Ο Εύρος Αλεξάνδρου είναι ένας άνθρωπος ταγμένος στις τέχνες και τον πολιτισμό, αφού είναι ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού. Αυτό όμως που δεν ξέρουν πολλοί, είναι πως τρέφει μια τεράστια αγάπη για μια αγγλική ομάδα. Η Manchester United είναι το πάθος του και δηλώνει ταγμένος στους «κόκκινους διαβόλους». Επίσης είναι υπερήφανο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φιλάθλων της Manchester United στην Κύπρο, που ιδρύθηκε από το 1987.

 

Ποιες οι δράσεις του συνδέσμου που μετέχετε;

Οι περισσότερες δράσεις του Συνδέσμου Φιλάθλων της Manchester United Κύπρου, έγιναν από το 1995 μέχρι το 1999, όπου στο νησί έρχονταν όλοι οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές της ομάδας. Το πρωτάθλημα που είχαν κατακτήσει, το έφερε στην Κύπρο ο Alex Ferguson, μαζί με άλλους σπουδαίους παίχτες της τότε εποχής, όπως ο Ryan Giggs, ο Ole Gunnar Solskjær,  όπου διοργανώναμε προς τιμήν τους μεγάλες εκδηλώσεις. Όποιος είναι μέλος στον σύνδεσμό μας, αυτόματα γίνεται και μέλος της Manchester United Αγγλίας. Έχουμε το προνόμιο όταν αποφασίσουμε να πάμε σε ματς, να μας δίνουν μια ειδική ταυτότητα, ώστε να βρούμε θέση, οι οποίες γίνονται ανάρπαστες σε κάθε αγώνα.

 

Πόσα μέλη αριθμείτε;

Αριθμούμε πέραν των 250 μελών, όχι μόνο Κύπριους αλλά και Βρετανούς λόγω Βάσεων. Επίσης, ο σύνδεσμος μας εδρεύει στη Λεμεσό από τότε που ιδρύθηκε. Ο λόγος είναι επειδή ο ιδρυτής και πρόεδρος του συνδέσμου είναι ο Ρώνης Σωτηριάδης. Παρόλα αυτά το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται φυσικά από εκπροσώπους όλων των πόλεων.

manchester-4

 

Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη ομάδα και όχι κάποια άλλη;

Από παιδί είχα μια συναισθηματική σύνδεση με αυτή την ομάδα, από τότε που έπεσε το αεροπλάνο στη Γερμανία και πέθαναν όλοι οι παίκτες εκτός από 3. Η τραγική αυτή στιγμή της ομάδας, με συγκίνησε τόσο που αποφάσισα να υποστηρίζω για μια ζωή Manchester United.

 

Γιατί ονομάστηκαν «μπέμπηδες»;

Αφού ξεκληρίστηκε ολόκληρη σχεδόν η ομάδα, αναγκαστικά έπαιζαν ποδόσφαιρο με την δεύτερη ομάδα που αποτελείτο από νεαρά παιδιά, γύρω στα 18. Αυτός είναι ο λόγος που  πήραν το παρατσούκλι «μπέμπηδες». 

 

Η πόλη του Manchester έχει δύο ομάδες. Εσείς ως κοινωνιολόγος ποιες διαφορές εντοπίζεται στους οπαδούς της United με αυτούς της City;

Μου θυμίζει αρκετά από τις εγχώριες ομάδες, όπως Απόλλων – ΑΕΛ και Ομόνοια – ΑΠΟΕΛ. Κάθε πόλη συνήθως έχει δύο ομάδες για να συγκρούονται. Η διαφορά είναι στο status, αφού η United παραδοσιακά θεωρείται ο πιο προοδευτικός και μεγάλος σύλλογος. Πλέον, την City την έχουν αναλάβει δισεκατομμυριούχοι Άραβες και την έχουν ανεβάσει σε πιο ψηλά επίπεδα χάρις το τεράστιο budget που διαθέτουν.

manchester-2

 

Πώς είναι η εμπειρία να επισκέπτεσαι γήπεδα όπως αυτό της Manchester από κοντά;

To Old Trafford ονομάζεται το γήπεδο των ονείρων. Πρόσφατα πήγαν να παρακολουθήσουν αγώνα 20 μέλη μας και εμείς τους κανονίσαμε ολόκληρο πρόγραμμα. Του παρέλαβαν, τους ξενάγησαν σε ολόκληρο το γήπεδο και συνομίλησαν με κάποιους παίκτες. Επιπρόσθετα, επισκέφτηκαν το μουσείο και το εστιατόριο του γηπέδου, έφαγαν με τους παίκτες, παρακολούθησαν κάποια βιντεάκια και τέλος πήγαν στα αποδυτήρια.  Δυστυχώς στην Κύπρο δεν έχουμε γήπεδα τέτοιου βεληνεκούς, ώστε να αντιληφθούμε το μεγαλείο τους.

 

Γιατί κάποιος να ενταχθεί στο σύλλογό σας αντί να παρακολουθεί τους αγώνες από το σπίτι του;

Επειδή τα κίνητρα είναι αγνά και αθλητικά. Καθόμαστε με τις οικογένειές μας σε μια μπυραρία, τρώμε και απολαμβάνουμε το παιχνίδι. Συζητάμε διάφορα θέματα που αφορούν την ομάδα μας αλλά και το ποδόσφαιρο γενικότερα, έτσι αποτελεί μια κοινωνική πράξη. Είμαστε φίλοι που βρήκαμε μια διέξοδο μέσω της Manchester. Ξεφεύγουμε από τα κλασσικά, δηλαδή να καθίσουμε στον καναπέ του σπιτιού μας και απλά να δούμε τα ματς. Προσπάθειά μας είναι να εντάξουμε και τα παιδιά μας, ώστε να μην είναι όλη μέρα μπροστά από το facebook.  

 

Ως ένας πραγματικός λάτρης του ποδοσφαίρου, κάντε μας το σχόλιό σας για το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Μια σκιά πλανάται πάνω από το ποδόσφαιρο στο νησί μας. Κάποια στιγμή είχα ασχοληθεί λίγο κι εγώ και άντεξα μόνο 6 μήνες, σε αντίθεση με την καλαθόσφαιρα που άντεξα 10 χρόνια. Διαπίστωσα ιδίοις όμμασι πως όσα λέγονται, είναι αληθινά και συμβαίνουν. Παίζονται τεράστια συμφέροντα, όχι μόνο χρηματικά, αλλά ειδικά στην Κύπρο, και κομματικά. Πρέπει να έρθουν πίσω οι οικογένειες και οι πραγματικοί φίλαθλοι στα γήπεδα. Με λυπεί πολύ αυτή η κατάσταση.

manchester-3

Διαβάστηκε 7873 φορές
Tagged under

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top