Η Μαρία Πολυδώρου είναι μια σύγχρονη γυναίκα με ό,τι συνεπάγεται. Καλή μάνα, σωστή επαγγελματίας, άριστη σύζυγος, καλή κόρη και πολλά άλλα. Μας μιλά για όλα όσα αφορούν τις γυναίκες του 2021, το ρόλο και τις διεκδικήσεις που έχει στη σύγχρονη κοινωνία της Κύπρου, η οποία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι την πραγματική ισότητα.

 

Ποιες είναι οι σύγχρονες απαιτήσεις που έχει η κοινωνία μας από τις γυναίκες;
Ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία είναι πολυδιάστατος. Η γυναίκα καλείται να υπηρετήσει το ρόλο της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης, της νοικοκυράς, της κόρης, της αδερφής καθώς επίσης καλείται να ανταποκριθεί και σε όλες τις κοινωνικές υποχρεώσεις της οικογένειας.

 

Οι γυναίκες έχουν τελικά «υπερδυνάμεις» που τις βοηθούν να εκπληρώσουν τους πολλαπλούς τους ρόλους;
Οι γυναίκες είναι υπέρ-ηρωίδες, γιατί μπορούν να υπηρετούν τόσους ρόλους ταυτόχρονα και να είναι σε όλους εξίσου καλές. Οι γυναίκες έχουν καταφέρει τόσα πολλά ανέκαθεν και γι’ αυτό έχουν κερδίσει επάξια θέση στην πολιτική, στις επιχειρήσεις, στις τέχνες, στην οικογένεια και στην κοινωνία. Ο Ντοστογιέφσκι πίστευε πώς «οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάνουν το παν». Η ψυχική και συναισθηματική δύναμη της γυναίκας είναι πιο έντονη σε σχέση με τον άντρα, γι’ αυτό άλλωστε είναι προικισμένη από τη φύση να φέρνει μια νέα ζωή στον κόσμο.

citizens-1-of-5

 

Πιστεύεις ότι η κοινωνία μας είναι έτσι διαμορφωμένη που κάνει τις γυναίκες να νιώθουν ενοχές που είναι ταυτόχρονα μητέρες και εργαζόμενες;
Η γυναίκα παλεύει καθημερινά να ανταποκριθεί το ίδιο καλά σε όλους τους ρόλους που έχει αναλάβει. Ζούμε όμως σε μια απαιτητική εποχή και πολλές φορές αυτό δημιουργεί άγχος και ενοχές. Ο πιο σημαντικός ρόλος στη ζωή της γυναίκας είναι να είναι μητέρα κι αυτό πολλές φορές συγκρούεται με την ανάγκη για εργασία. Ενώ δουλεύει, πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι, να μαγειρέψει, να πλύνει, να περάσει χρόνο με τα παιδιά της, να τους δώσει αγάπη και προσοχή και αυτό πολλές φορές συνεπάγεται με εξουθένωση από την ανάληψη όλων αυτών των ευθυνών, εντός και εκτός του σπιτιού. Πολλές είναι οι φορές που νιώθει ενοχές και θυμώνει με τονεαυτό της που αναγκάζεται να δουλέψει και να μην είναι δίπλα στα παιδιά της σε όλες τις στιγμές τους.


Θεωρείς ότι οι άντρες στην Κύπρο μοιράζονται ισόποσα τις δουλειές του σπιτιού ή ακόμη «έχουμε δρόμο» σε αυτό το θέμα;
Πολύ σωστά έθεσες την ερώτηση για μοίρασμα των δουλειών, γιατί θεωρώ ότι ο άντρας δεν πρέπει απλά να βοηθάει στις δουλείες του σπιτιού, αλλά πρέπει να τις μοιράζεται. Έχουν γίνει αλματώδεις αλλαγές από την εποχή που ο άντρας ήταν απλά υποχρεωμένος να δουλεύει και να συντηρεί την οικογένεια παραμένοντας αμέτοχος σε οτιδήποτε είχε σχέση με τις δουλειές και την ανατροφή των παιδιών. Πλέον η κοινωνία μας έχει εξελιχθεί και τα στερεότυπα έχουν αλλάξει. Οι ευθύνες και των δυο συζύγων είναι οι ίδιες απέναντι στην οικογένεια. Θεωρώ ότι ανάμεσα στα νέα ζευγάρια η νοοτροπία έχει αλλάξει και ο σημερινός άντρας μοιράζεται τις δουλειές και αντιλαμβάνεται ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται και η συμβίωση πολύ πιο εύκολη και δίκαιη.

citizens-5-of-5


Ποιες κινήσεις θα μπορούσε να κάνει το κράτος για να βοηθήσει τις γυναίκες, ώστε να κατακτήσουν την ισότητα που δικαιούνται;
Το κράτος οφείλει να εξασφαλίσει τις ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες στον χώρο εργασίας, όπως ίση αμοιβή και να διευκολύνει την επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ επαγγέλματος και άλλων τομέων της ζωής. Επίσης σημαντικό είναι να διασφαλίσει την ισότητα μεταξύ των φύλων. Ακόμη, πρέπει να δοθούν κίνητρα, ειδικά σε νέες μητέρες, όπως η αύξηση της άδειας μητρότητας. Στην Κύπρο είναι από τις χαμηλότερες σε διάρκεια (μόνον 18 εβδομάδες!), ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μέχρι και δυο χρόνια. Είναι ευεργετικό για το βρέφος η παρατεταμένη παρουσία της μητέρας του, αφού αυξάνει τη διάρκεια θηλασμού και βοηθά τις γυναίκες να συνδυάσουν την εργασία με την οικογένεια, βελτιώνοντας την ποιότητα της οικογενειακής τους ζωής, ενώ αντιμετωπίζεται και η υπογεννητικότητα.


Έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τη σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο και όχι μόνο. 
Ποια είναι η θέση σου στο ζήτημα;
Όντως, το τελευταίο ειδικά διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και συγχαίρω τους ανθρώπους που βρίσκουν το θάρρος και τη δύναμη να καταγγείλουν και να γνωστοποιήσουν τέτοια περιστατικά. Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια άκρως ταπεινωτική συμπεριφορά, η οποία είναι δυνατόν να επηρεάσει τη ψυχική υγεία των γυναικών σε όποια μορφή και αν είναι. Είτε με ανεπιθύμητα σχόλια σεξουαλικού χαρακτήρα, είτε με ανεπιθύμητο άγγιγμα, είτε με ανήθικες προτάσεις. Είναι πολύ σημαντικό οι εργοδότες, αλλά και το κράτος να υιοθετήσουν στάση μηδενικής ανοχής απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση και να διασφαλίσουν ισχυρές πολιτικές προστασίας. Η αντίδραση από την πλευρά του θύματος και η καταγγελία, είναι το μόνο μέσο για την εξάλειψη τέτοιων περιστατικών. Όμως πολλές φορές ο φόβος, ο θυμός και η ντροπή από την πλευρά του θύματος δρουν ανασταλτικά στην καταγγελία τέτοιων περιστατικών.

citizens-4-of-5


Βασισμένη στη δική σου εμπειρία, πιστεύεις πως η πανδημία δυσκόλεψε την καθημερινότητα των γυναικών;
Ο εγκλεισμός στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού μας έχει προσφέρει ξαφνικά χρόνο για όλα αυτά που δεν προλαβαίναμε να κάνουμε και να μειώσουμε ταχύτητα. Η αλήθεια είναι ότι η παραμονή στο σπίτι λόγω των μέτρων με έκανε να ασχοληθώ περισσότερο με τη φροντίδα του σπιτιού και επέδρασε θετικά στον τομέα της σύνδεσης με την οικογένεια. Μέσα από την πανδημία μας δόθηκε η δυνατότητα της εργασίας από το σπίτι, γεγονός που θεωρώ πολύ αποδοτικό. Ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που σε τέτοιες συνθήκες η γυναίκα καλείται να αντιμετωπίσει αυξημένη πίεση, καθώς αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες σχετικά με το νοικοκυριό και την ανατροφή των
παιδιών, ενώ η έλλειψη κοινωνικής συναναστροφής έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική της υγεία.

Διαβάστηκε 4278 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top