Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες της πρώτης φάσης αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Σαϊττά, πράγμα το οποίο ικανοποιεί τόσο τους κατοίκους των ορεινών περιοχών όσο και τους κοινοτάρχες.

 

Σε επιτόπια επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο υπό εξέλιξη εργοτάξιο, μιλήσαμε τόσο με τον ανώτερο εκτελεστικό μηχανικό Δημοσίων Έργων Πανίκο Παναγιώτου, που είναι ο άμεσα υπεύθυνος μηχανικός του έργου, όσο και με μέλη της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε στη «Λ» ότι όλα πάνε «βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, οι εργασίες ξεκίνησαν μέσα του προηγούμενου Σεπτεμβρίου (2020) και θα ολοκληρωθούν στις 13 Μαρτίου του 2023».

 

Δυσκολίες στο εργοτάξιο

«Αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες όμως είναι αναμενόμενες για τέτοιου μεγέθους έργο. Κυρίως είχε να κάνει με τη μορφολογία του εδάφους αλλά και με τις απαλλοτριώσεις. Έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις και με εντατική δουλειά ξεπεράστηκαν», τόνισε.

saittas-1

 

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Η πρώτη αφορά το Palais de Sports μέχρι την είσοδο του δρόμου προς την Παλώδια, μήκους 3,6 χιλιομέτρων και είναι συνέχεια της Λεωφόρου Γιάννου Κρανιδιώτη που καταλήγει στο round about Πολεμιδιών. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι ο αυτοκινητόδρομος θα είναι τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας με κεντρική διαχωριστική νησίδα μαζί με δευτερεύον οδικό δίκτυο συνολικού μήκους 7 χλμ. κι έναν ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή Παλώδιας. Ο κ. Παναγιώτου μας ανέφερε ότι «θα κατασκευαστούν τέσσερις κυκλικοί κόμβοι (δύο ανατολικά και δύο δυτικά) οι οποίοι θα συνδέονται μέσω πλαγιοδρόμων με τον αυτοκινητόδρομο. Επίσης προνοείται η δημιουργία υπέργειας διάβασης». Η πρώτη φάση στοίχισε €26.126.000 + ΦΠΑ.

 

Θα επεκταθεί το αποχετευτικό δίκτυο βόρεια

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του αυτοκινητόδρομου υπάρχει πρόνοια για επέκταση του αποχετευτικού (ΣΑΛΑ) στην κοινότητα της Παλώδιας. «Θα αλλάξει η ζωή μας, είναι κάτι που περιμέναμε εδώ και δεκαετίες και ήταν χρυσή ευκαιρία τώρα με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου να επεκταθεί το αποχετευτικό δίκτυο», μας ανέφερε ο κοινοτάρχης Παλώδιας Χαράλαμπος Ζορμπάς.

 

22,5 χιλιόμετρα στο σύνολό του

Με την ολοκλήρωση και των τριών φάσεων ο αυτοκινητόδρομος προς το Τρόοδος θα είναι μήκους 22,5 χιλιομέτρων. Η δεύτερη φάση είναι Παλώδια - Άλασσα 8 χιλιομέτρων και η τρίτη Άλασσα - Σαϊττά μήκους 10,8 χιλιομέτρων. «Εκτός από κάτι εκκρεμότητες που υπάρχουν από πλευράς ΑΗΚ τα σχέδια είναι έτοιμα για τη δεύτερη φάση. Μόλις βρεθεί η χρηματοδότηση μπορεί να ξεκινήσει», είπε χαρακτηριστικά.

saittas-2

 

Ένα έργο που ήταν στα συρτάρια εδώ και δεκαετίες

Η δημιουργία ενός ασφαλούς και σύγχρονου οδικού δικτύου που θα ενώνει τα χωριά της Λεμεσού με το αστικό κέντρο ήταν το κυριότερο αίτημα των κατοίκων προς την Πολιτεία εδώ και δεκαετίες. «Θέλουμε να προχωρήσει το έργο πέρα της πρώτης φάσης και να φτάσει στην Άλασσα και μετά στον Μονιάτη. Αυτό, όντως, είναι έργο ουσίας που θα αλλάξει τις ζωές μας και θα βελτιώσει άμεσα το βιοτικό μας επίπεδό», δήλωσε ο 23χρονος Μ.Σ. στη «Λ», προσθέτοντας ότι «είναι πολλοί οι νέοι που θα επιστρέψουν πίσω στα χωριά τους για μόνιμη κατοικία και άλλοι τόσοι που δε θα σκέφτονται καν να μετακομίσουν μέσα στην πόλη. Αν σκεφτείς ότι σε 16 λεπτά θα είσαι στη Λεμεσό τότε γιατί να εγκαταλείψεις το πράσινο, τα δέντρα και την υγεία, για να ζεις μέσα στο καυσαέριο και την ηχορύπανση;».

Ο 60χρονος Κ.Σ. θέτει τον εξής προβληματισμό: «η θέληση της Πολιτείας για ουσιαστική στήριξη θα φανεί στους προϋπολογισμούς του κράτους. Ελπίζουμε το έργο να μην κολλήσει στην Α' φάση μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα εκπαιδευτήρια της περιοχής και να μείνει εκεί. Από τώρα πρέπει να προχωρήσουν τόσο σε σχεδιασμό αλλά και σε κονδύλια για την Β' και Γ' φάση».

 

Τι λένε τα πολιτικά πρόσωπα

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και βουλευτής Λεμεσού Ευθύμιος Δίπλαρος συνέδεσε την αύξηση της τηλεργασίας εν μέσω πανδημίας με την υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Σαϊττά. «Η μείωση του χρόνου μετάβασης από τη Λεμεσό στις ορεινές κοινότητες σε συνδυασμό με την αύξηση της τηλεργασίας, πιθανότατα να ωθήσει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της αστικής Λεμεσού να επιλέξει να μετακομίσει πίσω στο χωριό. Το συγκριτικό πλεονέκτημα των αστικών περιοχών έναντι των ορεινών κοινοτήτων για ένα νεαρό οικογενειάρχη, είναι η καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Αν αυτό το πλεονέκτημα αποδυναμωθεί με την αύξηση της τηλεργασίας, τότε οι πολίτες που θα εργάζονται από το σπίτι ενδεχομένως να προτιμήσουν τη φθηνότερη και πιο ήσυχη ζωή της υπαίθρου», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι «η αύξηση των ενοικίων είναι αποτέλεσμα της συνεχόμενης διόγκωσης του κέντρου της Λεμεσού που έχει προκύψει από την υπερσυγκέντρωση νεοεισερχόμενων επιχειρήσεων στην κυπριακή οικονομία. Αν όμως όλο και περισσότεροι νέοι επιλέξουν να μετακομίσουν στην ύπαιθρο, τότε ο νόμος της αγοράς περί προσφοράς και ζήτησης θα τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, η επιστροφή των νέων στις ορεινές κοινότητες θα επαναφέρει τη χαμένη ζωντάνια που απώλεσε η ύπαιθρός μας κατά τις περασμένες δεκαετίες».

 

«Εμείς θεωρούμε ότι το έργο αυτό, αποτελεί μείζονος σημασία για τους κατοίκους της υπαίθρου και ευρύτερα των ορεινών περιοχών. Μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο παραμονής των κατοίκων της υπαίθρου στη γη τους, να μειώσει αποστάσεις, έξοδα, να φέρει πιο κοντά την ύπαιθρο προς την πόλη», επισημαίνει ο επαρχιακός γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργος Τ. Γεωργίου.

 

Ο βουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι το έργο «πρέπει να προχωρήσει γιατί η αστυφιλία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι οι οποίοι επιθυμούν να κατοικήσουν στην ύπαιθρο εντείνονται, με αποτέλεσμα τα χωριά μας να οδεύουν προς ερήμωση».

 

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μίλησε για τη σταθερή, «εδώ και πολλές πενταετίες», θέση του κινήματος Σοσιαλδημοκρατών υπέρ της κατασκευής του δρόμου Λεμεσού – Σαϊττά. «Ο δρόμος αυτός θα μπορέσει να συνδέσει τη Λεμεσό με τα τουριστικά θέρετρα του Τροόδους και την ίδια στιγμή θα προσφέρει ασφάλεια και διευκόλυνση στη διακίνηση των πολιτών κατά τους καλοκαιρινούς, και όχι μόνο, μήνες», είπε

Διαβάστηκε 2567 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top