Ο Σωτήρης Νεοφύτου είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται επαγγελματικά με το μπιλιάρδο και παλεύει με νύχια και με δόντια να μας αποδείξει πως δεν είναι απλά ένα ανάλαφρο χόμπι. Μας αποδεικνύει περίτρανα πως αποτελεί ένα άκρως απαιτητικό άθλημα που αξίζει την προσοχή μας, αφού εξασκεί το μυαλό, ενώ προϋποθέτει να έχει κανείς γνώσεις από μαθηματικά, γεωμετρία μέχρι φυσική.

 

Πώς αποφάσισες να  εμπλακείς με το μπιλιάρδο;

Στα 14 μου διάβαζα ένα βιβλίο ιστορίας, όπου σε κάποια παράγραφο ανέφερε ότι ο Βασιλιάς Λουδοβίκος ο 11ος έκανε την πρώτη παραγγελία μπιλιάρδου, έτσι μου γεννήθηκε η απορία να γνωρίσω καλύτερα αυτό το σπορ. Στο σφαιριστήριο της γειτονιάς μου, όπου υπήρχε μπιλιάρδο, άρχισα να εξασκούμαι εντατικά μέχρι που διακρίθηκα.

 

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς επαγγελματικά;

Όταν άρχισα να ασχολούμαι με το μπιλιάρδο σε καθημερινή βάση, είχα μάθει πως δεν είναι κάτι απλό, αλλά ένα πολύπλευρο άθλημα το οποίο απαιτεί πολλαπλές ικανότητες, όπως μαθηματικά και φυσική. Μέσα απ’ αυτούς τους παράγοντες ήθελα να ανακαλύψω την τελειότητα μέσα από τη συντροφιά της στέκας μου, όπου για μένα έγινε πλέον τρόπος ζωής.

mpiliardo-2

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζεις σε αυτό το άθλημα σε σχέση με τα υπόλοιπα που είναι ποιο διαδεδομένα;

Πώς να μην ξεχωρίσω αυτό το άθλημα όπου διαμόρφωσε τον χαρακτήρα μου. Με έμαθε να σέβομαι τον εαυτό μου, αλλά και τον αντίπαλό μου. Αν και ατομικό, θεωρώ πως είναι ένα κοινωνικό άθλημα όπου μέσα από αυτό εξασκείς το μυαλό σου, ενώ ταυτόχρονα διασκεδάζεις και χαλαρώνεις. Γι’ αυτό άλλωστε το βρίσκουμε σε διάφορα μπαρ.

 

Ποια προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να ξεχωρίσει στο μπιλιάρδο;

Για να ξεχωρίσει κάποιος στο συγκεκριμένο άθλημα χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση, σεβασμός και αποδοχή. Αυτά τα τρία θα φέρουν σίγουρα την αναγνώριση, αν όχι το όνομα σου χαραγμένο σε ένα μετάλλιο.

 

Είναι αρκετά διαδεδομένο το μπιλιάρδο στο νησί μας;

Μετά λύπης μου ακόμη στην Κύπρο δεν έχει αναγνωριστεί το μπιλιάρδο στο βαθμό που θα του άξιζε ως άθλημα. Όνειρό μου είναι η νέα γενιά να γνωρίσει και να συμμετάσχει περισσότερο.


mpiliardo

Θα μπορούσε να ενταχθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες;

Φυσικά και του αξίζει. Αρκεί να αναφέρω πως καταβάλλεται τεράστια  προσπάθεια από πολλές χώρες για ένταξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προσωπικά θεωρώ αυτονόητο  πως το μπιλιάρδο ως άθλημα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή με τα υπόλοιπα αθλήματα.

 

Γνωρίζουμε πως ταξίδεψες στην Κίνα. Πώς αντιμετωπίζουν εκεί το μπιλιάρδο;

Τον περασμένο Δεκέμβριο μου είχαν στείλει πρόσκληση να συμμετάσχω στους παγκόσμιους αγώνες στο Πεκίνο. Όταν πήγα στο στάδιο όπου θα αγωνιζόμουν είχα νιώσει πως συνάντησα την αρτιότητα ως προς την διαχείριση και λειτουργία των αγώνων. Σέβονται σε τέτοιο βαθμό το μπιλιάρδο στην Κίνα, που το έχουν ως μάθημα στο σχολείο, όπως και σε άλλες χώρες.

 

Κατά γενική ομολογία είναι ένα ανδροκρατούμενο σπορ. Υπάρχουν γυναίκες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν;

Το μπιλιάρδο δεν είναι μόνο αντρικό άθλημα, αντιθέτως αρκετές γυναίκες έχουν πάρει διακρίσεις. Το μπιλιάρδο είναι για όλα τα φύλα και όλες τις ηλικίες, ενώ να αναφέρω πως ο Δήμος Ύψωνα πρώτος, ενέταξε το μπιλιάρδο ως μάθημα στο Σχολείο δια Βίου Μάθησης, όπου υπήρχαν και δύο έγραφες κοριτσιών στα μαθήματα αυτά.

mpiliardo-3

Ποιες  διακρίσεις έχεις λάβει ως τώρα και ποιοι είναι οι επόμενοι σου στόχοι;

Πολλές φορές ήρθα αντιμέτωπος με μεγάλα «ονόματα του σαλονιού αυτού» και έλαβα αρκετές διακρίσεις, τόσο σε παγκύπριους αγώνες, αλλά και σε τουρνουά του εξωτερικού. Η εμπειρία που μου έμεινε χαραγμένη στο μυαλό ήταν όταν το 2009 τελειώνοντας από το παγκόσμιο τουρνουά στο Κάρντιφ της Ουαλίας, πήγα απευθείας στο μεγάλο όπεν στα Χανιά της Κρήτης, όπου κατέκτησα την 6η θέση. Ήταν 5 μέρες γεμάτες αξέχαστες στιγμές και αναμνήσεις. Ο επόμενός μου στόχος, είναι στους παγκόσμιους αγώνες της Κίνας το 2021, να κατακτήσω τον τίτλο της πρώτης θέσης.

 

Τι έχεις να πεις σε αυτούς που δεν το βλέπουν ως άθλημα αλλά ως ένα απλό χόμπι;

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την μεριά μας, το μπιλιάρδο να μετατραπεί σε ένα κανονικό μάθημα στα σχολεία, ούτως ώστε οι νέοι μας να γνωρίσουν αυτό το πραγματικά υπέροχο σπορ. Θα ήθελα να απευθυνθώ στους αρμοδίους και να τους προσκαλέσω να έρθουν σε χώρους με μπιλιάρδα και να δουν, να ζήσουν και να γνωριστούν με αυτό το τέλειο άθλημα που λέγεται μπιλιάρδο.

Διαβάστηκε 2094 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top