Στην εποχή της αστυφιλίας, την οποία ζούμε, είναι πολύ δύσκολο να συναντήσει κανείς νέους ανθρώπους που όχι μόνο ζουν μόνιμα στην ύπαιθρο, αλλά λατρεύουν να βρίσκονται στην ορεινή Λεμεσό και στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους, τον τόπο τους. Ο Χριστόδουλος Ξενοφώντος είναι ένας νεαρός Κυπερουντιώτης που ασχολείται με τα αμπέλια και το κρασί. Η εποχή του τρύγου άρχισε και ο Χριστόδουλος μας μιλά για την αγάπη που έχει για την γη, για το όμορφο χωριό του, το καλό κρασί αλλά και τα «τσιλλήματα» που το συνοδεύουν.

 

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα αμπέλια;

Είναι οικογενειακή υπόθεση. Την αγάπη μου για τα αμπέλια μου μεταλαμπάδευσαν οι γονείς και οι παππούδες μου, γι’ αυτό και από πολύ μικρός μου άρεσε να ασχολούμαι με αυτά.

 

Ποια είναι η διαδικασία του τρύγου;

Αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου αρχίζει ο τρύγος στην Κυπερούντα, όπου μαζεύουμε τις ξένες ποικιλίες, όπως το shiraz, το chardonnay και το sauvignon blanc. Μετά, προς το τέλος του Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη προχωρούμε με το cabernet sauvignon. Μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη, ολοκληρώνουμε το τρύγο με τις κυπριακές ποικιλίες όπως μαύρο, ξυνιστέρι και μαραθεύτικο. Αξίζει να σημειώσω, πως στην περιοχή μας γίνεται ο τελευταίος τρύγος παγκύπρια και αυτό συμβαίνει λόγω υψομέτρου και μικροκλίματος, επειδή έχουμε πιο αργή ωρίμανση των σταφυλιών, άρα και καλύτερη απόδοση σε αρώματα και οξύτητα.

xristodoulos-2

 

Έχει να φοβηθεί κάτι το κυπριακό κρασί από το εισαγόμενο;

Όχι, αφού χρόνο με το χρόνο, παρακολουθώ το εγχώριο κρασί να ανεβαίνει ποιοτικά. Επίσης, οι αμπελώνες μας βγάζουν εξαιρετικό σταφύλι και πλέον έχουμε την τεχνογνωσία στην Κύπρο να βγάλουμε στην αγορά άψογο κρασί.

 

Οι συμπατριώτες μας εκτιμούν το εγχώριο κρασί;

Ναι, βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο, αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ειδικά οι νεότεροι αγαπούν το κρασί, μαθαίνουν τις ποικιλίες και συχνά – πυκνά επισκέπτονται οινοποιεία, ώστε να ενημερωθούν.

xristodoulos-2

 

Υπάρχουν μυστικά για να δημιουργήσεις το καλό κρασί;

Ναι, αλλά θα τα κρατήσω μυστικά! Αρκεί μόνο να αναφέρω πως μια σοδειά που δεν είναι καλή μπορεί να «σωθεί» από τον οινοποιό, ενώ ταυτόχρονα μια καλή σοδειά να καταστραφεί ολόκληρη, λόγω κακή διαχείρισης.

 

Ποιες οι δυσκολίες ενός νέου που επιλέγει να δουλεύει με την γη;

Η νούμερο 1 δυσκολία για εμένα είναι το πρωινό ξύπνημα, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε όταν όλα τα παιδιά στην ηλικία μου ξενυχτούν, εγώ αρκετές φορές πρέπει να πηγαίνω νωρίς για ύπνο, ώστε την επόμενη μέρα νωρίς το πρωί να δουλέψω. Επιπρόσθετα, λόγω των ανώμαλων εδαφών, δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα χωράφια αγροτικά μηχανήματα, άρα το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει κατακόρυφα, αφού χρειάζονται περισσότερα χέρια και κόπος.

xristodoulos

 

Η νεολαία αγαπά τα χωριά της ή παρατηρείς την τάση για αστικοποίηση να αυξάνεται;

Υπάρχουν αρκετοί που έχουν δουλειές εδώ και μένουν μόνιμα, αλλά δυστυχώς και αρκετοί άλλοι επιλέγουν την πόλη. Θεωρώ ότι το κράτος δεν προσφέρει αρκετή στήριξη και κίνητρα, ώστε να κρατήσει όσους ζουν εδώ, αλλά και να προσελκύσει κόσμο να εγκατασταθεί στα ορεινά. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο, να εξευρεθεί γη για να χτίσουν σε χαμηλές τιμές, οι επιχειρηματίες να έχουν χαμηλότερη φορολογία, καθώς και οικονομική βοήθεια.

xristodoulos-3

 

Πες μας 3 λόγους για να επισκεφτούμε την Κυπερούντα.

Φυσικά ο πρώτος λόγος δεν είναι άλλος από τα υπέροχα κρασιά μας! Έχουμε το κατάλληλο υψόμετρο και ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν. Ο δεύτερος λόγος είναι το κλίμα της, που είναι μοναδικό σε ολόκληρη την Κύπρο, είτε το καλοκαίρι είτε τον χειμώνα. Τελευταίο και καλύτερο, είναι οι άνθρωποί της. Έχουμε μια ενεργή νεολαία που διοργανώνει πολύ όμορφες εκδηλώσεις και αρκετές δραστηριότητες για να περάσουν οι επισκέπτες μια όμορφη ημέρα στο χωριό.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου «τσίλλημα» με το κρασί;

Σίγουρα δεν μπορώ να πω ένα, αφού το κρασί πάει με όλα. Μου αρέσει να απολαμβάνω το κρασί με σουβλάκια, λουκάνικο, λούντζα, χαλούμι στα κάρβουνα, ντομάτα και ρίγανη, μέχρι και με όσπρια. Μόνο στο πρωινό δεν το συνοδεύω!

Διαβάστηκε 2516 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top