Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 1ο Φεστιβάλ Αλλαντικών Ποταμίτισσας που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 28 & 29 Σεπτεμβρίου στο χωριό, με τους παρευρισκόμενους να απολαμβάνουν ένα ταξίδι γεύσεων στην ιστορία του χρόνου.

 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος της κοινότητας Ανδρέας Παμπακάς, η Ποταμίτισσα είναι ο ομφαλός της Πιτσιλιάς και ο πεντάδρομος των χωριών Δύμες, Πελέντρι, Κάτω Μύλος, Αγρίδια και Αγρός. Μάλιστα, όπως τόνισε, είναι το πρώτο χωριό που ξεκίνησε να κάνει αλλαντικά, σύμφωνα με το βιβλίο του Νέαρχου Κληρίδη.

 

mesa1

 

Ο κ. Παμπακάς, συνέχισε λέγοντας πως κατά τις δεκαετίες του ’50, ’60 και ΄70, η βιοτεχνία παραδοσιακών αλλαντικών έτυχε μεγάλης ανάπτυξης στην Ποταμίτισσα, καθιστώντας την κοινότητα γνωστή σε όλη την Κύπρο.

mesa

 

«Οι πλείστοι κάτοικοι ασχολούνταν παράλληλα με τη γεωργία και με την παραγωγή παραδοσιακών αλλαντικών, άλλοι σε μικρή κλίμακα πάνω σε οικοτεχνική βάση και άλλοι διατηρώντας βιοτεχνίες. Μάλιστα η κοινότητα είναι περήφανη για τους δύο μεγαλύτερους βιοτέχνες – αλλαντοποιούς της εποχής, που είναι γέννημα θρέμμα της κοινότητάς μας, τον Κυριάκο Γρηγορίου και τον Ανδρέα Σπύρου Μαραγκό», συμπλήρωσε ο κοινοτάρχης.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, ο οποίος και έκανε τα εγκαίνια του φεστιβάλ.

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα παραδοσιακά αλλαντικά του τόπου, να παρακολουθήσουν την παρασκευή τους, ενώ εντύπωση προκάλεσε σε όλους τα μουσειακά αντικείμενα που στήθηκαν για το φεστιβάλ, όπου αναδείκνυαν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής αλλαντικών κατά τη δεκαετία του 1960. 

 

Διαβάστηκε 1241 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top