Mετά από πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Επισκοπής και του κοινοτάρχη Λεύκιου Προδρόμου επισκεφθήκαμε το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Σχολείο του χωριού, δίπλα από τον μιναρέ, το οποίο βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.

 

«Έχουμε ένα υπέροχο κτήριο, αυτό του σχολείου και νοιώθουμε αγανάκτηση που βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η επικινδυνότητα είναι τεράστια και πολύ φοβάμαι πως θα θρηνήσουμε θύματα ή θα προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές», αναφέρει ο κ. Προδρόμου σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ. Στη συνέχεια, τονίζει ότι παρά τις πολλαπλές επιστολές που έστειλαν στις αρμόδιες υπηρεσίες «δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε κανένας αρμόδιος. Επιτέλους πρέπει οι άμεσα υπεύθυνοι να αναλάβουν δράση και να επιδιορθωθεί. Εκτός αν θέλουν να καταρριφθεί εντελώς», σημείωσε.

 

Επιπρόσθετα, ο κοινοτάρχης διαπιστώνει ότι «στην Κύπρο δυστυχώς έχουμε μάθει πρώτα να θρηνούμε και μετά να διορθώνουμε. Είναι καιρός να γίνει το αντίθετο και να προβαίνουμε σε επιδιορθώσεις, πριν είναι αργά».

 

Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι το πρόβλημα στην Επισκοπή που υπάρχει με το δημοτικό σχολείο των Τουρκοκυπρίων δεν είναι το μοναδικό.

«Το ίδιο πρόβλημα έχουμε και με την τουρκοκυπριακή τράπεζα που βρίσκεται απέναντι. Έχουμε αρκετά τουρκοκυπριακά κτίσματα στην Επισκοπή, που εμπίπτουν στην δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν την ευθύνη της επιδιόρθωσης των τουρκοκυπριακών σπιτιών, όπου μετά από αιτήματα πολιτών επιδιορθώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα».

 

Υπό κατάρρευση και ο Αστυνομικός Σταθμός

Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε ο Κοινοτάρχης ήταν ο παλιός Αστυνομικός Σταθμός της κοινότητας. «Ζητήσαμε να μας παραχωρηθεί γιατί κι αυτός είναι έτοιμος να καταρρεύσει. Ήδη έπεσαν μπόλικες πέτρες στο δρόμο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι ένας πολυσύχναστος δρόμος και το πιο πάνω γεγονός τον κάνει αρκετά επικίνδυνο, τόσο για τους πεζούς όσο και για τα αυτοκίνητα», επισήμανε απογοητευμένος από τη στάση της Πολιτείας.


Η ιστορία του χωριού
Ο Κοινοτάρχης μιλώντας για την Επισκοπή ανέφερε ότι οι κάτοικοι ανέρχονται γύρω στις 5000 και το χωριό έχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο. Μάλιστα οι πρόσφυγες είναι από περίπου 70 χωριά της κατεχόμενης Κύπρου.
Η Επισκοπή πριν τα γεγονότα του 1974 ήταν μεικτό χωριό με πλειονότητα το μουσουλμανικό στοιχείο. Ενώ το 1963 οι Τουρκοκύπριοι ήταν 1500 λόγω της δικοινοτικής σύγκρουσης, το 1974 έγιναν 3000, αφού έφτασαν στο χωριό και από τις γύρω περιοχές πχ το Κολόσσι. Οι Ελληνοκύπριοι ανέρχονταν στους 900.
«Η πλειονότητα των τωρινών κατοίκων, εργάζεται στην πόλη της Λεμεσού αλλά έχουμε και κτηνοτροφία και γεωργία. Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από την πόλη, αφού έχουμε πολλές υποδομές στην κοινότητα και οι αποστάσεις δεν είναι απαγορευτικές», επισήμανε.

 

Διαβάστηκε 1559 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top