H Αγάπη Καρατσαουσίδου είναι μια δυναμική Ελληνοπόντια που δηλώνει περήφανα πως είναι Λεμεσιανή. Οι πρόγονοι της ήρθαν από Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Σαψούντα, ενώ η ίδια μεγάλωσε σε ένα ελληνικό χωριό της Γεωργίας. Ο έρωτας της με την πόλη μας ήταν σφοδρός, γι’ αυτό και αποφάσισε μετά από ολιγοήμερες διακοπές να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί μας. Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται με ένα διαφορετικό είδος καφέ, τον βιολογικό κυπριακό καφέ από χαρουπόσκονη, ο οποίος προσφέρει ένα αβλαβές, διαφορετικό ξύπνημα στο πρωινό μας. Τη συναντήσαμε στον Μόλο όπου έφτιαχνε το μοναδικό αυτό είδος ρόφημα, το οποίο πρόσφερε σε όλους όσοι έκαναν τη βόλτα τους. Μας μίλησε για την Ποντιακή κοινότητα που είναι άκρως ενεργή στα δρώμενα της Λεμεσού, για το θέμα του ρατσισμού, αλλά και για τη δουλει της.


Πού μεγαλώσατε;
Κατάγομαι από την Τσάλκα, είναι μια πόλη που βρίσκεται στην Νότια Γεωργία, η οποία ιδρύθηκε από τους Έλληνες που μετανάστευσαν στην περιοχή.


Τι θυμάστε από τη Γεωργία;
Έχω όμορφες αναμνήσεις. Μεγάλωσα σε μια αγαπημένη οικογένεια έχοντας ελευθερία και άνεση.


Επιστρέψατε ξανά στη χώρα σας;
Δυστυχώς έχω να πάω εδώ και 20 χρόνια, αλλά είναι στα άμεσα σχέδιά μου να κάνω ένα ταξίδι. Έχω μάθει ότι η Γεωργία έχει αναπτυχθεί και έγινε ωραιότερη.


Πώς αποφασίσατε να εγκατασταθείτε στη Λεμεσό;
Δεν το αποφάσισα, αλλά προέκυψε! Μετακόμισα μόνιμα στην Ελλάδα, όπου έμεινα για 5 χρόνια. Μετά από ένα ταξίδι μου στο νησί για μια εβδομάδα, συνειδητοποίησα ότι εδώ πρέπει να μείνω για πάντα. Μάλιστα να σας αναφέρω ότι στην αρχή, για μικρό διάστημα, έμενα στην Πάφο, αλλά η Λεμεσός με τράβηξε σαν μαγνήτης.


Τι είναι αυτό που σας έκανε να καταλάβετε πως σας ταιριάζει η Λεμεσός;
Κυρίως οι άνθρωποί της. Εδώ βρήκα μοναδικούς φίλους και φίλες από όλες τις χώρες του κόσμου.

 


Έχετε βιώσει ποτέ ρατσισμό;
Οι Λεμεσιανοί γενικά είναι πολύ ανοικτόμυαλοι. Πριν από 20 χρόνια, όταν πρωτοήρθα τα πράγματα ήταν αλλιώς, γι’ αυτό δεν παρεξηγούσα. Σήμερα όμως οι Κύπριοι δεν θεωρώ ότι είναι ρατσιστές. Όταν εσύ είσαι θετικός και χαμογελαστός, τότε όλοι έτσι σε αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο, άσχετα από ποια χώρα κατάγεσαι.


Πώς αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι τους Πόντιους;
Χαίρομαι πολύ που τιμούν την παράδοσή μας. Διδάσκονται στα σχολεία για την Γενοκτονία των Ποντίων και μαθαίνουν τους χορούς μας. Συγκινούμαι απίστευτα όταν βλέπω νεαρά άτομα να χορεύουν Ποντιακούς χορούς. Φυσικά και εμείς προσπαθούμε πάση θυσία να κρατήσουμε τις μνήμες ζωντανές και οι απόγονοί μας να γνωρίζουν τις ελληνικές τους ρίζες.


Πώς σας φαίνεται η μεγάλη έλευση μεταναστών τα τελευταία χρόνια στην πόλη;
Μου αρέσει πολύ γιατί ζούμε σε μια πολυπολιτισμική Λεμεσό. Εγώ πάντα έτσι ζούσα γιατί συνυπήρχα με Γεωργιανούς, Αζέριους, Αρμένιους και άλλους. Ζούσαμε όλοι αγαπημένοι και δεν βλέπαμε φυλή.


Έχουμε την αίσθηση ότι οι περισσότεροι Ελληνοπόντιοι βρίσκονται στην Πάφο. Έχουμε μεγάλη κοινότητα στην πόλη μας;
Αρκετοί Ελληνοπόντιοι επιλέγουν την Λεμεσό. Είμαστε μια ενεργή κοινότητα με εκδηλώσεις και συνάξεις. 

 

 

Θα αλλάζατε κάτι στη Λεμεσό;
Την λατρεύω. Είναι υπέροχη και δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι αρνητικό.


Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στην πόλη;
Αναμφίβολα ο Μόλος, δίπλα στην θάλασσα για βόλτες. 

 

Ο καφές σας πραγματικά είναι απολαυστικός. Τι ξεχωριστό προσφέρει στον άνθρωπο;
Πρώτα απ’ όλα είναι χωρίς θερμίδες και επιπρόσθετα συστατικά. Είναι χωρίς παρενέργειες και γι’ αυτό μπορεί κάποιος να τον απολαύσει όλες τις ώρες της ημέρας και όσες φορές θέλει. Είναι αγνός, βιολογικός καφές και απευθείας από το χαρούπι, που ως γνωστό έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Μια από αυτές, σύμφωνα και με εκατοντάδες μελέτες, είναι η μείωση της χοληστερίνης.

 

Όποιος θέλει να δοκιμάσει τον καφέ μας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο 25253103 ή στο 99196987, για να πάρει δείγμα.

Διαβάστηκε 8773 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top