Φωτογραφίες: Σεπού 'Αλπερτ Έντουαρτ Βοσκεριτζιάν

 

Στην παρουσία της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το 4ο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο και τα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του ήρωα της κοινότητας Αγίου Τύχωνα, Ηρακλή Χριστοφή Αγαθοκλέους του 286 ΜΤΠ, που έπεσε μαχόμενος στον Λόφο Λαπάτσα.


 

Ο Ηρακλής Χριστοφή Αγαθοκλέους ήταν στη λίστα αγνοουμένων, μέχρι που τα οστά του ανευρέθηκαν και αναγνωρίστηκαν με την μέθοδο DNA. Επρόκειτο για ακόμη ένα 18χρονο παλικάρι του 286 Τάγματος Πεζικού, που όρθωσε ανάστημα ενάντια στον Τούρκο Εισβολέα.


 

Σε ομιλία της, η πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη, να εργαστούν για τη δημιουργία κλίματος με στόχο εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «σταθερή μας θέση παραμένει η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών με ρεαλιστική όμως προοπτική επιτυχίας. Προς αυτή τη κατεύθυνση κρίνουμε επιτακτική τη δημιουργία από τον ΟΗΕ ενός κλίματος που θα συμβάλει σε εποικοδομητικές και καλή τη πίστει διαπραγματεύσεις με ίσους όρους, χωρίς εκβιασμούς, εκφοβισμούς και
απειλές προς οποιαδήποτε πλευρά. Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής και σίγουρος δρόμος για μία έντιμη λύση του Κυπριακού», είπε.


 

Αναφερόμενη στον ήρωα της κοινότητας, η κα Δημητρίου εξήρε τη θυσία του 18χρονου παλικαριού και κάλεσε τη νέα γενιά όπως αντλήσει διδάγματα από τα κληροδοτήματα των ηρώων της Κύπρου.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο κοινοτάρχης Αγίου Τύχωνα Πάμπος Ιωάννου, ανέφερε πως «στο χωριό Κοντεμένος το τάγμα είχε δεχτεί σφοδρότατη αεροπορική επιδρομή. Παρά τις απώλειες συνέχισε την πορεία του προς την Κερύνεια για να αποκρούσει τον Τούρκο εισβολέα. Μετά την εκεχειρία το τάγμα επιστρέφει στα Λατσιά για ανασυγκρότηση κι εκεί ήταν η τελευταία φορά που συναντήθηκε με τον πατέρα του».


 

Ο ανδριάντας του ήρωα έχει στηθεί στην είσοδο της κοινότητας, ενώ μετά τα αποκαλυπτήρια, η πρόεδρος της Βουλής παρέδωσε, συγκινημένη, στη μητέρα του την Ελληνική και Κυπριακή σημαία που σκέπαζαν τον ανδριάντα. Η όλη τελετή ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

24184399644869093447002454483656873930239758n

 

Διαβάστηκε 278 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top