Μετά από τρία χρόνια ερασιτεχνικής ενασχόλησής του με την τέχνη της αγγειοπλαστικής, ο κ. Παντελής Οικονόμου άνοιξε το δικό του εργαστήρι στο πανέμορφο χωριό Φοινί. 


Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν ένα δροσερό απόγευμα του Αυγούστου με παρόντες φίλους και συγχωριανούς του κ. Οικονόμου, αλλά και λάτρεις της εν λόγω τέχνης που έσπευσαν να απολαύσουν από κοντά τα δημιουργήματά του. 


Ο κ. Παντελής Οικονόμου τους υποδέχθηκε χαμογελαστός, κερνώντας τους φοινιώτικη ζιβανία και φοινιώτικο λουκούμι.  
Να αναφέρουμε πως, σε συνέντευξή του στο
Lemesos Tv, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως πολλά μέλη της οικογένειας του ασχολούνταν με την τέχνης της αγγειοπλαστικής, μιας και αποτελεί παραδοσιακή τέχνη του Φοινιού, όμως ο ίδιος εμπλάκηκε σ’ αυτή κάπως τυχαία πριν τρία χρόνια. Εξιστορώντας μας το πώς ξεκίνησε, μας είπε: «Είμαι εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο Ομόδους και σε ένα Συμπόσιο της Ουνέσκο όπου γινόντουσαν 15 βιωματικά εργαστήρια, εισηγήθηκα στη διευθύντριά μας να γίνει ένα 16ο, αφιερωμένο στην Αγγειοπλαστική του Φοινιού. Έτσι κι έγινε. Τελειώνοντας, περίσσεψε πηλός, τον όποιο πήρα σπίτι μου. Ο πηλός αυτός θα έπρεπε να αξιοποιηθεί σε λίγες μόνο μέρες διότι θα στέγνωνε και θα καταστρεφόταν. Προσπάθησα, λοιπόν, να κάνω το πρώτο μου αγγείο. Ήταν το πρώτο σκαλοπάτι για την είσοδό μου στον υπέροχο κόσμο της αγγειοπλαστικής». 
Μετά τον αγιασμό και το καθιερωμένο κόψιμο της κορδέλας, ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο ζεστό χώρο του εργαστηρίου με τον κ. Οικονόμου να εξηγεί τα στάδια μέχρι τη δημιουργία ενός αγγείου, μυώντας έτσι τους παρευρισκόμενους στον υπέροχο κόσμο της αγγειοπλαστικής.

 

 

Να σημειωθεί ότι τους τοίχους του εργαστηρίου κοσμούν φωτογραφίες πολλών αγγειοπλαστών και αγγειοπλαστριών, θέλοντας με αυτό τον τρόπο ο κ. Οικονόμου να τους τιμήσει αφού τόνισε χαρακτηριστικά πως «σε αυτούς οφείλουμε την τέχνη που παίρνουμε εμείς σήμερα στα χέρια μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί χρέος μας να την συνεχίσουμε με το ίδιο μεράκι και πάθος». 

 

 

 

Διαβάστηκε 1149 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top