Η αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου Κελλακίου γέμισε με κόσμο που αγαπά το χωριό του για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου «Το Κελλάκι του χθες και του σήμερα».

 

Το βιβλίο του Γιώργου Ζεβεδαίου, έκτασης πέραν των 600 σελίδων, περιλαμβάνει εκτενή στοιχεία και πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για την ονομασία και τη γεωλογία του χωριού, τη γεωγραφική θέση, τοπωνύμια, δημογραφικά στοιχεία, την κοινοτική διοίκηση, την εκπαίδευση, τις φορολογίες και πολλά άλλα κοινωνικά και στατιστικά δεδομένα, σπάνια έγγραφα από την Τουρκοκρατία και την Αγγλοκρατία.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές του συγγραφέα κυρίως στη μεσαιωνική και νεότερη ιστορία της Κύπρου και η σύνδεσή τους με την ανάπτυξη και εξέλιξη του χωριού, καθώς και η συμμετοχή κατοίκων στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η συμβολή τους στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

 

Ξεχωριστό μέρος του βιβλίου αποτελεί η καταγραφή σημαντικών προσωπικοτήτων που κατάγονταν από το Κελλάκι, ενώ παρατίθενται οι κατά καιρούς κοινοτάρχες, δάσκαλοι, ιερωμένοι και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρέτησαν στο χωριό.

 

Το ογκώδες έργο του Γιώργου Ζεβεδαίου αποτελεί προϊόν συστηματικής εργασίας πολλών ετών. Έκανε έρευνες σε αρχεία και βιβλιοθήκες τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Tο υλικό δε που συνέλεξε και παραθέτει στο βιβλίο, μεταξύ αυτών ιστορικά έγγραφα και φωτογραφίες, είναι ιδιαίτερα πολύτιμο. Ανεκτίμητης αξίας αποτελούν επίσης οι συνομιλίες του συγγραφέα με γηραιούς κατοίκους του χωριού, οι οποίοι αφηγούνται γεγονότα που έζησαν ή περιγράφουν τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας σε παλαιότερες εποχές.

 

Την παρουσίαση του βιβλίου στην εκδήλωση, έκανε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου. Κατά τη διάρκεια της όλης εκδήλωσης υπήρχε απαγγελία ποιημάτων με θέμα το Κελλάκι και παραδοσιακή μουσική.

 

Διαβάστηκε 257 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top