Ο Χρίστος Χριστοδούλου είναι νοσηλευτής στο Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, πατέρας τριών παιδιών, σύζυγος νοσηλεύτριας και Ταμίας της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών. Είναι ο άνθρωπος που αντεπεξέρχεται σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους, χωρίς να σκέφτεται χρόνο και κόπο. Μιλά στην εφημερίδα μας για την επιλογή του να γίνει νοσηλευτής, για την πανδημία, τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και αποκαλύπτει τι σημαίνει για κείνον η προσφορά στον συνάνθρωπο.


Για ποιον λόγο επιλέξατε τη Νοσηλευτική;
Όταν στο Λύκειο έπρεπε να επιλέξουμε επαγγελματική κατεύθυνση, προτίμησα τη Νοσηλευτική. Ωστόσο, επειδή φοιτούσα σε οικονομικό κλάδο παρακάθησα και στις εξετάσεις για ελληνικά πανεπιστήμια. Εξασφάλισα θέση για τις οικονομικές σπουδές, όμως στο τέλος η ζυγαριά έγειρε προς τη μεριά της Νοσηλευτικής. Το ένστικτό μου συνήθως δε με ξεγελά, ίσως γιατί πάντοτε ενδιαφερόμουν να βοηθώ τους ανθρώπους, νασυμμετέχω στα κοινά και να εμπλέκομαι με τον εθελοντισμό. Δεν μετάνιωσα ποτέ. Όσον αφορά τον οικονομικό κλάδο, αποτέλεσε για εμένα ένα μεγάλο πλεονέκτημα, όταν έπρεπε να επιλέξουμε ταμία στην Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών. Έτσι, πλέον απολαμβάνω και τα δυο.


Τι σημαίνει για σας προσφορά στον συνάνθρωπο;
Αποτελεί σημαντικό ιδανικό, γιατί ξεφεύγει από το «εγώ». Μας ωθεί μακριά από τον μικρόκοσμό μας και μας σπρώχνει στο να βοηθούμε τους γύρω μας. Θεωρώ ότι στην προσφορά προς τον συνάνθρωπο και την υγεία, κρύβεται το πραγματικό νόημα της ζωής. Το να μπορείς να συνδυάζεις και τα δυο ταυτόχρονα, είναι ευλογία Θεού. O νοσηλευτής είναι κοντά στον άνθρωπο, έχει υποχρέωση να ακούει τις ανάγκες του, ειδικά σε πολύ δύσκολες στιγμές και στο μέτρο του δυνατού, να τον βοηθά. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για μας είναι ένα χαμόγελο, ένα ειλικρινές ευχαριστώ και μια ευχή που σου δίνει τη δύναμη να συνεχίζεις αυτό που κάνεις.

 

Αν μπορούσατε να μας περιγράψετε την καθημερινότητα ενός νοσηλευτή με 3 λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;
Προσφορά, βοήθεια και φροντίδα.

 

Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας εργαζόμενος στον συγκεκριμένο κλάδο;

Ο νοσηλευτής εργάζεται κυρίως με σύστημα βάρδιας, Σάββατα και Κυριακές. Έτσι, προγραμματίζει τη ζωή του, τις ανάγκες της οικογένειάς του, τις εξόδους με τα παιδιά του, ανάλογα με τη βάρδια του νοσοκομείου. Ακόμη δυσκολότερο, είναι όταν ένα ζευγάρι είναι και οι δυο νοσηλευτές. Εκεί πρέπει να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος συντονισμός για να γίνεται σωστή διαχείριση.

citizens-3-of-3

Οι ώρες εργασίας είναι υπερ-αρκετές. Τόση κούραση πώς μπορεί να σας επηρεάσει σωματικά ή ψυχολογικά;
Εργαζόμαστε σε ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, ενώ έχουμε να διαχειριστούμε προβλήματα και ανθρώπους που πονάνε. Τα νοσηλευτήρια είναι χώροι όπου μέχρι την έναρξη της πανδημίας κυκλοφορούσε κόσμος, επαγγελματίες υγείας, ασθενείς και συγγενείς τους. Μόνο η διαχείριση όλων αυτών των θεμάτων, δημιουργεί σωματική κούραση και επηρεάζει ψυχολογικά, πόσο μάλλον σε μια πανδημία που είσαι υποχρεωμένος να εργάζεσαι για 11 μήνες κάτω από πίεση. Οι νοσηλευτές της πρώτης γραμμής επωμίζονται όλο αυτό το βάρος των ασθενών με covid-19, προσπαθώντας να κατευνάσουν τους φόβους τους, αφού προσέρχονται στα νοσοκομεία μόνοι και πολλοί πεθαίνουν χωρίς κανέναν δικό τους, πλάι τους. Όλο αυτό είναι εξουθενωτικό, κουραστικό, φορτικό. Γι’ αυτό και δικαίως το επάγγελμά μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ανθυγιεινά επαγγέλματα.


Αν μπορούσατε να αλλάξετε το επάγγελμά σας με κάποιο άλλο, θα το κάνατε;
Το επάγγελμά μου το αγαπώ και προσπαθώ να τιμώ τη Νοσηλευτική. Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να κάνω άλλο επάγγελμα και πάλι καταλήγω ότι «γεννήθηκα και θα πεθάνω νοσηλευτής». Αν όμως κάποια στιγμή στη ζωή μου είχα την επιλογή, ίσως να επέλεγα τον λογιστικό κλάδο. Εκτός από τη ροπή που έχω στους αριθμούς, νιώθω ότι η οικονομική διαχείριση με συνέπεια και σύνεση είναι μια αρχή σημαντική για τη ζωή του ανθρώπου.

 


Ποια συναισθήματα βιώνετε βλέποντας απόλυτα υγιείς ανθρώπους να ασθενούν ή νοσηλευτές από τη μια στιγμή στην άλλη να μπαίνουν σε καραντίνα;
Ζούμε μια πρωτόγνωρη πανδημία, που ούτε στους εφιάλτες μας δεν φανταζόμασταν ότι θα ζήσουμε. Ο νοσηλευτικός κόσμος βρίσκεται σε επιστράτευση και εργάζεται όπου τον καλεί το καθήκον. Τις πρώτες μέρες της πανδημίας περάσαμε δύσκολα. Δεν είχαμε στολές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, φορούσαμε μπλε σακούλες σκουπιδιών για να προστατευθούμε. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει, όμως συμβαίνουν άλλα, όπως το να βλέπουμε ανθρώπους απόλυτα υγιείς να ασθενούν με τον ιό και να φεύγουν από τη ζωή. Όλο αυτό μας προκαλεί πόνο και στεναχώρια, αλλά ξέρουμε ότι θα πρέπει να είμαστε δυνατοί για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον ασθενή ή τον συνάδελφό μας.

citizens-2-of-3


Πόσο έτοιμο ήταν το σύστημα υγείας της Κύπρου, ιδιαίτερα μετά την αυτονόμηση, να δεχθεί μια τόσο μεγάλη ευθύνη;
Ήταν ανέτοιμο να δεχθεί μια πανδημία της έκτασης του covid-19. Όταν τα δημόσια νοσηλευτήρια αυτονομήθηκαν και πέρασαν στα χέρια του ΟΚΥπΥ, με την εισαγωγή του ΓεΣΥ πολλοί γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, έφυγαν από τα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή τα δημόσια νοσηλευτήρια, λόγω του φόρτου εργασίας, της υποστελέχωσης και της κακής διοίκησης, αγωνίζονται «με νύχια και με δόντια» να επιβιώσουν. Αυτό που τα κρατά «ζωντανά» είναι το προσωπικό που αγωνίζεται με αυταπάρνηση για να κρατήσει το σύστημα και το στηρίζει από την πιθανή κατάρρευσή του.

Τι σας έχει διδάξει το επάγγελμά σας μέχρι τώρα;
Το επάγγελμα με δίδαξε μια βασική αρχή, «ποτέ μην λες ποτέ». Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να σώσεις μια ζωή, δώσε τον καλύτερο σου εαυτό. Στο τέλος αυτό έχει τη μεγαλύτερη σμασία.

 

Διαβάστηκε 3615 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top