Καρναβάλια. Η περίοδος που στο εργαστήρι του Χρίστου Όθωνος αποτελείται από μια πανδαισία χρωμάτων και υφασμάτων. Οι ραπτομηχανές έχουν πάρει φωτιά και ανάμεσα στην τρέλα που επικρατεί, ο Χρίστος ξεκλέβει λίγη ώρα ώστε να μας μιλήσει. Παρατηρώ ότι όλοι είναι βουτημένοι στις κλωστές και στα πατρόν, αλλά στα πρόσωπα τους είναι ζωγραφισμένη η χαρά, ενώ το ραδιόφωνο παίζει τραγούδια της χαράς και της πελλάρας. Το Λεμεσιανό Καρναβάλι είναι εδώ, αλλά στο συγκεκριμένο εργαστήριο έχει κάνει εδώ και μήνες την εμφάνιση του, αφού η βιοτεχνία έχει αναλάβει τη δημιουργία στολών για 7 ομάδες. Η τριβή του Χρίστου με το Λεμεσιανό Καρναβάλι ξεκίνησε από το 1987 και από τότε δηλώνει φανατικός θαυμαστής του.

 

Τι σημαίνει για εσάς Λεμεσιανό Καρναβάλι;
Προσωπικά το συνδέω με την δημιουργικότητα γιατί τα πάντα επιτρέπονται. Τη δημιουργία όμως τη συνδέω πάντα με την χαρά και την τρέλα, γιατί όταν δημιουργούμε τις στολές το κάνουμε πάντα με απίστευτο κέφι. Εδώ έρχονται φίλοι που θέλουν να φτιάξουν τις στολές τους όπου τραγουδάμε, γελάμε και εμπνεόμαστε από το καρναβάλι. Η αγάπη που έχουμε για το καρναβάλι, όχι μόνο η Λεμεσός αλλά ολόκληρη η Κύπρος είναι η κινητήριος δύναμη, για να κάνουμε αυτή τη λαϊκή γιορτή καλύτερη χρόνο με τον χρόνο. Να μην ξεχνάμε ότι είναι η μαζικότερη διοργάνωση που γίνεται σε παγκύπρια κλίμακα.


Ποια είναι η πρώτη σας καρναβαλίστικη στολή;
Τις θυμάμαι όλες! Η πρώτη στολή όμως που είχα ήταν όταν ήμουν δυόμιση μόλις ετών, ντυμένος μωράκι. Η μητέρα μου με είχε πάει στον χορό του Ριάλτο.

 


Ποια είναι η αγαπημένη σας στολή;
Η επόμενη!


Τι αποτελεί έμπνευση για τις δημιουργίες σας;


Μόνο η πρόκληση! Δημιουργώ τα πάντα και δεν βάζω όρια και φραγμούς στην φαντασία μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά στο νηπιαγωγείο «Κόκκινη Κλωστή», όπου σκεφτόμασταν ποια θα είναι η επόμενη στολή των παιδιών και μεταξύ αστείου και σοβαρού μας ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε στολές «σκουλουκούθκια». Έτσι κι έγινε! Μάλιστα ήταν από τις πιο εμπνευσμένες μου δημιουργίες.

 


Απ’ ότι γνωρίζω έχετε λάβει μέρος και σε καρναβάλια εκτός Λεμεσού. Πώς ήταν η εμπειρία;


Πήγα στα καρναβάλια του Notting Hill όπου γίνονται κάθε Αύγουστο από ανθρώπους των νησιών της Καραϊβικής. Εκεί δούλεψα με την καρναβαλίστικη ομάδα Mahogany. Πραγματικά έχουν πολύ εντυπωσιακά κοστούμια και γι’ αυτούς είναι επίσης μια σημαντική γιορτή και δουλεύουν ολόχρονα. Μια σημαντική διαφορά όμως που διέκρινα σε σχέση με την Λεμεσό, είναι ότι πραγματικά επενδύουν στις στολές τους αρκετά λεφτά, έτσι το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο εντυπωσιακό σε σχέση με το Καρναβάλι Λεμεσού, που ο κόσμος δίνει γύρω στα 30 ευρώ.


Ισχύει ότι οι ομάδες που αποτελούνται από πολλά άτομα έχουν λιγότερο ποιοτικές στολές;


Δε ισχύει καθόλου, η ποσότητα δεν μειώνει την ποιότητα. Οι βιοτεχνίες που ετοιμάζουν τις στολές μπορούν να πετύχουν και τα δυο. Προσωπικά δεν είμαι κατά των μεγάλων ομάδων, αντίθετα τις υποστηρίζω. Το θέμα ποιότητας εναπόκειται καθαρά στον πελάτη και κατά πόσον θέλει αυτός να επενδύσει.

 


Πιστεύετε ότι οι έτοιμες στολές που έρχονται συνήθως από την Κίνα «σκοτώνουν» το Λεμεσιανό Καρναβάλι;


Δεν είμαι κατά των έτοιμων στολών. Η αναλογία των ομάδων που προτιμούν τις συγκεκριμένες στολές είναι πολύ μικρή σε σχέση με αυτές που τις δημιουργούν, από τις100 ομάδες ίσως οι 5 να φέρνουν έτοιμες. Σημαντικό είναι το γεγονός επίσης, ότι σχεδόν όλες οι ομάδες προτιμούν τις κυπριακές βιοτεχνίες.


Υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης για το καρναβάλι της πόλης μας;


H πολιτιστική λειτουργός του δήμου, Σκεύη Αντωνιάδου μαζί με ανθρώπους που αγαπούν το καρναβάλι κάνουν πραγματικά μια εξαιρετική δουλειά. Φέτος έγινε και η καινοτομία με τη δημιουργία λογοτύπου για το Λεμεσιανό Καρναβάλι. Εδώ στη βιοτεχνία μας φέτος για πρώτη φορά φέραμε ένα καινούργιο υλικό, στο οποίο δουλεύουμε αποκλειστικά εμείς και έρχεται από την Ευρώπη. Κάθε πρωτοπορία που γίνεται πρέπει να επικροτείται, ώστε να προχωράμε μόνο μπροστά.