Σε μια εποχή όπου όλα τσιμεντώνονται, ο Λοΐζος Λοΐζου επιμένει παραδοσιακά, αφού είναι ένας από τους ελάχιστους τεχνίτες πέτρας, που υπάρχουν στο νησί. Με έμπνευσή του το χωριό απ’ όπου κατάγεται, τη Βάσα Κοιλανίου, καταφέρνει εδώ και πέντε δεκαετίες να αναπαλαιώνει αρκετά σπίτια και εκκλησίες, με όραμα οι κοινότητες, να επανακτήσουν την παλαιά τους αίγλη.

 

Πώς μάθατε την τέχνη του κτισίματος της παραδοσιακής πέτρας;

Την τεχνογνωσία, όσον αφορά στην τοποθέτηση και οικοδόμηση της πέτρας, την έμαθα στα 17 μου χρόνια, από τον μακαρίτη τον πατέρα μου. Ήταν ένας από τους καλύτερους τεχνίτες και ίσως ο μοναδικός, που είχε το χωριό μου. Μάλιστα, ήταν τόσο καλός που τον ζητούσαν και από άλλα χωριά της περιοχής. Ο ίδιος, δούλευε την πέτρα από μικρός και μου έμαθε όλα όσα γνώριζε, μεταλαμπαδεύοντάς μου την αγάπη του για το παραδοσιακό κτίσιμο.

 

Ποιο χωριό της επαρχίας μας θεωρείτε ότι είχε τους καλύτερους τεχνίτες;

Η Βάσα Κοιλανίου, είναι ένα από τα καλύτερα χωριά που δουλεύαν την πέτρα στην περιοχή. 

 

Θεωρείτε ότι είναι ένα επάγγελμα που βαίνει προς εξαφάνιση;

Δυστυχώς είναι αλήθεια ότι τείνει να εξαφανιστεί, διότι δεν υπάρχουν νέοι που να ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο είδος κτισίματος.

loizos-3-of-5

Ποια θεωρείτε την πιο σπουδαία σας δουλειά και γιατί;

Είμαι περήφανος για όλες τις δουλειές που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια ως την πιο σπουδαία. Άλλωστε δεν θα κρίνω εγώ, αλλά ο κόσμος. Μπορώ πω πως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στο Καντού, στο οποίο δούλεψα στην αναστήλωσή του, καθ’ ότι τώρα εργάζομαι για το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Επίσης, περήφανος είμαι για μία κατοικία στον Ύψωνα που κτίστηκε εξ’ ολοκλήρου με πέτρα, καθώς και στο σπίτι της κόρης μου, όπου της διακόσμησα έναν τοίχο με κόκκινη πέτρα. 

 

Ποιες οι δυσκολίες της συγκεκριμένης τεχνικής;

Η δυσκολία έγκειται στην επεξεργασία της πέτρας και στον τρόπο με τον οποίο μπορείς να τη χτίσεις, καθώς υπάρχουν διάφορες τεχνικές. Να διευκρινίσω, πως για να θεωρείται ένα κτίσιμο ως παραδοσιακό, πρέπει η πέτρα να είναι ακατέργαστη.

loizos-5-of-5

Ποιος είναι ο πιο δύσκολος τρόπος κτισίματος;

Στην περιοχή Τροόδους η πέτρα είναι διαφορετική, καθώς επίσης και το κτίσιμό της. Συγκεκριμένα, είναι μαύρη, η οποία για να κτιστεί πρέπει να τοποθετηθεί ανάμεσά της «τουφλούι», δηλαδή κεραμίδι. Αυτό γίνεται για να απορροφά την υγρασία, αλλά και για να στηθεί καλύτερα. Ο λόγος είναι, επειδή είναι σκληρή πέτρα και δεν δουλεύεται, τοποθετείται εντελώς ακατέργαστη. Δεν μπορεί δηλαδή ο τεχνίτης να τετραγωνοποιήσει την πέτρα για να τη δουλέψει και γι’ αυτό βάζει το χαλίκι και κεραμίδι, ώστε να μπορέσει να την ορθογωνίσει για να δημιουργηθεί ένας στερεός τοίχος. Αναμφίβολα, είναι πολύ πιο δύσκολος ο τρόπος χτισίματός της, από την άσπρη παραδοσιακή πέτρα.

 

Με ποιο τρόπο καταφέρνετε να κτίζετε τους τοίχους με τις άγριες αυτές πέτρες και να τις κάνετε να φαίνονται σαν ένα, αλλά και να ταιριάζουν χρωματικά;

Ο κάθε μάστορας της πέτρας, οφείλει να τις πελεκήσει στο χέρι, για να τους δώσει το επιθυμητό σχήμα για ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Επίσης, εναπόκειται στην μαεστρία του κάθε τεχνίτη, να χτίσει συνδυάζοντας τις πέτρες με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνονται σαν ένα. Όσον αφορά το χρώμα, υπάρχει το φυσικό που είναι η άσπρη, όπως επίσης και η κόκκινη πέτρα που βγαίνει έτσι από το έδαφος.

 

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, τι είναι αυτό που σας ελκύει και τι ικανοποίηση σας δίνει το αποτέλεσμα της δουλειάς σας;

Το χτίσιμο ενός τοίχου ή σπιτιού που είναι φτιαγμένα από φυσική και άγρια πέτρα, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Η τεχνογνωσία μαζί με την πείρα που έχω, δίνουν πάντα ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Κι αυτό είναι που πάντα με ευχαριστεί. Διότι, όταν βλέπω ένα έργο το οποίο αγωνίζομαι να ολοκληρώσω για καιρό, στο τέλος απολαμβάνω τους καρπούς των κόπων μου, γιατί γνωρίζω πως έβαλα όλη μου την τέχνη και το αποτέλεσμα με δικαιώνει.

loizos-2-of-5

Πέστε μας λίγα λόγια για τη «πέτρα των Κυβίδων»;

Είναι μία από τις καλύτερες πέτρες της Κύπρου. Αποτελούσε κατά κύριο λόγο, το βασικό δομικό υλικό που επέλεγαν παλιά για να χτίσουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι των χωριών μας. Μέχρι σήμερα, συνεχίζει να είναι η πρώτη επιλογή για πολλούς. Η συγκεκριμένη πέτρα είναι άσπρη και σκληρή, αλλά ταυτόχρονα δουλεύεται καλά. Μάλιστα, όταν τη κτυπάς ακούγεται όπως την καμπάνα.

Μάλιστα για την ιστορία, να σας αναφέρω ότι οι κάτοικοι των Κυβίδων μεταφέρθηκαν στις Πάνω Κυβίδες λόγω της ακαταλληλότητας του εδάφους. Αρκετοί ήταν αυτοί που πήγαιναν κρυφά και έβγαζαν τις πέτρες από τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, για να τις κτίσουν αλλού, κάτι που δείχνει ακριβώς πόσο σημαντικό υλικό ήταν και ακόμη είναι.

 

Πώς μπορεί το κράτος να δώσει κίνητρα, ούτως ώστε τα χωριά μας να επανακτήσουν την παλιά τους αίγλη;

Το κράτος πρέπει να βοηθήσει τον κόσμο ώστε να αρχίσει να χτίζει και πάλι στα χωριά, διότι πολλά έχουν εγκαταλειφθεί και τείνουν «προς εξαφάνιση». Δεν υπάρχει βοήθεια, δεν υπάρχουν σχολεία για να μείνουν οι νέοι κι έτσι αναγκαστικά έρχονται όλοι στην πόλη, με αποτέλεσμα τα χωριά μας σιγά – σιγά να έρημοποιούνται.

loizos-1-of-5

Διαβάστηκε 3247 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top