Προσπάθειες για ανάδειξη των τοπικών προϊόντων

 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ Μανταρινιού στην Κοινότητα Διερώνα. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Διερώνας μαζί με τον Σύλλογο Γυναικών και Νέων διοργάνωσαν μια υπέροχη γιορτή με πολύ μεράκι, ενώ διέθεσαν δωρεάν μανταρίνια και απόσταξη (ζιβανία) μανταρινιού.

 

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ τέλεσε εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε πως εκδηλώσεις όπως η σημερινή, συμβάλλουν τα μέγιστα στις προσπάθειες ανακοπής του φαινομένου της αστυφιλίας. «Είναι χρέος όλων μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε οι κοινότητές της αγροτικής Κύπρου και της υπαίθρου, να αποκτήσουν τη ζωή που τους αξίζει. Ο ασφαλέστερος δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι άλλος από την προώθηση, την στήριξη και την ανάπτυξη των τοπικών και αγροτικών προϊόντων», συμπλήρωσε.

 

Η κα Αναστασιάδου συνέχισε διαβεβαιώνοντας πως η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία που έχει ο τομέας των εσπεριδοειδών για την κυπριακή γεωργία και ότι γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «Η Κυβέρνηση δραστηριοποιείται πολύπλευρα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να στηρίξει, αλλά και να ενδυναμώσει τον τομέα, μέσα από διάφορες δράσεις και δραστηριότητες που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής εσπεριδοκαλλιέργειας», είπε.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης βουλευτές Λεμεσού, δήμαρχοι και κοινοτάρχες από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο.

 

Ο κοινοτάρχης Διερώνας Βάσος Μενελάου, ευχαρίστησε εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου, όλους όσοι παρέστησαν στο 2ο φεστιβάλ Μανταρινιού και ανέφερε τις προσπάθειες που καταβάλλει η κοινότητα για ανάδειξη των τοπικών  προϊόντων. Ανάφερε μεταξύ άλλων:«Καλούμε και άλλους νέους και γυναίκες από τα γύρω χωριά να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας ώστε να δώσουμε ζωή στις κοινότητές μας, αλλά και στην ύπαιθρο γενικότερα, και να σταματήσουμε την αστυφιλία, να προωθήσουμε και να στηρίξουμε την ανάπτυξη των τοπικών και αγροτικών προϊόντων».  Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Διερώνα βρίσκεται μέσα σε μεγάλες εκτάσεις με περιβόλια, κυρίως  μανταρίνια αλλά και άλλα εσπεριδοειδή.

 

Τόνισε ακόμα ότι η Διερώνα σήμερα ίσως παράγει την πιο μεγάλη ποσότητα  Μανταρίνιων, αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είναι ότι αυτά δεν μπορούν να διαθέτουν στην αγορά με αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες τόνοι κάθε χρόνο να αχρηστευονται. "Στόχος είναι να ωθήσουμε  τους κάτοικους να βρουν νέους τρόπους να αξιοποιήσουν το Μανταρίνι και να ετοιμάσουν νέα τοπικά προϊόντα», επεσήμανε.

 

Τέλος εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών και Νέων η πρόεδρος Λουκία Λαζάρου ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και ανέφερε αναλυτικά τις ευεργετικές ιδιότητες του μανταρινιού και πως αυτό είναι μια κληρονομία που άφησαν οι πρόγονοι μας στην κοινότητα πριν πολλά χρόνια και σήμερα εμείς τους τιμούμε για την κληρονομιά που μας άφησαν. 

 

«Παράλληλα», τόνισε, «είναι ένας τρόπος να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα της κοινότητα Διερώνας με το Μανταρίνι. Συγκεκριμένα ετοιμάστηκαν διάφορα παράγωγα από το Μανταρίνι όπως η απόσταξη Μανταρινιού, κέικ, μαρμελάδα, γλυκό και κρέμα μανταρινιού, ενώ από το αιθέριο έλαιο του κατασκευάστηκαν καλλυντικά. Επίσης με το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών του Τεπακ έγινε ετοιμασία λικέρ Μανταρινιού».

 

 

Τέλος, η κα Λαζάρου, ανάφερε ότι στόχος του Συλλόγου Γυναικών και Νέων είναι να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τυποποίηση, αλλά και την κατοχύρωσή τους ως παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της κοινότητας.

 

 

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς, τσαττιστά και τραγούδια από τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ.

 

 

 

Διαβάστηκε 881 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top