Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι προτείνουν να συμπεριληφθεί το break dance στα ολυμπιακά αθλήματα. O χορός που μεσουρανούσε στους δρόμους της Αμερικής τη δεκαετία του ‘80, στη Λεμεσό όλο το hip – hοp κίνημα έχει φανατικό κοινό και μάλιστα αρχίζει και πάλι να έχει σημαντική άνοδο. Εμείς συναντήσαμε ένα b-boy στην σχολή του "The Art of Bboying Dance Studio", που μαζί με την ομάδα του, τους “Bassick Crew”, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο κάνοντας πραγματικό πρωταθλητισμό, κερδίζοντας διακρίσεις και μετάλλια χάρη στις δεξιότητες, τη δημιουργικότητα και τις θυσίες τους. Ο Drain μας μυεί στον κόσμο της hip-hop και του breacking και μας διδάσκει πώς να είμαστε cool.

 

Ποια η ιστορία που «κρύβεται πίσω» από το break dance;

To Break dance ή αλλιώς breaking είναι ένα είδος χορού που δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη από νέους Αφροαμερικανούς και Λατίνους την δεκαετία του 1970. Ένας χορευτής ονομάζεται b-boy ή b-girl, το οποίο υποδηλώνει την αθωότητά του. Ζούμε τη στιγμή και γινόμαστε και πάλι παιδιά χάρη σ’ αυτόν τον χορό.

 

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τον χορό;

Ξεκίνησα σε ηλικία 13 ετών όταν είδα μια πολύ ωραία κίνηση breaking και ήθελα να την βγάλω εις πέρας. Έτσι «κόλλησα» με αυτό τον χορό.

b-boy

 

Έχεις κάποιον μέντορα που του οφείλεις όσα ξέρεις σε αυτό τον τομέα;

Για την ακρίβεια δεν είναι μόνο ένα άτομο, αλλά έχω την τιμή να θεωρώ 4 άτομα ως μέντορές μου. Πρώτος, είναι ο Λούκας Κοσμίδης ή αλλιώς Leeco, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός από το πρώτο «So you think you can dance» και παρόλο που ήταν δάσκαλός μου μόνο για έναν χρόνο, ήταν ο άνθρωπος που μου έβαλε την φωτιά και με έκανε να αγαπήσω το breaking πραγματικά. Έπειτα, δύο Ελλαδίτες ο b-boy Rotwin και ο b-boy Constantine, μου έδειξαν τι πάει να πει σκληρή δουλεία και πως δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάς. Ο Poe one είναι ο τελευταίος μου μέντορας, που τον θεωρώ τον «Μαραντόνα» του break dance και μου έμαθε πώς να είμαι δημιουργικός.

 

Ποια είναι τα συστατικά που ξεχωρίζουν έναν καλό χορευτή από ΤΟΝ χορευτή;

Για εμένα υπάρχουν τρία είδη χορευτή. Ο καλός χορευτής είναι αυτός που προσβλέπει μέχρι ενός σημείου. Μαθαίνει την τέχνη, είναι καλός και του αρκεί να χορεύει γι' αυτόν και την ψυχή του είτε μέσα στο δωμάτιό του δοκιμάζοντας πραγματα, είτε σε κάποιο club όπου θα χορεύει εντυπωσιακά. Όταν μιλάμε για ΤΟΝ χορευτή, τότε αυτός είναι ο πιο «ψαγμένος» πάνω στο θέμα και πηγαίνει σε διάφορα jams όπου παίζει hip-hop μουσική, ανοίγει ένας κύκλος και ένας - ένας μπαίνει εντός του κύκλου για να μας δείξει τις χορευτικές του κινήσεις. Το τρίτο είδος, είναι αυτό που προσπαθώ να κάνω εγώ. Δηλαδή, πρωταθλητισμό. Υψηλότερους στόχους, πολύς χρόνος σε πρόβες, αρκετή μελέτη, ψυχικά αποθέματα και πολλές φορές θέτοντας την σωματική μας υγεία σε κίνδυνο, προκειμένου να «βγάλουμε» μια κίνηση.

b-boy-4

 

Τι είναι αυτό που προσπαθείς να μεταδώσεις στους μαθητές σου;

Τους μεταδίδω αυτό που θέλει ο καθένας τους και αυτό που είναι έτοιμος να δεχτεί. Ο κάθε χορευτής είναι ξεχωριστός και βλέπω πόσο πολύ θέλει να προχωρήσει σε αυτό το είδος χορού. Δηλαδή, αν έρχεται για πρωταθλητισμό ή απλά για να χορεύει σωστά. Μάλιστα, τους στέλνω σε διαγωνισμούς για να ζήσουν την εμπειρία από κοντά, ώστε να διαλέξουν οι ίδιοι ποιο δρόμο θέλουν να ακολουθήσουν και εγώ είμαι πάντα δίπλα τους.

 

Για ποιο βραβείο νιώθεις ιδιαίτερα περήφανος;

Για όλα! Για εμένα το κάθε ένα από αυτά είναι ξεχωριστό, γιατί έχω αρκετές αναμνήσεις, διαφορετικές στιγμές, τραυματισμούς, θυσίες και διαφορετικά άτομα που ήταν δίπλα μου. Πραγματικά είναι αδύνατον να ξεχωρίσω κάποιο.

b-boy-2

 

Κατά πόσο μπορεί κάποιος που ζει στην Κύπρο να ταυτιστεί με την κουλτούρα του hip-hop, αφού διαφέρουμε τόσο από την Αμερική;

Όντως, στη Λεμεσό για παράδειγμα δεν υπάρχουν ούτε γκέτο, ούτε οπλοκατοχή και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό. Σιγά - σιγά αυτή η κουλτούρα του hip-hop «χτίζεται» στο νησί μας, με την έλευση του trap, που σήμερα είναι αρκετά διαδεδομένο και πιστεύω πως με αυτό το είδος μουσικής, όλο και περισσότεροι μπαίνουν και στον κόσμο της rap, που έχει πιο βαθιά μηνύματα για τη ζωή. Χωρίς να το καταλάβεις, εισβάλοντας σε αυτή την κουλτούρα ίσως ανακαλύψεις ταλέντα, από χορευτής break dance, dj, mc μέχρι και graffiti.

b-boy-5

 

Διαβάστηκε 5834 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top