«Δώσαμε διορία μέχρι την 28η Οκτωβρίου στο κράτος. Θα κλείσουμε τον παραλιακό πεζόδρομο αν δεν εκδοθούν οι αιτούμενες άδειες για αλλαγή χρήσης υποστατικών που λειτουργούν στην κοινότητα μας», δήλωσε στη  ο κοινοτάρχης Αγίου Τύχωνα Πάμπος Ιωάννου σε συνέχεια της επιστολής του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που έδωσε στο φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου.

 

«Θέλουμε να νομιμοποιήσουμε τις παρατυπίες που έκαναν τα περίπτερα. Δηλαδή από αδειούχα ‘περίπτερα’ να τους χορηγηθεί Πολεοδομική Άδεια για τις μετατροπές και τις προσθήκες που έγιναν, κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού. Να αλλάξει η χρήση τους σε εστιατόρια κατηγορίας Β’», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου προσθέτοντας ότι «έχει χρόνια που ‘πολεμούμε’ για αυτό, από τον καιρό του α. Σωκράτη Χάσικου».

 

«Νιώθουμε αδικημένοι και δυσαρεστημένοι»

«Ως κοινοτικό συμβούλιο Αγίου Τύχωνα, μετά την απόρριψη των αιτήσεων νιώθουμε αδικημένοι και δυσαρεστημένοι. Δεν ξέρω ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται και αντιμετωπίζεται η κοινότητα εχθρικά», τονίζει. Μάλιστα επανάλαβε ότι στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι από το 2008 ο Άγιος Τύχωνας  αντιμετωπίζεται «εχθρικά από όλες τις έκτοτε κυβερνήσεις αλλά και δημόσιους λειτουργούς» και πως «χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται κάθε μέσο, με μοναδικό στόχο την συστηματική και σκόπιμη υποβάθμιση της κοινότητα μας, εξυπηρετώντας ίσως, σκοτεινά και αλλότρια συμφέροντα».

AGIOS-TYXONAS-4

 

«Πληρώνουμε κάθε χρόνο στο κράτος δεκάδες χιλιάδες ευρώ»

Ο κ. Ιωάννου επισημαίνει ότι η γη που δραστηριοποιούνται τα υποστατικά, «Dream Café» και «Puesta», βρίσκονται σε εκμισθωμένη γη στη κοινότητα και πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο κράτος. «Για το ένα πληρώνουμε €60.000 και για το άλλο €55.000. Αν δεν τα καταβάλουμε στην Πολιτεία θα μας πάρει δικαστήριο. Εμείς από την πλευρά μας βγαίνουμε σε δημόσιες προσφορές και τα ενοικιάζουμε. Το ένα €110.000 και το άλλο €85.000», λέει.

 

«Η απόρριψη από το Υπουργικό σημαίνει ότι πρέπει να χαλάσουμε τις παρανομίες»

Μετά την απόρριψη από το Υπουργικό Συμβούλιο τα γεγονότα θα έχουν ως εξής: «θα αναγκαστούμε να χαλάσουμε τις παρανομίες, θα σταματήσουμε να έχουμε έσοδα ως κοινότητα και εμείς από πλευράς μας θα τερματίσουμε την καταβολή ποσού προς το κράτος. Αυτή η απώλεια εσόδων θα στοιχίσει στην συντήρηση του παραλιακού πεζόδρομου».

AGIOS-TYXONAS-2

 

«Μεγάλο το ποσό που καταβάλλει ο Άγιος Τύχωνας για την συντήρηση του πεζόδρομου»

«Τα έσοδα που έχουμε από τα υποστατικά τα αξιοποιούμε για τον παραλιακό πεζόδρομο. Κάθε χρόνο καταβάλουμε πάνω από 200.000€. Έχουμε υπό την ευθύνη μας την επιδιόρθωση του, τον καθαρισμό της παραλίας, την υδατοπρομήθεια, την ασφάλεια των πεζών που τον χρησιμοποιούν και κυρίως τον οδικό φωτισμό. Έχουμε 250 στύλους της ηλεκτρικής που ανάβουν κάθε νύχτα», αναφέρει.

 

2.000 άτομα τον χρησιμοποιούν καθημερινά

Το μήκος του παραλιακού πεζόδρομου του Αγίου Τύχωνα είναι πέντε χιλιομέτρων και πρόκειται για «τον μεγαλύτερο παραλιακό πεζόδρομο στην Κύπρο. Χρησιμοποιείται από τα χαράματα μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα (που κλείνουν τα φώτα) πάνω από 2.000 άτομα».

 

Ο κ. Ιωάννου υπογραμμίζει ότι για την ασφάλεια του κόσμου το Κοινοτικό Συμβούλιο θα «κλείσει τον πεζόδρομο αφού δε θα μπορεί να τον χρηματοδοτεί ούτε να εξασφαλίσει την ασφαλή και ομαλή λειτουργία του». Τέλος, ο κοινοτάρχης εύχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό να αλλάξουν γνώμη.

AGIOS-TYXONAS-3

Έντονη αντίδραση από πολίτες στα social media

Οι πολίτες στο μέσο αυτής της διαμάχης Υπουργικού και κοινότητας παρακολουθούν στα social media τα τεκταινόμενα εμφανώς απογοητευμένοι. «Βρείτε μου πόλη στον κόσμο που να κλείνει ένας από τους κεντρικούς πεζόδρομους γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για συντήρησή του και να μη βρίσκει λύσεις η τοπική αρχή και η κυβέρνηση. Επηρεάζεται ο τουρισμός και η ποιότητα ζωής μιας ολόκληρης πόλης», γράφει ο Μπ. Μ.

 

Ο Χαρ. Κ. αναφέρει «προφανώς το κοινοτικό συμβούλιο Αγίου Τύχωνα σπαταλά διαφορετικά τα έσοδα του από εκείνες όλες τις επιχειρήσεις και ξενοδοχεία που έχει στην περιφέρειά του. Άφησαν τον παραλιακό πεζόδρομο τους να διαλυθεί από την πολύχρονη χωρίς συντήρηση φθορά και διάβρωση και τώρα που έφτασε στο απροχώρητο, σε σημείο που έγινε επικίνδυνο για τους πολίτες, έρχονται και λένε ότι αν δεν τους επιτρέψουν να βολεύουν τους δικούς τους με νέες αναπτύξεις με παρεκκλίσεις που ζητούν από το υπουργικό δεν θα συντηρήσουν και μάλιστα θα κλείσουν τον παραλιακό πεζόδρομο. Αν είναι όντως έτσι να τους χαιρόμαστε. Δηλαδή με απλά λόγια απειλούν την κυβέρνηση ότι αν δεν τους ικανοποιήσει θα στραφούν εναντίον των πολιτών και θα τους στερήσουν τον πεζόδρομο».

 

«Ο Άγιος Τύχωνας είναι η συτζιά του μαύρου για την εκάστοτε κυβέρνηση. Σε άλλες περιοχές ‘κλείνουν τα μάτια’ για το κοινό καλό. Γιατί τώρα στοχοποιείται μια παραλιακή κοινότητα;», γράφει η Μ.Σ.

 

Ο Χρ. Μ. σχολιάζει με έντονο ύφος, «αντραπείτε νάκκον! Που την πολλή συντήρηση τόσα χρόνια, συγκινήθηκαν μέχρι και οι Καρυάτιδες. Πάτε καλά; Έπρεπε να λάμπει τούτο το κομμάτι. Στην περιοχή με τα χρυσοφόρα πεντάστερα ξενοδοχεία, ο πεζόδρομος είναι μαυρογέρημος εδώ και χρόνια. Αφήστε τις προφάσεις στην πάντα. Ο πεζόδρομος έννεν κτήμα σας, έννεν τσιφλίκι σας. Εν ιδιοκτησία του κάθε Λεμεσιανού, του κάθε πολίτη. Άμα μέχρι και οι Τοπικές Αρχές εμάθαν να λειτουργούν με εκβιασμούς και εκδικητικά, που να σταθούμε σε τούτον τον τόπο; Εκφασισμός σε όλα τα επίπεδα!».

 

Η Γ.Δ. διερωτάται «σε τόσους Κινέζους και Ρώσσους έδωσαν χρυσά διαβατήρια. Ας πάρουν εκείνα τα λεφτά να τα κάνουν όντως επένδυση. Το να σηκώνουν ουρανοξύστες για ξέπλυμα δεν βοηθάει κανέναν πολίτη. Μια διέξοδο έχουμε κ εμείς να περπατάμε να βλέπουμε θάλασσα χωρίς να πληρώνουμε το κάθε ξενοδοχείο που έκανε κατάληψη. Θα μας την κόψετε κ αυτήν;».

 

Ο Χρ. Γ. λέει «ο Άγιος Τύχωνας είναι η πιο πλούσια κοινότητα της Κύπρου και είναι αρκετά πιο πλούσια από τους πλείστους δήμους. Παίρνουν έσοδα από τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα πολυσύχναστα κέντρα διασκέδασης, τις πλούσιες κατοικίες της περιοχής, κτλ. Παρακαλώ να μας εξηγήσουν πως διαχειρίζονται όλα αυτά τα έσοδα και δεν μπορούν να συντηρήσουν τον παραλιακό πεζόδρομο».

AGIOS-TYXONAS-1

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Διαβάστηκε 611 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top