O Τόνυ Λιοτατής ανήκει στη γνωστή οικογένεια μάγων της Λεμεσού, μόνο που ο ίδιος εκτός από τα μαγικά επί σκηνής, μαγεύει και στα γήπεδα. Κάνει υπερήφανη την Κύπρο μας σε αγώνες εντός αλλά και εκτός συνόρων στο άθλημα του beach βόλεϊ. Δηλώνει παθιασμένος με τα φιλέ και ειδικά αυτά που βρίσκονται στην άμμο, ενώ οι επιδόσεις του, τον κάνουν να ονειρεύεται για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

 

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το βόλεϊ και όχι με το ποδόσφαιρο, που είναι κατά γενική ομολογία πιο διαδεδομένο;

Για να είμαι ειλικρινής στην αρχή όντως κι εγώ έπαιζα ποδόσφαιρο, όμως συνειδητοποίησα ότι δεν με ελκύει αρκετά και το σταμάτησα. Αργότερα μου κέντρισε το ενδιαφέρον το βόλεϊ κι έτσι ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα στην ακαδημία της Σαλαμίνας, η οποία ήταν κοντά στο σπίτι μου, ενώ αργότερα προχώρησα στα μεγαλύτερα τμήματα της ομάδας.

 

Υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή σου που είχες αμφιβολίες;

Γύρω στην ηλικία των 16 χρονών, είχα το δίλημμα εάν θα ακολουθήσω τον δρόμο του αθλητικού λυκείου. Μετά από σκέψη, αποφάσισα ότι θέλω να εξελιχθώ περισσότερο στο άθλημα, αφού το αθλητικό σχολείο θα μου έδινε πολύ περισσότερες ώρες προπόνησης. Όντως, πολύ σύντομα συνειδητοποίησα ότι πήρα τη σωστή απόφαση.

liotatiss

 

Υπήρξε κάποιος προπονητής στον οποίο «καταλογίζεις» τη μεγάλη σου λατρεία για το άθλημα;

Για καλή μου τύχη βρέθηκαν αρκετοί άνθρωποι που μου έμαθαν πολλά για το βόλεϊ, σε διαφορετικές φάσεις της ζωής μου. Πρώτος από όλους ήταν ο Κώστας Δεληκώστας, ένας προπονητής που πέρασε και από την Εθνική, όταν ήμουν 16 ετών. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε απίστευτο πάθος για το άθλημα. Μάλιστα, με έπαιρνε κάθε μέρα από το σπίτι για να με πάει προπόνηση, ενώ κάναμε και ατομικές προπονήσεις. Επίσης, δε θα μπορούσα να μην αναφέρω και τον Παύλο Παύλου. Ήταν οι δύο άνθρωποι που πραγματικά μου μετέδωσαν τη φλόγα, χαράσσοντάς μου τον δρόμο για να γίνω ο αθλητής που είμαι σήμερα.

 

Ποιες είναι οι κύριες διαφορές ανάμεσα σε βόλεϊ και beach βόλεϊ και ποιο προτιμάς περισσότερο;

Οι κύριες διαφορές τους είναι το έδαφος και ο αριθμός παικτών. Το βόλεϊ είναι σε παρκέ με έξι άτομα, ενώ το beach βόλεϊ σε άμμο με δύο άτομα στην κάθε ομάδα. Επιπρόσθετα, είναι πολύ διαφορετικές οι ταχύτητες, οι συνθήκες αγώνα, γιατί στο beach βόλεϊ παίζουμε σε ανοιχτό γήπεδο με αφόρητη ζέστη ή βροχή και αέρα, ενώ στο κανονικό βόλεϊ είμαστε σ’ ένα κλειστό γήπεδο με σταθερή θερμοκρασία. Πλέον στα 20 μου αποφάσισα να αφιερωθώ αποκλειστικά στο άθλημα του beach βόλεϊ, γιατί είναι ένα άθλημα διαδραστικό και το γεγονός ότι εκπροσωπώ τη χώρα μου σ’αυτό, μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον.

liotatis-3

Πώς είναι να συμμετέχεις σε αγώνες και τουρνουά εκτός Κύπρου;

Το να εκπροσωπεί ένας αθλητής τη χώρα του είναι πολύ σημαντικό. Στις αρχές ένιωθα μεγάλο άγχος και πίεση, ενώ σιγά-σιγά αρχίζω πλέον να το απολαμβάνω και προσπαθώ να δίνω το 100%, έτσι ώστε να ανεβάσω όσο πιο ψηλά μπορώ τη σημαία της χώρας και του αθλήματός μου. Όσον αφορά το επίπεδο της Εθνικής Κύπρου, όταν σε καλεί ο ομοσπονδιακός προπονητής, είναι μεγάλη τιμή. Συγκεκριμένα, μαζί με τον συμπαίκτη μου αυτή την περίοδο προπονούμαστε για τους Κοινοπολιτειακούς αγώνες τον Σεπτέμβρη, στο Εδιμβούργο.

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο ως αθλητής;

Να κατακτήσουμε ένα ευρωπαϊκό ή ένα παγκόσμιο μετάλλιο, γιατί η Κύπρος δεν κατάφερε να πάρει κάτι αντίστοιχο στο beach βόλεϊ. Οι Ολυμπιακοί είναι ένας αρκετά δύσκολος στόχος, γιατί προκρίνονται οι 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου, όμως με σωστή προετοιμασία και τις ιδανικές συνθήκες που έχουμε στην Κύπρο, μας επιτρέπεται να ονειρευόμαστε. Το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι, αφορά στον προγραμματισμό των ίδιων των αθλητών. Γιατί το βόλεϊ δεν είναι τόσο προβεβλημένο όσο το ποδόσφαιρο; Αυτό συμβαίνει γιατί το ποδόσφαιρο έχει πίσω του μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, καθώς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα και από τις δύο πλευρές, γιατί εάν η τηλεόραση δε θέλει να προβάλει το βόλεϊ, σημαίνει ότι συμβαίνει κάτι λάθος από την πλευρά του αθλήματος, αφού δεν συμβαίνει κάτι αξιόλογο που να αξίζει να προβληθεί.

liotatis-4

Οι Κύπριοι έχουν καλή σχέση με το βόλεϊ; Υπάρχουν αρκετά παιδιά στις ακαδημίες;

Επειδή εργάζομαι κι εγώ σε ακαδημία, βλέπω αρκετό ενδιαφέρον και ειδικά από τα κορίτσια, επειδή αρκετά αγόρια στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς το ποδόσφαιρο ή τις πολεμικές τέχνες. Παρ’ όλα αυτά, όλοι οι αθλητές μας απολαμβάνουν το άθλημα, όπως και οι γονείς τους. Επίσης, το βόλεϊ είναι αρκετά διαδεδομένο στις παραλίες, αφού πολλοί λουόμενοι παίζουν βόλεϊ ή ρακέτες, οπότε είναι ένα άθλημα που είναι μέσα στην κουλτούρα μας. Εντούτοις όμως, δεν έχουμε μάθει να στέλνουμε τα παιδιά για να το διδάσκονται.

 

Πώς θα μπορούσε να προωθηθεί ακόμη περισσότερο;

Μπορεί να διαδοθεί μέσω εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους. Επίσης να φέρουμε το βόλεϊ μέσα στα σχολεία, μέσω της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, ένα πρόγραμμα που ήδη υπάρχει και ονομάζεται Τhe School Project. Επιπλέον, καλή προώθηση θα μπορούσε να γίνει και μέσω των social media.

liotatis-2

Ποιο είναι το μήνυμά σου προς τους αναγνώστες για το αγαπημένο σου άθλημα;

Ως αθλητές του βόλεϊ, οφείλω να ομολογήσω πως δεν έχουμε ένα υψηλό επαγγελματικό επίπεδο. Οπότε, χρειαζόμαστε αρκετή προσπάθεια για να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Έχουμε στόχους και κατευθυντήριες γραμμές, πάνω στις οποίες θέλουμε να βαδίζουμε. Έτσι το μήνυμά μου είναι όλοι να στηρίξουν τον αθλητισμό και εμείς ως αθλητές να δίνουμε ό,τι μπορούμε για την ομάδα που υπηρετούμε.

Διαβάστηκε 2469 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top