Είναι κάποιες φορές που η ιστορία του λαού μας, η καθημερινή ιστορία της Κύπρου βρίσκεται στα πρόσωπα των ανθρώπων της. Αν η πατρίδα μας είναι ένας ζωγραφικός πίνακας, το κάθε πρόσωπο, με τα βιώματα που κουβαλάει συνθέτει το αριστούργημα. Ο Δημήτρης Χρίστου έκλεισε πριν λίγες μέρες τα 74 χρόνια. Θα τον συναντήσει κανείς νωρίς το πρωί στην ιταλική καφετέρια του γιού του στην Λεωφόρο Ομονοίας. Συνήθως κάθεται σε μια γωνία, προσηλωμένος στο τρανζιστοράκι του, μελετώντας βυζαντινούς ύμνους. Είναι άνθρωπος ήπιος, χαμογελαστός με βαθιές πολιτικές ανησυχίες για το μέλλον της πατρίδας μας. Ήρθε στη Λεμεσό ως πρόσφυγας το 1974 και εγκαταστάθηκε στην τουρκοκυπριακή συνοικία του Αγίου Αντωνιού. Κατάγεται από το χωριό Ταύρου της Καρπασίας. Μιλάει συχνά για τα ξέγνοιαστα παιδικά χρό-νια που έζησε. Ο πατέρας του Αναστάσης Χρίστου ήταν ο κοινοτάρχης μέχρι την ανεξαρτησία της Κύπρου, όπου τον διαδέχτηκε ο αδελφός του, Πέτρος Χρίστου. Εδώ και 30 χρόνια ο κ. Δημήτρης Χρίστου ψάλλει αδιάλειπτα στην εκκλησία του Αγίου Αντωνιού. Μιλήσαμε μαζί του γι’ αυτό το «ιερό πάθος» όπως το ονομάζει, χαριτολογώντας.

 

Ποια η πρώτη σας επαφή με την ψαλτική;

Ήμουν 12 ετών στο χωριό. Συγκεκριμένα στην εκκλησία του Άη-Σέρκη. Του αείμνηστου πατέρα μου του άρεσε η ψαλτική, έτσι με υποχρέωσε να σταθώ δίπλα από το ψάλτη, τον Νίκολα Πέτρου να μάθω αυτή την τέχνη. Επίσης ο αδερφός μου είχε ταλέντο στην ψαλτική και παρακολουθούσε μαθήματα βυζαντινής μουσικής στο χωριό που δίδασκε ο δάσκαλος Κυριάκος Παναγίδης. Έχει μεγάλη σημασία αν ο συνδυασμός του ανθρώπου με το ύφος, ήθος, σεμνότητα, σοβαρότητα. Είναι μια μυστικοπαθής εκτέλεση απαγγελία των ύμνων σε συνδυασμό με τη σωματική στάση.

 

Ποιο πρόσωπο σας σημάδεψε στη ψαλτική σας σταδιοδρομία;

Αναμφισβήτητα ο Νίκος Παπασάββας ο οποίος ήταν ο διευθυντής της Βυζαντινής Μουσικής Σχολής Λεμεσού, υπό τις ευλογίες του μακαριστού Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου. Εκεί έμαθα τις ρίζες της βυζαντινής μουσικής και τον θεωρώ τον καλύτερο γνώστη στην Κύπρο.

 

Ποιους κανόνες πρέπει να τηρεί ένας ιεροψάλτης στην καθημερινή του ζωή;

Καλή ερώτηση. Οφείλει να είναι τυπικότατος σε όλες τις δουλειές. Να αγαπά τον πλησίον του και να έχει ήθος σεμνό και απέριττο. Αυτά που ψάλλει οφείλει να τα νοιώθει και να τα εφαρμόζει στην ίδια του την ζωή.

 

 

Ποια η άποψή σας για τη βυζαντινή μουσική σήμερα;

Υπάρχει θετική εξέλιξη παρά την εκφυλισμό της κοινωνίας και του πολιτισμού μας. Η γνήσια βυζαντινή μουσική μεταφέρθηκε από τους τους ανθρώπους που εκδιώχθηκαν το 1922 με την μικρασιατική καταστροφή και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί και στο νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος το βυζαντινό ύ-φος. Έτσι έφτασε και στη Κύπρο.

 

Το μήνυμα σας προς τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν την ψαλτική;

Πολλοί νέοι στρέφονται προς αυτό το είδος και επανδρώνουν τα αναλόγια. Η συμβουλή μου είναι να μελετάτε με σεβασμό. Η γνώση θα σας ανοίξει νέους ορίζοντες. Είναι πλούτος και τύχη που έχουμε την βυζαντινή μουσική. Όπως λένε πολλοί «ως άκουσμα ξεχωρίζει από άλλες μουσικές και από την ευρωπαϊκή πρωτίστως γιατί δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του λόγου, επενδύοντας με μουσική, ώστε να γί- νει πιο ευχάριστος, χωρίς να τον καταστρέφει». Για μένα υπάρχει ανώτερη μουσική στον κόσμο. Η ψαλτική δεν είναι απλά το χόμπι μου, αλλά είναι η ζωή μου.

 

 

Διαβάστηκε 2399 φορές
Tagged under

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325