, καθώς έκανα αρκετή παρέα με παιδιά Άγγλων που ήταν στην περιοχή. Μοιραζόντουσαν μαζί μου τα όμορφα τους παιχνίδια και εγώ τα δικά μου, που δεν ήταν παρά αυτοσχέδια, τα οποία έφτιαχνα μόνος μου με ό,τι έβρισκα από τα χωράφια. Οφείλω να ομολογήσω πως τους χρωστώ πολλά, γιατί έκανα αρκετή εξάσκηση τα αγγλικά μου, ενώ μου δίδαξαν ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης από αυτόν που επικρατούσε. Τους καλοκαιρινούς μήνες πήγαινα στο Κοιλάνι. Θυμάμαι τα γαϊδουράκια, τις ανηφόρες του χωριού και το γάλα που η γιαγιά μου με πίεζε να το πιω με τη μύτη κλειστή, ενώ τις βρύσες του χωριού τις μετέτρεπα σε ιδιωτικές μου πισίνες.

 

Πότε αποφασίσατε για πρώτη φορά να μετακομίσετε από την Κύπρο σε χώρα του εξωτερικού;

Μεγαλώνοντας και κάνοντας παρέα με παιδιά από άλλες χώρες, μου μπήκε η σκέψη στο μυαλό ότι υπάρχει ένας κόσμος εκεί έξω που πρέπει να γνωρίσω. Μόλις τελείωσα τον στρατό, τίποτα πλέον δεν μπορούσε να με κρατήσει, οπότε μετακόμισα στην Αυστραλία. Μπορώ να πω ότι προσαρμόστηκα εύκολα γιατί γνώριζα τη γλώσσα και απολάμβανα ιδιαίτερα τη μουσική της δεκαετίας του ‘70. Παρόλα αυτά, δεν μείνατε εκεί αλλά ακολούθησαν κι άλλες μετακομίσεις. Μετέπειτα, επέστρεψα στην Κύπρο και ακολούθως μετακόμισα στη Σαουδική Αραβία. Εκεί πραγματικά έπαθα ένα πολιτισμικό σοκ. Η έρημος και οι ενδυμασίες του κόσμου, ήταν κάτι πολύ διαφορετικό. Τότε συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή μας η φύση, η οποία καθορίζει και τον τρόπο που ζούμε. Έζησα εκεί για 5 χρόνια, μέχρι που «δραπέτευσα» για το Λονδίνο. Εκεί, γνώρισα αρκετό κόσμο και γέμισα εμπειρίες, ενώ ταυτόχρονα έκανα και μικρά ταξίδια σε διάφορες χώρες του κόσμου. Στη συνέχεια επέστρεψα και πάλι στην Κύπρο ώσπου εν τέλει κατέληξα στην Ολλανδία, όπου ζω μέχρι σήμερα.

stavros

 

Έπειτα από τόσες χώρες που επισκεφθήκατε και ζήσατε, γιατί επιλέξατε να αγκυροβολήσετε στην Ολλανδία;

Αυτή η χώρα μου ταίριαξε περισσότερο απ’ όλες, γιατί εκεί νιώθω ότι ωρίμασα και πήρα την ευθύνη της ζωής στα χέρια μου, μακριά από φίλους και οικογένεια, όπου δημιούργησα έναν εντελώς νέο κύκλο, κάνοντας τη δική μου οικογένεια και τα παιδιά μου. Πιστεύω πως και η συγκεκριμένη χώρα έπαιξε ρόλο σε αυτή μου την ωρίμανση.

 

Ποια είναι τα κακώς κείμενα στην κυπριακή οικογένεια;

Όποιο παιδί βρεθεί σε μία άλλη χώρα, έχει πάντα τη μητέρα, τον πατέρα, τους παππούδες να τον επηρεάζουν, κάνοντάς του «ψυχολογικό πόλεμο», αφού πρέπει να επιστρέψει πίσω σε αυτούς. Δεν εκτιμούν το γεγονός ότι ζει σε άλλη χώρα και είναι ευτυχισμένο. Νιώθω ότι η κυπριακή οικογένεια κατά πλειοψηφία δεν επιτρέπει στα παιδιά της να εξελιχθούν ως ξεχωριστές προσωπικότητες. Είναι τόσο υπερπροστατευτικοί που σε όλες τις κακές στιγμές τρέχουν να το βοηθήσουν, χωρίς να το αφήνουν να μάθει μόνος του τι θα πει ζωή. Δεν θεωρώ ότι η κυπριακή οικογένεια είναι πιο δεμένη από τις οικογένειες του υπόλοιπου πλανήτη, απλά είναι πιο εξαρτημένοι. Βλέπω εξηντάρηδες ακόμη να είναι με τη μητέρα τους, να τους πλένει και να τους μαγειρεύει.

stavros-5

Ποιο είναι το μυστικό για να ζήσεις μία όμορφη και περιπετειώδης ζωή;

Το μυστικό είναι να είσαι ανοιχτός σε όλες τις προκλήσεις που σου φέρνει η ζωή και να μην έχεις προσμονή, αλλά να ζεις το τώρα. Όπως λέει και ο Καζαντζάκης: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι λέφτερος». Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο παίζει η ηθική και οι άξιες μας, ενώ οι φόβοι που αποκτήσαμε από παιδιά, με βάση αυτά θα κερδηθούν σιγά-σιγά.

 

Γιατί σε ό,τι ταξίδι και να κάνετε πάντα επιστρέφετε στις ρίζες σας;

Επιστρέφω γιατί έχω τις αναμνήσεις και τις ρομαντικές στιγμές μου. Σκέφτομαι ότι είναι καιρός να περάσω μαζί με τους γονείς μου τα τελευταία τους χρόνια. Θέλω να βρίσκομαι μέσα στη φύση του νησιού που είναι πολύ ξεχωριστή και να βρίσκω την ηρεμία σε απλά πράγματα απολαμβάνοντας τον πρωινό μου καφέ μέσα στα αμπέλια του Κοιλανιού. Επίσης εδώ έχω συναντήσει πολύ ωραίο κόσμο με τον οποίο έχω συνδεθεί. 

stavros-2

 

 

Διαβάστηκε 1287 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top