Μνημόσυνο μετά από 73 χρόνια για τους φυματικούς της χώρας μας που πέθαναν μόνοι τους, τελέστηκε την Κυριακή στο «κρυμμένο» νεκροταφείο όπου θάβονταν, στην Κυπερούντα.

2

 

 

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η ύπαρξη του «κρυμμένου κοιμητηρίου» ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2019 έπειτά από την εκπομπή «24 Ώρες» με τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου και από τον βουλευτή ΑΚΕΛ Λεμεσού Κώστα Κώστα, ο οποίος  σε εξόρμησή του στην Κυπερούντα τον περασμένο Νοέμβριο, έπεσε τυχαία πάνω του. Μάλιστα ο ίδιος τότε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε σημειώσει τα εξής:

 

 

«Το 1948 και λόγω του γεγονότος ότι οι συγγενείς των ασθενών με φυματίωση στο Σανατόριο Κυπερούντας, που τελικά πέθαιναν από την αρρώστια, αρνούνταν να παραλάβουν τις σορούς τους γιατί φοβόντουσαν τον κοινωνικό στιγματισμό και λόγω της άρνησης ταφής τους στο κοιμητήριο Κυπερούντας, όπως γινόταν τα προηγούμενα 4 - 5 χρόνια, οι αρχές του Σανατορίου αποφάσισαν όπως δημιουργηθεί ένα μικρό κοιμητήριο για να θάβονται αυτοί οι άνθρωποι. Επέλεξαν μια μυστική τοποθεσία, μακριά από το χωριό, την οποία ήξεραν λίγοι και έφτιαξαν ένα μικρό νεκροταφείο, για να αναπαύονται τα ταλαιπωρημένα σώματα των φυματικών.

 

 

Στη ταφή συνήθως ήταν μόνο ο ιερέας και ένας ή δύο κηπουροί του Σανατορίου που άνοιγαν το τάφο και έθαβαν το νεκρό, κάποτε και κάποιος νοσοκόμος. Κανένας συγγενής αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι τους είχαν εγκαταλείψει στο Σανατόριο, δεν τους επισκέφθηκαν ποτέ και αρνήθηκαν να τους παραλάβουν και να τους θάψουν.

 

 

Στο κοιμητήριο αυτό θάφτηκαν δεκάδες φυματικοί, κανένας δεν ξέρει πόσοι… θύματα μιας φοβερής προκατάληψης.

 

 

Το κοιμητήριο εγκαταλείφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 και η ύπαρξη του ξεχάστηκε με την πάροδο των χρόνων. Χάθηκε μέσα στα δέντρα και τους θάμνους του δάσους.

 

 

Μέσα στους πετρόχτιστους τοίχους, 6 πέτρινοι σταυροί μόνο, αφού ο ιερέας έφτιαχνε πρόχειρους ξύλινους σταυρούς, οι οποίοι καταστράφηκαν με την πάροδο των χρόνων. Ο ένας σταυρός γράφει πάνω ‘Τίτος, 12/10/44-14/8/47’ και ένας άλλος ‘Θεοδώρα Ιεροδιακόνου, θανούσα 8/3/48 , ετών 22’.

Untitled-1

 

 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ανθρώπων που εργάζονταν στο Σανατόριο εκείνη την εποχή, στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, το ‘Τίτος’ είναι ψευδώνυμο του τρίχρονου μωρού, γιατί οι γονείς του δεν ήθελαν να γράφει στο σταυρό το αληθινό όνομά του και να στιγματιστούν, ενώ η Θεοδώρα από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο Σανατόριο μέχρι τη στιγμή που πέθανε, δεν μίλησε ποτέ σε κανέναn. Ούτε μια λέξη. Ένας τόπος, μια τραγική ιστορία, άγνωστη σε όλο σχεδόν τον κόσμο...»

 

 

Στο πλαίσιο λοιπόν, της διεθνούς ημέρας κατά της φυματίωσης, που είναι η 24η Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε το πρώτο Μνημόσυνο στην εκκλησιά Αγίου Αρσενίου στην Κυπερούντα, για όλους τους φυματικούς που έχασαν τη ζωή τους λόγω της Πανδημίας και τους έθαβαν στο κοιμητήριο, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν άγνωστο για τον περισσότερο κόσμο. 

 

 

Το μνημόσυνο και το τρισάγιο στον χώρο του κοιμητηρίου τελέστηκε μετά από πρωτοβουλία του διευθυντή του Νοσοκομείου Κυπερούντας Δρ. Μαρίνου Λεμέσιου, αλλά και των κοινοτήτων Κυπερούντας και Αμίαντου. Παρόν ήταν ο διευθυντής του Νοσοκομείου Κυπερούντας Δρ. Μαρίνος Λεμέσιος, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λεμεσού Σταύρος Ολύμπιος, ο ιερέας της κοινότητας πάτερ Ιωάννης, ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κυπερούντας Γιώργος Παναγιώτου, ο αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κυπερούντας Μιχάλης Χατζημιχαήλ, ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αμιάντου Κρίτωνας Κυριακίδης, ο επιδημιολόγος Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης (με δική του πρωτοβουλία το 2017, εντοπίσθηκε μέσα στο δάσος και αποκαταστάθηκε το κοιμητήριο με έξοδα της Λέσχης Λάϊονς Λευκωσίας Όνασαγόρας’) και ο Ανδρέας Χριστοφόρου.

 

 

«Μνημόσυνο μετά από 73 χρόνια γι’ αυτούς τους ανθρώπους και τρισάγιο σε αυτό τον χώρο με την φοβερή ιστορία. Σήμερα η κοινωνία, έκανε κάτι που έπρεπε να κάνει εδώ και καιρό.. Για να ηρεμήσουν οι ψυχές των δεκάδων φυματικών που κυριολεκτικά ‘πετάχτηκαν’ εκεί πριν τόσα χρόνια», ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής ΑΚΕΛ Λεμεσού Κώστας Κώστα.

 

 

Μάλιστα, ο κ. Κώστα τόνισε ότι μετά την πρωτοβουλία που πάρθηκε, όπως κάθε χρόνο στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας φυματίωσης να τελείται μνημόσυνο και τρισάγιο για τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μουσείο, όπου θα μπορούν να ενημερώνονται όλοι για την τραγική ιστορία του συγκεκριμένου χώρου.

 

 

«Υποσχεθήκαμε ότι θα είμαστε όλοι κάθε χρόνο τέτοια μέρα εκεί. Για να ζητούμε συγγνώμη από τον Τίτο, τη Θεοδώρα και τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας, που αδίκησε τόσο πολύ τούτος ο τόπος», κατέληξε στις δηλώσεις του ο βουλευτής.

 

 

Διαβάστηκε 1157 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top