Για την εγκατάλειψη και τον μαρασμό της υπαίθρου της Λεμεσού έκανε λόγο σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Λεμεσός» ο επαρχιακός γραμματέας-βουλευτής ΑΚΕΛ Λεμεσού, Γιώργος Τ. Γεωργίου. Όπως επισήμανε, παρ’ όλο που η ύπαιθρος μας είναι ένα καμάρι, ένα στολίδι που κουβαλά πίσω μια πλούσια μακραίωνη ιστορία, δυστυχώς ο άναρχος τρόπος ανάπτυξης, η έλλειψη κυρίως υποδομών και κινήτρων δημιούργησε το φαινόμενο της αστυφιλίας.

 


«Χρόνο με το χρόνο η ύπαιθρος μας μαραίνει, εγκαταλείπεται. Φθίνει συνεχώς. Τα πλείστα χωριά είναι πλήρως ξεχασμένα. Είναι ζήτημα αν στα μισά χωριά διαμένουν 30 με 50 κάτοικοι. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν χωριά πλήρως εγκαταλελειμμένα, όπως η Βίκλα και η Τρόζενα, που είναι απτά παραδείγματα. Οι κάτοικοι της υπαίθρου δίνουν αγώνα καθημερινά για επιβίωση στην γη των προγόνων τους. Τεράστια τα προβλήματα, τεράστιες οι ελλείψεις», υπογράμμισε.

 


Ανύπαρκτο κράτος

Ο κ. Γεωργίου έκανε λόγο για κράτος ανύπαρκτο και πολύ μακράν από τους κάτοικους της υπαίθρου. «Συναντήσαμε κόσμο πικραμένο, θυμωμένο, αγανακτισμένο. Ευτυχώς που βρεθήκαμε δίπλα τους σε χρόνο ανυποψίαστο, που δεν υπήρχαν εκλογές, για να αποφύγουμε τη λαϊκή κατακραυγή και το «όποτε έχει εκλογές θυμάστε τον κόσμο». Αντίθετα, ο κόσμος μας δέχτηκε με χαρά και ικανοποίηση, γιατί αφιερώσαμε χρόνο με αυτόν να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο, να ακούσουμε τα προβλήματα και ό,τι τον απασχολεί», σημείωσε.

 


Συνεχίζοντας, ο επαρχιακός γραμματέας-βουλευτής ΑΚΕΛ Λεμεσού μας είπε ότι όλοι οι κοινοτάρχες και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης. «Κουράστηκαν από τις αόριστες διακηρύξεις, τα ψεύτικα λόγια, τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητα ή και σε κάποιες περιπτώσεις την αναβλητικότητα», επισήμανε.

 


Για όλα τα αιτήματα, τις εισηγήσεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς, τόσο των Τοπικών Αρχών όσο και των κατοίκων της υπαίθρου, προχώρησαν όπως δήλωσε, σε κωδικοποίηση και καταγραφή. «Για όλα τα προβλήματα ετοιμάσαμε υπομνήματα και υποβλήθηκαν στα αρμόδια υπουργεία, αναμένοντας απαντήσεις. Δυστυχώς όμως αυτό που παρατηρούμε είναι η μεγάλη καθυστέρηση στο να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματά μας. Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι η πολιτεία και ιδιαίτερα η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι των χωριών της υπαίθρου», τόνισε.


Προτάσεις

Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την άποψη ότι χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες ολιστικές πολιτικές, που κατά το δυνατόν θα αναποδογυρίζουν το υφιστάμενο χρεωκοπημένο μοντέλο. Συγκεκριμένα ανέφερε:
1. Επίσπευση και έναρξη των έργων κατασκευής του Δρόμου Λεμεσού-Σαιττά. Μάλιστα πολλοί Κοινοτάρχες ζητούν έναρξη έργων από την Ορεινή προς τη Λεμεσό. Τα έργα δυστυχώς ακόμη καθυστερούν.
2. Κατασκευή, βελτίωση δρόμων σε ένα μεγάλο φάσμα κοινοτήτων. Πολλοί δρόμοι φθίνουν συνεχώς με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επικινδυνότητας και οδικής ασφάλειας.
3. Αξιολόγηση και εφόσον χρειάζεται επέκταση Περιφερειακών Ιατρικών Κέντρων.
4. Παραχώρηση οικοπέδων σε νέα ζευγάρια για απόκτηση στέγης. Εκκρεμούν χιλιάδες οικόπεδα για τα οποία αναμένεται απόφαση από την κυβέρνηση. Σημειώνω ότι εκκρεμούν από την προηγούμενη κυβέρνηση Δ. Χριστόφια.
5. Στήριξη και βοήθεια αγροτών και κτηνοτρόφων, με κίνητρα όπως επιχορήγηση νερού, λιπασμάτων, καυσίμων, τροφών για τα ζώα.
6. Δημιουργία περιφερειακών Σχολείων και Γηροκομείων
7. Προώθηση προγράμματος Νεανικής Επιχειρηματικότητας ειδικά για νέους της Υπαίθρου.
8. Νέα κίνητρα για προώθηση του Αγροτουρισμού.
9. Εγγραφή αγροτικών δρόμων σε δημόσιους, ένα αίτημα που διαιωνίζεται χρόνο με το χρόνο και απασχολεί όλες τις κοινότητες.

 


«Τώρα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζονται πράξεις, έργα στήριξης της υπαίθρου. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών ζουν και βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη, την απαξίωση. Αν κρατιέται ακόμη η ύπαιθρος μας, αυτό οφείλεται στην υπομονή, στην αντοχή και στην αγάπη των κατοίκων της, που είναι πλήρως αφοσιωμένοι στη γη τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντα δίπλα τους, κοντά τους, αφουγκραζόμενοι τις αγωνίες και τα προβλήματα τους, προωθώντας λύσεις τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής σε κάθε αρμόδιο οργανισμό», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργίου.

 

Διαβάστηκε 199 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top