Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκαν και φέτος τα Αφάμια, η γιορτή του Παλουζέ στο γραφικό χωριό Κοιλάνι, την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, μια γιορτή που έχει καταστεί πλέον θεσμός.

 

Μέσα στην ωραία φθινοπωρινή ατμόσφαιρα του χωριού, που από παντού μυρίζει σταφύλι και μούστο, το Κοιλάνι γιόρτασε την πιο όμορφη λαϊκή του εκδήλωση.

 

 

Η όλη εκδήλωση είναι μια γιορτή του σταφυλιού, του κρασιού και του παλουζέ και από το πρωί χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που σιγά – σιγά, έρχονταν στο Κοιλάνι. Στην πλατεία του χωριού, με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών, ο κόσμος γύρισε τα παραδοσιακά σοκάκια του, όπου σε διάφορα μέρη της κοινότητας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δωρεάν κρασί από τα τοπικά οινοποιεία. Ο παλουζές άρχισε σιγά σιγά να ψήνεται και να μοσχοβολά ανοίγοντας την όρεξη στους επισκέπτες να τον δοκιμάσουν δωρεάν, καθώς και να παρακολουθήσουν επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων και επίδειξη απόσταξης ζιβανίας.

 

 

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Κοιλανιωτών, Μιχάλης Κασπαρής, σε σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους συγχωριανούς του και αναφέρθηκε στη φετινή διοργάνωση.

 

 

Από πλευρά του ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κοιλανιού, Απόστολος Γιάννακας, ανέφερε πως η γιορτή των Αφαμίων αποτελεί σήμα κατατεθέν για την κοινότητα, τονίζοντας πως κύριος σκοπός της εκδήλωσης είναι η προβολή, διατήρηση και αναβίωση της παράδοσης και του πολιτισμού, μέσα από τη τήρηση των παραδοσιακών ηθών και εθίμων του τόπου μας.

 

Παράλληλα έκανε αναφορά στο όραμα του Κοινοτικού Συμβουλίου, που δεν είναι άλλο όπως είπε, από το να ανεβάσουν το Κοιλάνι στη θέση που του αξίζει, ώστε να νοιώθουν πρώτα οι ίδιοι περήφανοι.

 

Διαβάστηκε 1255 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top