Η Έλενα Κατσουνωτού είναι μια Κοιλανιώτισσα που υπερλατρεύει το χωριό της. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ, παραθέτει όλους τους λόγους που το Κοιλάνι έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της και μοιράζεται μαζί μας όμορφες παιδικές αναμνήσεις. Eπίσης, μας ταξιδεύει στην μακραίωνη του ιστορία για την οποία κάνει εντατική έρευνα, ενώ ταυτόχρονα ιχνηλατεί την παράδοση του υπέροχου αυτού κρασοχωριού.

 

Τι είναι για εσάς το Κοιλάνι;

Οι ρίζες μου, η δύναμή μου… η ψυχή μου!

 

Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνησή σας ως παιδί στο χωριό;

Υπάρχουν τόσες και τόσες έντονες αναμνήσεις από εκείνη την εποχή. Ξεχωρίζω όμορφες και ανέμελες στιγμές με τους συνομήλικούς μου, αλλά και το περιβόλι της γιαγιάς μου, το οποίο ακουμπάει την όχθη του Κρυού ποταμού. Θυμάμαι που τα καλοκαίρια για να φτάσουμε στο περιβόλι, περπατούσαμε μέσα από τον ποταμό, ενώ ακριβώς από την είσοδο του περιβολιού, υπήρχε ένας μικρός καταρράκτης και λιμνούλα με πέστροφες.

 

Τι το ξεχωριστό έχει το Κοιλάνι, σε σχέση με τα άλλα χωριά της περιοχής;

Το Κοιλάνι ξεχωρίζει ένεκα της πλούσιας ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσής του. Το όνομα «Κοιλάνι» αναφέρεται στη βιβλιογραφία τουλάχιστον από το 1191 μ.χ. όταν ο τότε βασιλιάς της Κύπρου Ισαάκιος Κομνηνός κατέφυγε στο Κοιλάνι κυνηγημένος από τονΡιχάρδο τον Λεοντόκαρδο ( «Ιστορία της Κύπρου», Φλώριου Βουστρώνιου, σελ.40). Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το Κοιλάνι ως κεφαλοχώρι της περιοχής του,υπήρξε ναχιές (διοικητικό κέντρο) καικατηλλίκι (δικαστικό κέντρο), έδρα του καδή. Επί Αγγλοκρατίας υπήρξε πρωτεύουσα διαμερίσματος με πλούσια εμπορική δραστηριότητα. Άρα αντιλαμβάνεστε μετά από όλα αυτά που σας ανέφερα, ότι συνθέτουν ένα μαγικό παζλιστορίας με πολύ ενδιαφέρον.

 

Γνωρίζουμε πως έχετε μια άρρηκτη σχέση με την λαογραφία. Τι είναι αυτό που σας μαγεύει σε αυτό τον τομέα ώστε να εντρυφήσετε;

Το κίνητρό για την ενασχόλησή μου με τη λαογραφία, ήταν η αγάπη μου για το συγκεκριμένο χωριό. Αρπάζω την κάθε στιγμή ελεύθερου χρόνου που έχω, για να μάθω για το Κοιλάνι μου. Νιώθω λες και πρόσθεσα ακόμη μια ριζούλα στο παρελθόν μου και είναι μαγική η στιγμή που διασταυρώνω και έπειτα επιβεβαιώνω, μέσα από διαφορετικές πηγές, το στοιχείο που ανακάλυψα. Για παράδειγμα, πίστευα πάντα ότι η τέχνη των Αρκατένων ποξαμαθκιών είναι μια τεχνική που υπήρχε στο Κοιλάνι πριν από το 1900 μ.χ., επειδή οι πιο ηλικιωμένοι πληροφορητές μου θυμόντουσαν τη γιαγιά τους να τα φτιάχνει. Αυτό το επιβεβαίωσα τελικά όταν διάβασα το «Προσκυνητάρι των Ιεροσολύμων», ένα μακροσκελές ποίημα των 2590 στίχων,που ο Κοιλανιώτης ποιητής Αντώνιος Δαρκές έγραψε το 1590, και στο οποίο περιγράφει το ταξίδι του στους Αγίους Τόπους. Μέσα από τους στίχους του ποιήματος, ο ποιητής κάνει σαφέστατες αναφορές για τα ποξαμάδκια του Κοιλανιού.

1186985916165036123673863506000353963076626n

Το Κοιλάνι έχει να επιδείξει σπουδαίο πολιτισμό. Υπάρχουν Κοιλανιώτικα προϊόντα στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco;

Υπάρχουν αρκετάΚοιλανιώτικά στοιχεία καταγεγραμμένα στο εθνικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

1. Αρκατένα Κουλούρια

2. Δαντέλα – Πιπίλλα

3. Κοιλανιώτικά Γλυτζιστά

4. Ξερολιθιές

5. Πασχαλινά έθιμα (ειδικά του επιταφίου)

Έχουν όλα καταγραφεί μετά από προσπάθεια των μελών του Ομίλου Κοιλανιωτών. Φέτος, γίνονται άλλες 2 αιτήσεις.

 

Ο Όμιλος Κοιλανιωτών θεωρείται ως μια ομάδα με σημαντικές δράσεις στην κοινότητα. Μιλήστε μας για το έργο του ομίλου.

Σε αγαστή συνεργασία με τις εκάστοτε εκλεγμένες τοπικές αρχές, ο όμιλος διοργανώνει κάθε χρόνο διάφορες εκδηλώσεις. Κορυφαία εκδήλωση είναι τα «Αφάμια», που είναι η πρώτη εκδήλωση που έγινε στα κρασοχώρια με θέμα τα αμπέλι και τα προϊόντα του. Σήμερα και άλλα χωριά έχουν ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα και διοργανώνουν την γιορτή για την παλουζέ.

Μια δεύτερη μεγάλη εκδήλωση που καθιέρωσε ο Όμιλος είναι «Τα Πιθοίγια», που είναι αναβίωση της αρχαίας γιορτής για το άννοιμα του πιθαρκού. Η εκδήλωση αυτή έχει ως αποκλειστικό σκοπό την προβολή και προώθηση των Κοιλανιώτικων κρασιών.

Ο όμιλος έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία δύο θεματικών μουσείων, το αμπελουργικό και το εκκλησιαστικό, το οποίο ήταν το πρώτο στο είδος  του.

 Έχει επίσης  εκδώσει το βιβλίο της κ. Μαρούλας Γιασεμίδου- Κάτζη με τίτλο «Κοιλάνι  το χωριό, η ιστορία και ο κόσμος του» και το «Προσκυνητάρι των Ιεροσολύμων» το οποίο έγραψαν οι: πατήρ Μάρκος Φώσκολος, Νάσα Παταπίου και Μαρούλα Γιασεμίδου-Κάτζη.

Ένα πολύ μεγάλο έργο για το οποίο ο Όμιλος Κοιλανιωτών δηλώνει περήφανος, είναι η μετατροπή του παλιού δημοτικού σχολείου σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Χρειάστηκαν πολυετείς προσπάθειες των μελών του ομίλου, πάντα σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο.

katsounotou

 

Πρόσφατα μάθαμε ότι μια νέα έκπληξη περιμένει τους Κοιλανιώτες και αφορά τον μαγικό κόσμο των βιβλίων. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Ναι, είναι κι αυτό μια ακόμη προσπάθεια των μελών του Ομίλου Κοιλανιωτών, βέβαια πάντα σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου. Η βιβλιοθήκη παλιά στεγαζόταν στο δημοτικό σχολείο, το οποίο έχει μετατραπεί σε ΚΠΕ, όπως σας έχω προαναφέρει. Έκτοτε παρέμεινε αδρανής και τα βιβλία σε κουτιά. Τώρα το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει ετοιμάσει ένα νέο χώρο, ένα πολύ όμορφο και ζεστό χώρο. Έχει ξύλινη σκεπή και τα πλαγιαστά παράθυρα, όπως μια σοφίτα, κι αυτό από μόνο του εμένα με ταξιδεύει! Ταμέλη του Ομίλου Κοιλανιωτών βοηθούν στο στήσιμό της και είναι φυσικά πάρα πολύ χρονοβόρα εργασία επειδή όλα τα βιβλία πρέπει να καταγραφούν, να ταξινομηθούν, να σφραγιστούν, κ.α. Το Υπουργείο Παιδείας μας βοηθάει στο όλο εγχείρημα και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ.

 

Τι προσφέρει ο εθελοντισμός στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου;

Ανάταση ψυχής!

katsounotou-2

 

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι τόσο του Κοιλανίου όσο και των γύρω περιοχών.

Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές και για να τις κατανοήσει κάποιος θα πρέπει να έχει εμπειρία διαβίωσης, έστω και σύντομης, στα χωριά. Ειδικά τον χειμώνα η καθημερινότητα είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Γενικά, η πρόσβαση σε αγαθά, υπηρεσίες, ιατρική φροντίδα, σχολεία ακόμη και σε ψυχαγωγία είναι δύσκολη. Ας μη ξεχνούμε φυσικά και τις μειωμένες ευκαιρίες εργοδότησης.

 

Ως εκπαιδευτικός ποιες διαφορές εντοπίζετε στα παιδιά των πόλεων σε σχέση με αυτά των ορεινών χωριών;

Τα παιδιά των ορεινών χωριών στερούνται πολλών ευκαιριών και δραστηριοτήτων σε σχέση με αυτά της πόλης, για παράδειγμα να μάθει κολύμπι, να πάει σε μια θεατρική παράσταση.

Όμως, ένεκα των συνθηκών ζωής τους, προσαρμόζονται πιο εύκολα, έχουν περισσότερες δεξιότητες στα χέρια, περισσότερες γνώσεις όσον αφορά την καθημερινότητά τους, περισσότερη ικανότητα στο να αναπτύξουν πρωτοβουλίες κι είναιπιο πρόθυμα σε θέματα προσφοράς εθελοντικής εργασίας.

 

Πείτε μας 3 λόγους που πρέπει να επισκεφτούμε το χωριό σας.

  • Επίσκεψη στην  εκκλησία της Αγίας Μαύρης και του Ιερού Ναού του Μονογενούς.
  • Γευστική απόλαυση μέσα από τη γεύση των γλυτζιστών, των αρκατένων ποξαμαθκιών μας και του κρασιού μας.
  • Εξαίρετες κλιματολογικές συνθήκες.

Διαβάστηκε 3265 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top