Την Ειδική Τιμητική Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για το 2019 και ο τίτλος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Κύπρου για το 2019, απονεμήθηκε στην Κοινότητα Πισσουρίου.

 

H τελετή βράβευσης των «Παγκύπριων Βραβείων Πράσινες Πόλεις & Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου» και των «Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς & Επιχειρήσεις», πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Η πανέμορφη κοινότητα της Λεμεσού, απέσπασε τα δύο πολύ σημαντικά βραβεία για το έργο της «Χαρτογράφηση Ποδηλατικών διαδρομών και διαδρομών πεζοπορίας της ευρύτερης περιοχής Πισσουρίου, Κατηγορία: Αειφόρος Τουρισμός», το οποίο συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα υποψήφια έργα σε όλες τις κατηγορίες.

 

Την επομένη κιόλας μέρα των βραβεύσεων, στα γραφεία της εφημερίδας ΛΕΜΕΣΟΣ βρέθηκε ο Κοινοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος Επιτροπής Τουρισμού Χάρης Στυλιανίδης, για να μας μιλήσει γι’ αυτή την εξαίρετη βράβευση του χωριού, το οποίο κάνει αλματώδεις βήματα σε ότι αφορά το περιβάλλον. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «στόχος από εδώ και πέρα είναι ότι δεν πρέπει να καθησυχαστούμε. Οφείλουμε να διατηρήσουμε όσα κάναμε, αλλά και να τα εξελίξουμε» υπογράμμισε.

 

Μονοπάτια της φύσης & Ποδηλατικός περίπατος

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, τα μονοπάτια της φύσης και ο ποδηλατικός περίπατος, ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε με σκοπό την ανάδειξη ενός διαφορετικού τουριστικού προϊόντος, ώστε να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα, αφού παρατήρησαν ότι ο κόσμος το είχε ανάγκη.

Όπως σημείωσε, τα τελευταία χρόνια υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, ειδικά από τους ευρωπαίους πολίτες, ως προς τον αειφόρο τουρισμό, ο οποίος έχει επίκεντρο το περιβάλλον και την αποφυγή χρήσης μηχανημάτων. Εξηγώντας μας ανέφερε ότι «στην κοινότητά μας δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο και γνωρίζοντας τις απίστευτες ομορφιές που προσφέρει το Πισσούρι, καταγράψαμε 8 διαφορετικές διαδρομές που έχουν συνολική απόσταση πέραν των 60 χιλιομέτρων. Οι 7 εξ αυτών, έχουν κοινό συντελεστή, αφετηρία την πλατεία του χωριού και τερματισμό την παραλία, ενώ υπάρχουν διάφορες διακλαδώσεις». Παράλληλα, το σημείο που ξεχωρίζει, κατά την άποψή του, είναι οι γκρεμοί του Κάβο Άσπρο, οι οποίοι είναι απρόσιτοι με αυτοκίνητο και είναι εξαιρετικής ομορφιάς.

 

Προώθηση του τουριστικού προϊόντος

Ήδη οι συγκριμένες διαδρομές υπάρχουν στο έντυπο Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, έχουν γίνει βίντεο προβολής και έχουν ήδη προσκληθεί τουριστικοί πράκτορες. «Χαιρόμαστε πολύ, γιατί εκτός από την βράβευση, υπάρχει και έντονο το ενδιαφέρον από εταιρίες να συμμετέχουν και να προβάλουν αυτό το σπάνιο προϊόν» είπε, ενώ στην συνέχεια ανέφερε ενδεικτικά ότι η Cyprus from Air δι-οργανώνει εκδήλωση στις 7 Μαρτίου.

Επίσης η Παγκύπρια Ομοσπονδία Τριάθλου θα πραγματοποιήσει αγώνα στα μέσα Μαΐου. Στις 21 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ο αγώνας υδατοσφαίρισης για παιδιά στην παραλία του χωριού. Στις 8 Νοεμβρίου θα γίνει ο ποδηλατικός αγώνας Πισσούρι Sportive, που θα έχει ως αφετηρία και τερματισμό την παραλία.

Επιπρόσθετα, 4 Απριλίου το 2021 θα πραγματοποιηθεί το Πισσούρι Τρίαθλο. Τέλος, στις 27 Φεβρουαρίου το 2022 θα υπάρξει ακόμη ένας αγώνας, το cross triathlon. Όπως τόνισε, μέσω αυτών των αγώνων γίνεται προσπάθεια να προσεγγίσουν τον «υγιή τουρισμό».

 

Η επόμενη μέρα

«Η βράβευση αυξάνει τις απαιτήσεις μας, τόσο ως κοινοτικό συμβούλιο όσο και ως Πισσουριώτες», υπογράμμισε. Όπως είπε, «πρέπει να αρπάξουμε από τα μαλλιά αυτή την τεράστια ευκαιρία που μας δόθηκε, να νιώσουμε περήφανοι για το χωριό μας, να βγούμε έξω, να το προωθήσουμε και να χτίσουμε πάνω σε αυτή την επιτυχία». Τόνισε πως δεν περίμενε πως μετά από μόλις 2 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκαν οι ποδηλατικές διαδρομές και τα μονοπάτια της φύσης, να πετύχουν τόσα πολλά και αυτό οφείλεται στο αυθεντικό τους προϊόν.

 

Άλλες δράσεις

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι η κοινότητα βραβεύθηκε για το σπουδαίο έργο που κάνει με την ανακύκλωση. Επιπλέον, γίνεται συλλογή τηγανέλαιων από τα εστιατόρια. «Θέλουμε να αποκτήσουμε ατομικούς κομποστοποιητές, κάτι που μας υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει ο Υπουργός στην τελετή βράβευσης. Παράλληλα, σκεφτόμαστε να απευθυνθούμε προς την ΟΥΝΕΣΚΟ, ώστε να αναδείξουμε τους γκρεμούς μας σε Πολιτιστική Κληρονομιά. Αν επιτευχθεί αυτό τότε θα αναδειχθεί το Πισσούρι ακόμη περισσότερο», κατέληξε.

 

Νίκος Νικολάου – Περιβαλλοντικός Σύμβουλος Πισσουρίου

Το Πισσούρι βραβεύθηκε πέρσι λόγω της συντονισμένης ανακύκλωσης που κάναμε. Σύμφωνα με μετρήσεις της Green Dot, είμαστε η πρώτη κοινότητα σε ανακυκλώσιμα απόβλητα σε ολόκληρη την Κύπρο. Αυτό μου μας ξεχώρισε φέτος, ήταν η βράβευσή μας σε Πράσινη Πρωτεύουσα της Κύπρου για το 2019, αφού καταφέραμε να αναδείξουμε τα μονοπάτια της φύσης τόσο για πεζοπόρους όσο και για ποδηλάτες. Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια, με πρωτοβουλία του Χάρη Στυλιανίδη.

 

Διαβάστηκε 315 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top