«Την ώρα που μετρούμε ζημιές από την καταστροφική και φονική πυρκαγιά στις ορεινές περιοχές της Λεμεσού και Λάρνακας το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιουλίου, που φαίνεται το κόστος να ξεπερνά τα €130 εκατ., η Κυπριακή Δημοκρατία τρέχει να λάβει μέτρα. Οι σχεδιασμοί έχουν ολοκληρωθεί και πλέον η όλη προσπάθεια αποσκοπεί στο να θωρακιστεί καλύτερα το Τμήμα Δασών απέναντι στις δασικές πυρκαγιές, προτού να έρθει νέα μεγάλη πυρκαγιά που θα κατακάψει δασικές εκτάσεις και θα αφήσει πίσω της νεκρούς, όπως τις δύο προηγούμενες» γράφει ο «Φ» του Σαββάτου. 

Στην συνέχεια τονίζεται ότι «για να μειωθούν λοιπόν οι καταστροφικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, να προστατευτούν οι περιουσίες και να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, η επένδυση στρέφεται στην πρόληψη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Τα επόμενα χρόνια η Κύπρος θα αντλήσει κονδύλια για την προστασία από δασικές πυρκαγιές. Μέτρα περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το διαθέσιμο κονδύλι να φθάνει τα €18 εκατ. την περίοδο 2022 - 2026 και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για την τριετία 2021-2024 τα €10 εκατ.

Τις τελευταίες ημέρες επικεντρωθήκαμε στον κρίσιμο ρόλο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης στην προσπάθεια για την αποτελεσματική και έγκαιρη κατάσβεση πυρκαγιών, όπως επίσης και στην ανάγκη να αποκτήσει η Κύπρος τον δικό της στόλο σε πτητικά μέσα. Το Τμήμα Δασών διαθέτει δύο αεροπλάνα πυρόσβεσης και ενοικιάζει άλλα δύο. Στόχος είναι όπως την επόμενη χρονιά ενισχυθεί με ακόμα δύο ιδιόκτητα αεροπλάνα». 

Ειδική αναφορά γίνεται στην έγκριση από την Κομισιόν για τη συμπερίληψη στο ΣΑΑ ειδικού έργου ύψους €18 εκατ. για ενίσχυση των δυνατοτήτων προστασίας των δασών, που περιλαμβάνει και την αγορά νέου αεροπλάνου. Περαιτέρω, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, περιλήφθηκε πρόνοια για την αγορά ενός ακόμα μέσου αεροπυρόσβεσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα δύο νέα αεροσκάφη θα κοστίσουν €8 εκατ. Η προτεινόμενη επένδυση καλύπτει δύο Air Tractor που μπορούν να μεταφέρουν 3.000 λίτρα υλικού πυρόσβεσης.

«Στα μέτρα για ενίσχυση του πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών περιλαμβάνεται η αγορά πυροσβεστικών οχημάτων, τρακτέρ, γεωργικών ελκυστήρων, φορτηγών, αλλά και drones και συστήματος ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών», γράφει.

Περισσότερα στον «Φ»/Άγγελος Νικολάου   

Διαβάστηκε 328 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top