Όλοι μας θαυμάζουμε τα διατηρητέα κτήρια στο κέντρο της πόλης. Χάρη σε αυτά, η ιστορία της Λεμεσού παραμένει ζωντανή και οι δρόμοι διατηρούν το ρομαντικό στοιχείο που όλοι μας λατρεύουμε στο κέντρο. Η Νίκη Χατζηλύρα, είναι μια αρχιτέκτονας που αγαπά την δουλειά της, αλλά ξεχωριστή θέση στην καρδιά της κατέχει η αποκατάσταση διατηρητέων κτηρίων. Μας μιλά για τα σημαντικά οικοδομήματα που βρίσκονται υπό κατάρρευση, για τις ευθύνες του κράτους, αλλά και για τα ψηλά κτήρια που ολοένα και ορθώνουν ανάστημα, ενώ την ίδια ώρα καταρρέουν κτήρια τεράστιας πολιτιστικής αξίας. 

 

Τι είναι για εσάς η αρχιτεκτονική;

Είναι η τέχνη του να πλάθεις τόσο το περιβάλλον, όσο και τις συνθήκες για άνετη και υγιή συνύπαρξη των διαφόρων δραστηριοτήτων του ανθρώπου. Δεν είναι μόνο κτήρια, πλατείες, πάρκα. Είναι ιστορίες και αναμνήσεις που καθορίζουν το μέλλον της κάθε πόλης.  

 

Τι είναι αυτό που σας ελκύει στην αποκατάσταση διατηρητέων κτηρίων;

Η αποκατάσταση διατηρητέων οικοδομών, είναι στην ουσία η διαφύλαξη της μνήμης της παραδοσιακής μας αρχιτεκτονικής, στον αστικό και αγροτικό τομέα. Βλέποντας μια διατηρητέα οικοδομή προσπαθώ να αντιληφθώ την ιστορία που κρύβει, τις αναμνήσεις που τη δένουν με τους ανθρώπους και να φανταστώ τις εμπειρίες που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, εντός της.

Σε αυτές τις οικοδομές, εκτιμώ πόσο σοφά διαχειρίζονταν τον προσανατολισμό, ώστε να υπάρχουν βιοκλιματικοί χώροι, με ικανοποιητικό φωτισμό, σημαντική θερμομόνωση. Επιπρόσθετα, παρατηρώ πως τα υλικά είναι συμβατά μεταξύ τους, αλλά και με το περιβάλλον, σε βαθμό που να μας δημιουργείται το αίσθημα της άνεσης και της φιλοξενίας. Ακόμη, μέσα από τους τοίχους των διατηρητέων, βλέπω την προσπάθεια αποκατάστασής τους, αφού είναι μια πολύτιμη συνεργασία μεταξύ των τεχνιτών, οικοδόμων, ξυλουργών, κωμοδρόμων, οι οποίοι διακρίνονται για τις ιδιαίτερες γνώσεις και ευαισθησίες τους.

citizens-4-of-9

Ποια είναι η ταυτότητα της Λεμεσού, που την κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου;

Σίγουρα το παραλιακό μέτωπο είναι το σήμα κατατεθέν της. Αν και έχει αλλοιωθεί πολύ, εντούτοις η σχέση του Λεμεσιανού με τη θάλασσα είναι πολύ ισχυρή. Κτίστηκε ώστε όλοι οι δρόμοι να οδηγούν εκεί, αν και η προσωπική μου άποψη είναι πως θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη συνοχή με το ιστορικό κέντρο.

 

Πώς η πολιτεία μπορεί να προστατεύσει τα κτήρια που είναι υπό κατάρρευση;

Αυστηρότερες νομοθεσίες και άμεση στήριξη μέσα από ειδικά κονδύλια. Πρέπει να δίνονται ελκυστικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες, ώστε να μεριμνούν για την αναπαλαίωσή τους, ώστε να μη φτάνουν στην κατάρρευση. Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της χρήσης των διατηρητέων οικοδομών, ανάλογα με τη ζώνη που βρίσκονται.

citizens-6-of-9

Ποιο θεωρείτε το πιο σπουδαίο διατηρητέο της Λεμεσού;

Είναι δύσκολο να κατονομάσω ένα και μόνο κτίριο. Σίγουρα στις οδούς Ειρήνης, Αγίου Ανδρέου και Αγκύρας, υπάρχουν αξιόλογα κτίσματα. Επίσης, περιμετρικά της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας αλλά και σε κάποια δρομάκια γύρω από το κάστρο, υπάρχουν αξιόλογες κατασκευές του παρελθόντος.

 

Με την ανέγερση ολοένα και περισσότερων ψηλών κτηρίων, ποια θα είναι η ταυτότητα της πόλης σε 10 χρόνια;

Τα ψηλά κτίρια, θα πρέπει να χωροθετούνται στις περιοχές εκείνες που δεν αλλοιώνουν τον παραδοσιακό πυρήνα μιας πόλης. Αν συνεχίσει όλο αυτό, πολύ φοβάμαι πως η ταυτότητα της Λεμεσού θα χαθεί. Τα πολυώροφα κτήρια, σημαίνουν όχι μόνο ξένα κάθετα στοιχεία σε ένα ήπιο περιβάλλον, αλλά και μετακίνηση των ενοίκων, οι οποίοι αλλάζουν την ανάγκη για υγιή διαβίωση. Εισερχόμαστε σε περίπλοκες πρόνοιες, για υπηρεσίες που χρειάζονται έγκαιρο πολεοδομικό σχεδιασμό.

citizens-5-of-9

Όταν μια πόλη αντικαθιστά τα ιστορικά της κτήρια με πολυκατοικίες, χάνει τον χαρακτήρα της ή τον επαναπροσδιορίζει;

Το θέμα του μεγέθους ενός οικοδομήματος, πιστεύω είναι αυτό που προσδιορίζει το χαρακτήρα του κέντρου μιας πόλης. Οφείλουμε να διαφυλάσσουμε τα ιστορικά κτήρια, διότι είναι αναντικατάστατο μέρος της κυπριακής παράδοσης.

 

Mια πόλη τη μαθαίνεις μόνο όταν την περπατάς. Η Λεμεσός είναι μια τέτοια περίπτωση;

Όταν μια πόλη είναι φιλική στον πεζό, σε προσκαλεί να τη γνωρίσεις και να τη ζήσεις. Προσωπικά, ζώντας τόσα χρόνια στο κέντρο, απολαμβάνω πραγματικά να κάνω όλες μου τις δουλειές πεζή. Πηγαίνω στον κρεοπώλη, στη φρουταρία, στο μπακάλικο και το φαρμακείο, χωρίς να χρησιμοποιώ αυτοκίνητο. Το κέντρο της Λεμεσού φιλοξενεί ταβέρνες, θέατρα, σχολεία, σινεμά. Ζώντας στο κέντρο, υπάρχει πρόσβαση σε αρκετές υπηρεσίες, κάτι που στερούνται σε μεγάλο βαθμό άλλες περιοχές.

Παρ’ όλα αυτά, η συγκέντρωση υπηρεσιών, οδηγεί τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής στο να διακινούνται με το αυτοκίνητο στο κέντρο, με αποτέλεσμα τελικά να μην μπορούν να φιλοξενηθούν στους υφιστάμενους χώρους στάθμευσης. Η πόλη μας χρειάζεται μέσα μαζικής συγκοινωνίας και σοβαρά αντικίνητρα, ώστε ο κόσμος να μη μεταβαίνει στο κέντρο με το όχημά του. Τα τροχοφόρα πλέον βρίσκονται παντού, ακόμη και σε πλατείες, πεζοδρόμια και πεζόδρομους, καθιστώντας τα σχεδόν μη προσβάσιμα.  

citizens-2-of-9

Οι Λεμεσιανοί σέβονται την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης;

Πιστεύω ότι ναι. Αγαπάνε την πόλη τους, ενώ να σημειώσω πως τα τελευταία χρόνια έχουν ευαισθητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στη διαφύλαξη του παραδοσιακού ιστού της Λεμεσού. Με περισσότερες πρωτοβουλίες από τον δήμο, όπως η οργάνωση περιπάτων παρατήρησης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της πόλης, πιστεύω πως θα βοηθούσε αρκετά στην εκτίμησή της.

citizens-7-of-9

citizens-9-of-9

 

 

Διαβάστηκε 3188 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top