H 82χρονη Δέσποινα Τσικκουρή έγινε viral της τελευταίες μέρες για τη θέση που εξασφάλισε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, ένα γεγονός που μας αποδεικνύει ότι όλοι μπορούμε να κατακτήσουμε τα όνειρά μας. Η super γιαγιά λοιπόν έβαλε στόχο να «περάσει» και τα κατάφερε με απόλυτη επιτυχία. Η κα. Δέσποινα πάλεψε και πέτυχε, παρόλο που όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, οι συμμαθητές της στο φροντιστήριο ήταν μικρότεροι από τα εγγόνια της! Αυτό όμως δεν την πτόησε ούτε μια στιγμή και γι’ αυτό έκανε όλη την Κύπρο να συζητά για το θάρρος και την αγάπη της για γνώση.

 


Πώς αποφασίσατε να δώσετε Παγκύπριες εξετάσεις;
Πήγαινα για χρόνια στα επιμορφωτικά, όπου γίνεται εξαιρετική δουλειά, όμως ήταν αρκετά «χαλαρά» για εμένα. Δεν δίναμε εξετάσεις, έτσι ένιωθα ότι δεν μου έδιναν την μάθηση που ήθελα ώστε να φτάσω εκεί που ονειρευόμουν. Θεώρησα λοιπόν φυσικό επακόλουθο να μεταπηδήσω στο πανεπιστήμιο.

 


Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη σχολή;
Η φιλοσοφία είναι ένας απίστευτος κλάδος, με πολύ ενδιαφέρον και κρύβει μια μαγεία που πραγματικά με συγκινεί. Όταν διάβασα τον διάλογο του Πρωταγόρα με τον Σωκράτη, συγκλονίστηκα και αποφάσισα πως όντως αυτό πρέπει να ακολουθήσω.

 


Ποιο είναι το μάθημα που σας δυσκόλεψε περισσότερο;
Τα Λατινικά Γ’ Λυκείου, γιατί εγώ δεν είχα κάνει στο σχολείο αυτό το μάθημα. Η δυσκολία ήταν ότι έπρεπε να φτάσω στο ίδιο επίπεδο μάθησης με τους συμμαθητές μου, που το διδάσκονταν εδώ και 2 χρόνια.

 


Τα παιδιά και τα εγγόνια σας, πώς αντέδρασαν όταν τους ανακοινώσατε ότι θέλετε να σπουδάσετε; 
Όλοι χάρηκαν πολύ. Η κόρη μου έσπευσε να μου βρει φροντιστήριο, ενώ ο γιος μου που ζει στην Αμερική μου είπε πως εάν ζούσα εκεί θα έκανα και μεταπτυχιακό.

 


Όταν πήγατε στο φροντιστήριο, πώς σας αντιμετώπισαν οι συμμαθητές σας;
Στην αρχή ήταν αρκετά επιφυλακτικοί. Δεν με πλησίαζαν και ούτε καν με καλημέριζαν. Σιγά – σιγά όμως ο πάγος έσπασε και πλέον είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Αυτοί μου έβγαλαν το παρατσούκλι «super γιαγιά».


Ποια είναι η άποψη που σχηματίσατε για τη νεολαία τώρα που την ζήσατε από κοντά;
Ανακάλυψα ότι οι νέοι μας είναι πολύ υπεύθυνα άτομα. Σχολάνε και πηγαίνουν από φροντιστήριο σε φροντιστήριο. Κάποιοι μάλιστα δούλευαν τη νύχτα με αποτέλεσμα να είναι αρκετά κουρασμένοι την μέρα στο μάθημα. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο ταλαιπωρημένοι απ’ όσο ήμασταν εμείς στην εποχή μας.

 


Tι μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νεολαία;
Δεν πρέπει να τα βάζουν κάτω. Πρέπει οι νέοι να παραμένουν προσηλωμένοι στα όνειρά τους όχι μόνο κατά την περίοδο των σπουδών, αλλά σε όλη τους τη ζωή.
Δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα, αλλά το θέμα είναι να βρίσκουν τη δύναμη να τις ξεπερνούν.


Ποια είναι η συμβουλή σας προς τους συνομήλικούς σας που συχνά παραιτούνται από τη ζωή;
Δεν είναι ανάγκη να περνούν όλη τη μέρα τους στο καφενείο παίζοντας πιλόττα. Μπορούν να εγγραφούν σε κάποιο μάθημα στα επιμορφωτικά ή να διαβάζουν βιβλία. Υπάρχει τόση μαγεία μέσα στη γνώση που οφείλουν να την ανακαλύψουν.


Πώς φαντάζεστε την πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο;
Πιστεύω ότι θα είμαι σαν χαμένη! Δεν θα ξέρω πού θα πάω και τι θα κάνω.

Διαβάστηκε 9998 φορές
Tagged under

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top