Καταγγελίες αναφέρουν πως δέχονται τα γραφεία των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία πολιτών, σε σχέση με την καταστροφή των χαρουπόδεντρων από την ποντίκα.

 

Σε ανακοίνωση χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο θέμα ως διαχρονικό, όμως τα τελευταία χρόνια ξεκαθαρίζουν πως έχει εξελιχθεί σε μάστιγα.

 

Σύμφωνα με δική τους εκτίμηση, η επίθεση που δέχθηκαν τα φίδια, τα αρπαχτικά και οι αλεπούδες, που είναι οι κυριότεροι εχθροί της ποντίκας, οδήγησε σε αυτή την καταστροφή.

 

«Επικροτούμε και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται με τη δημιουργία φωλιών σε δέντρα για ανθρωποπούλια, αλλά αυτό από μόνο του δε θα λύσει το πρόβλημα. Υπάρχουν παρά πολλοί τρόποι οικολογικής καταπολέμησης της ποντίκας και αυτό είναι ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών. Θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα γιατί η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», υπογραμμίζουν.

 

Όπως ενδεικτικά ανέφεραν, οι κοινότητες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα είναι η Ερήμη, Παρεκκλησιά,  Καντού, Παλώδια, Ακουρσός, Νικόκλεια, Κούκλια, καθώς και σε άλλες κοινότητες.

 

Το φαινόμενο ξηρασίας των χαρουπιών και τα μέτρα καταπολέμησης των τρωκτικών απασχόλησαν σε αριθμό συνεδριάσεων την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, ανέφερε σε δηλώσεις του στη «Λ» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της επιτροπής, Ανδρέας Καυκαλιάς.

 

«Το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλη την επικράτεια του νησιού. Δυστυχώς, τα όποια μέτρα εφαρμόστηκαν  από τα αρμόδια τμήματα δεν έχουν αποδώσει στον επιθυμητό βαθμό, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές απώλειες σε δεντροκαλλιέργειες, ειδικά στις χαρουπιές», επισήμανε.

 

Ακολούθως, έκανε λόγο για ενίσχυση των μηχανισμών, αλλά και διάθεση επιπρόσθετων πόρων για εκπόνηση και εφαρμογή ειδικού σχεδίου δράσης άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης, καθώς επίσης καλύτερο συντονισμό και συνέργεια ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία και φορείς. Επιπρόσθετα, είπε πως η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των ίδιων των γεωργών, θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

«Τέλος, θέλω να τονίσω την ανάγκη επεξεργασίας και εφαρμογής ενός σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης για την καλλιέργεια της χαρουπιάς στην Κύπρο, το οποίο να αρχίζει από την ενίσχυση της καλλιέργειας, την προστασία της, να διασφαλίζει υψηλής ποιότητας παραγωγή, να περιλαμβάνει σχεδιασμό για τυποποίηση και κατοχύρωση, να αξιοποιεί τις μεταποιητικές δυνατότητες του προϊόντος και να ενισχύει τις εξαγωγικές του προοπτικές», κατέληξε. 

 

Διαβάστηκε 428 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top