O Τάκης Ονουφρίου έχει την τέλεια σχέση με τον χρόνο, καθότι ασκεί το επάγγελμα του ωρολογοποιού. Δυστυχώς, είναι μία τέχνη που τείνει προς εξαφάνιση με την έλευση των νέων συστημάτων, όπως τα κινητά και τα smart watch. Ο κ. Τάκης παρ’ όλα αυτά προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει το επάγγελμά του ζωντανό, αφού ελπιδοφόρο είναι το γεγονός πως αρκετά νεαρά παιδιά είναι συλλέκτες.

 

Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Ο πατέρας μου ήταν ωρολογοποιός από τη δεκαετία του ‘70. Ήταν αυτός που μου δίδαξε όλα όσα ξέρω σήμερα και με έκανε να αγαπήσω το ρολόι.

 

Από παιδί δείξατε το ενδιαφέρον σας ή προέκυψε στην πορεία;

Η ζωή με έφερε εδώ, αφού στην αρχή δεν είχα σκοπό να το ακολουθήσω. Παρ’ όλο που μεγάλωσα στο συγκεκριμένο μαγαζί, είχα άλλα όνειρα. Όταν υπήρξαν κάποιες συγκυρίες και έχασα τη δουλειά που έκανα τότε, η ζωή με οδήγησε πίσω στην τέχνη του ρολογιού. Από παιδί είχα κάποιες γνώσεις, αλλά όταν πλέον συγκεντρωμένος έμαθα καλά την τέχνη, πραγματικά ενθουσιάστηκα, γι’ αυτό και τα τελευταία 20 χρόνια κάνω αυτή τη δουλειά με μεράκι.

takis-3-of-4

 

Είναι δύσκολη η τέχνη του ωρολογοποιού;

Η κυριότερη δυσκολία είναι η απίστευτη συγκέντρωση που πρέπει να έχει ο μάστορας, επειδή τα εξαρτήματα ενός ρολογιού είναι μικροσκοπικά και ασχολείται κατά κύριο λόγο με τις λεπτομέρειες. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε, φοράμε μεγεθυντικό φακό, ώστε να εντοπίζουμε ευκολότερα το πρόβλημα. 

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που έχουν εξαφανιστεί πλέον οι ρολογάδες;

Ο κόσμος, δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει καλής ποιότητας ρολόγια. Κάνουν φθηνές επιλογές και όταν χαλάσουν, δεν τους συμφέρει να πληρώσουν για να τα φτιάξουν, αλλά να αγοράσουν καινούρια. Επίσης, αρκετός κόσμος ακολουθεί τις τάσεις της μόδας, άρα ακόμη και καλό ρολόι να φοράει, το πετάει για να πάρει ένα πιο στιλάτο. Επιπρόσθετα, όσο περνούν τα χρόνια και η τεχνολογία εισβάλει στη ζωή μας, όλο και περισσότερος κόσμος προτιμά τα smart watch. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και οι νοσταλγοί του παρελθόντος. Για παράδειγμα, πούλησα ένα ψηφιακό ρολόι σε μια γυναίκα και μετά από λίγες μέρες μου το έφερε πίσω για να αγοράσει κλασικό, αφού δεν μπορούσε να κοιμηθεί χωρίς το τικ-τοκ.

takis-1-of-4

 

Υπάρχουν στη Λεμεσό συλλέκτες παλαιών ρολογιών;

Με χαρά διαπιστώνω πως όντως υπάρχουν και μάλιστα αρκετοί από αυτούς είναι νεαρά άτομα γύρω στα 20 με 25. Αυτό συμβαίνει γιατί η αξία τους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

 

Ποιο είδος ρολογιού θεωρείτε το καλύτερο;

Τα μηχανικά είναι στιβαρά και απολύτως ανθεκτικά στο χρόνο. O μηχανισμός τους αποτελείται αποκλειστικά από μέταλλο και καθόλου πλαστικό. Υπάρχει πελάτης που αγόρασε μηχανικό ρολόι το 1975 και ακόμη δουλεύει ακάθεκτο, χωρίς να το φέρει ούτε μια φορά για επισκευή στα τόσα χρόνια, παρά μόνο πολύ πρόσφατα.

1543432937590519783682044189575744780901110n

Τιμοκατάλογος Συνδέσμου Ωρολογοποιών σε μιλς

 

Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το επάγγελμά σας στο μέλλον;

Δυστυχώς, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συνέχεια. Οι πελάτες ήδη έχουν μειωθεί και στο μέλλον θα είναι ακόμη λιγότεροι, οπότε τα έξοδα του μαγαζιού δε θα βγαίνουν. 

 

Το κατάστημα, όπως και το πατρικό σας σπίτι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Πόσο άλλαξε η περιοχή μέσα στα χρόνια;

Μετά λύπης μου, έχω να πω ότι ο κόσμος μειώθηκε δραματικά, λόγω της αποκέντρωσης των υπηρεσιών. Οι γύρω περιοχές δεν έχουν πλέον την ανάγκη να έρχονται στο κέντρο για να εξυπηρετηθούν και να κάνουν τις αγορές τους. Ας μη ξεχνάμε πως και το πρόβλημα με το παρκινγκ είναι αρκετά μεγάλο, που συντελεί στο γεγονός ότι οι πολίτες αποφεύγουν να «κατεβαίνουν» στο κέντρο.

takis-2-of-4

Διαβάστηκε 4518 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top